Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικά κέρδη στις αγορές λόγω των πακέτων δημοσιονομικής τόνωσης - Άνοδος +2,21% για Dow, ο γερμανικός DAX +1,33%

Σημαντικά κέρδη στις αγορές λόγω των πακέτων δημοσιονομικής τόνωσης - Άνοδος +2,21% για Dow, ο γερμανικός DAX +1,33%
Wall: Ισχυρά κέρδη έστειλαν τον Dow Jones πάνω από τις 25.000 μονάδες
(upd) Παρά τις ενδοσυνεδριακές κατοχυρώσεις κερδών με σμαντικά κέρδη διαμορφώθηκαν σήμερα 27/5 τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκοντας πάτημα στα πακέτα διάσωσης, στην πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης 750 δισ.  ευρώ και στο σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών. 
Σημαντικό ρόλο διαδραμτίζει και το γεγονίς ότι διατηρείται η αισιοδοξία για επιστροφή των περισσότερων οικονομιών σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς δραστηριότητας, μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, προκαλώντας πρωτοφανή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο το θετικό κλίμα επισκιάζουν, οι νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το Χονγκ.
Η κυβέρνηση Trump εξετάζει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων, επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ως απάντηση στην προσπάθεια της Κίνας να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +2,21% 25.548 στις μονάδες.

Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,48% κλείνοντας στις 3.036 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,77% στις 9.412 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου υποχώρησε στις 27,66 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 11.657 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη +0,28% στις 17.910 μονάδες.
Image

Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ζημίες υψηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, παρότι τα έσοδά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες, εμφάνισε στο δ΄ τρίμηνο του έτους ο οίκος μόδας Ralph Lauren.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 249 εκατ. δολαρίων ή 3,38 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι καθαρών κερδών 31,6 εκατ. δολαρίων ή 39 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι προσαρμοσμένες ζημίες διαμορφώθηκαν στα 68 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών της FactSet που ανέμεναν ζημίες 26 σεντς ανά μετοχή.
Τα έσοδα του οίκου στο δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,27 δισ. δολάρια, έναντι 1,51 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ωστόσο, κινήθηκαν υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν 1,26 δισ. δολάρια.
Η μείωση των εσόδων συνδέεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.
Τα έσοδα της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική υποχώρησαν κατά 11% στα 629 εκατ. δολάρια, στην Ευρώπη κατά 19% στα 353 εκατ. δολάρια, ενώ στην Ασία η πτώση ανήλθε στο 22%, με τον οίκο να εμφανίζει έσοδα 214 εκατ. δολαρίων.
Ο οίκος ολοκλήρωσε τη χρήση 2020 με ρευστότητα 2,1 δισ. δολαρίων, ενώ το χρέος της διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. δολάρια.

Κέρδη στις ευρωαγορές, με ώθηση από την Κομισιόν

Κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Κομισιόν πρότεινε το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ.
Στόχος της Κομισιόν είναι η συμβιβαστική λύση που προτείνει να συγκεράσει τη γαλλογερμανική πρόταση και τις αντιρρήσεις που εκφράζουν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία.
Παράλληλα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde δήλωσε ότι οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% φέτος καθώς πασχίζει να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Lagarde δήλωσε ότι το «ήπιο» σενάριο είναι ήδη ξεπερασμένο και το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου.
Τα κέρδη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να μειωθούν στο μισό, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί θα οδηγήσουν σε σφοδρή ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που επικαλείται το Reuters.
Ειδικότερα, οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένεται να ανακοινώσουν πτώση στα κέρδη 50,8% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Η επίδοση αυτή θα είναι η χειρότερη από τότε που η Refinitiv ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία το 2012.
Για το τρίτο τρίμηνο, οι αναλυτές προβλέπουν πτώση 37,3% έναντι πρόβλεψης για διολίσθηση κατά 29,1% στο τέλος Απριλίου.
Τα κέρδη εκτιμάται ότι θα εκτοξευτούν κατά 31,1% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 και θα πραγματοποιήσουν άλμα 60% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Στο ταμπλό πρωταγωνίστησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με ράλι έως +10%.
Η ισπανική Banco de Sabadell και οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale σημείωσαν άνοδο περίπου 9%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας προς συρρίκνωση κατά 20% το β' τρίμηνο του 2020 οδεύει η γαλλική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INSEE).
Αυτό θα σηματοδοτούσε μια απότομη επιδείνωση της ύφεσης στη Γαλλία αφού κατά το α' τρίμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8%.
Σύμφωνα με τη INSEE, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% για το σύνολο του 2020 στο απίθανο σενάριο όπου η δραστηριότητα επιστέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Ιούλιο.
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα κινείται κατά 21% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μετά τη χαλάρωση του lockdown στις 11 Μαΐου.
Η δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 33% στις αρχές Μαΐου.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μόλις 6% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα καθώς τα περισσότερα καταστήματα επαναλειτούργησαν έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, σημαντική βελτίωση σε σχέση με την κατά 33% μείωση που είχε σημειωθεί στις αρχές Μαΐου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας Η British Land ανακοίνωσε διεύρυνση των προ φόρων ζημιών και μείωση των εσόδων στη χρήση 2020, κυρίως εξαιτίας του κορωνοϊού στο δ΄ τρίμηνο.
Η εταιρεία real estate ανακοίνωσε διευρυμένες προ φόρων ζημιές 1,12 δισ. στερλίνων (1,38 δισ. δολαρίων) για τη χρήση μέχρι τις 30 Μαρτίου, έναντι των ζημιών 319 εκατ. στερλίνων πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα υποχώρησαν 32% στα 613 εκατ. στερλίνες κυρίως εξαιτίας της ευμετάβλητης αγοράς που αποτυπώνει την αβεβαιότητα για το Brexit και τη ζημιά που προκάλεσε ο κορονοϊός στην αγορά λιανικής, καθώς τα μη απαραίτητα αγαθά και οι υπηρεσίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στο Χονγκ Κονγκ - Στο +0,70% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,34%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (27/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας γύρω από το Χονγκ Κονγκ αντισταθμίζουν την αισιοδοξία που επικρατεί για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,70% στις 21.419,23 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στο -0,09% και τις 5.775 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 2.031,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite διαπραγματεύεται στο -0,06% και τις 4.623,85 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,94% στις 23.165,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύεται κατά +0,16% στις 11.014,66 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,34% στις 2.836,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,3% και τις 10.675,11 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη διαπραγματεύεται στο -0,06% και τις 1.335,35 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,98% στις 2.589,65 μονάδες.
Η πτώση που σημειώθηκε στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ οφείλεται κυρίως στις δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι το νομοσχέδιο που εξετάζει η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς της περιοχής ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.
«Η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι δυσοίωνση για την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω των αδυναμιών που σχετίζονται με την πανδημία», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Mizuho Bank.
Η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, καθησύχασε χθες τις επιχειρήσεις και το κοινό ότι το νομοσχέδιο δε θα αποτελέσει απειλή για την πολιτικές ελευθερίες της περιοχής, με τους επιχειρηματικούς ομίλους ωστόσο να προειδοποιούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη προς το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ και να δυσκολέψει την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει την απάντηση της Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, ανέφερε ότι ο κ. Trump «είναι δυσαρεστημένος με τις προσπάθειες της Κίνας», καθώς και ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς το Χονγκ Κονγκ μπορεί να παραμείνει ένας οικονομικός κόμβος εάν πάρει τον έλεγχο η Κίνα».
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως αντισταθμίζουν την αισιοδοξία που επικρατεί γύρω από την ανάκαμψση της οικονομίας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων και σε επαναφορά της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό πτώσης των βιομηχανικών κερδών για τον Απρίλιο του 2020, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας τέθηκαν ξανά σε λειτουργία μετά την πανδημία.
Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -4,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -34,9% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, τα βιομηχανικά κέρδη για το πρώτο τετράμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -27,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι πτώσης -36,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Όσον αφορά τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων, σημειώθηκε πτώση κατά -46% σε ετήσια βάση για το πρώτο τετράμηνο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών διαμορφώθηκε στο -17,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οι τομείς οχημάτων, ηλεκτρικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη τον Απρίλιο, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στις αποδόσεις των επενδύσεων.
«Η παραγωγή και οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο τον Απρίλιο», ανέφερε ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας, Zhu Hong, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης αισιοδοξίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αφορά τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ αντίθετα ο δείκτης που αφορά τον μη μεταποιητικό κλάδο σημείωσε άνοδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης που αφορά τις επιχειρηματικές συνθήκες του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Μάιο, έναντι 52 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης που σχετίζεται με τις προοπτικές διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες, έναντι 50 μονάδων προηγουμένως.
Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τις επιχειρηματικές συνθήκες στον μη μεταποιητικό κλάδο αυξήθηκε στις 56 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προοπτικών αυξήθηκε επίσης κατά 6 μονάδες, στις 56 μονάδες συνολικά.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που αφορά το οικονομικό κλίμα της χώρας κατέγραψε σημαντική άνοδο στις 57,8 μονάδες, έναντι 55,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης