Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η πλημμύρα των μικροεπενδυτών που μπήκαν στα χρηματιστήρια, τώρα αποσύρονται γρήγορα

Morgan Stanley: Η πλημμύρα των μικροεπενδυτών που μπήκαν στα χρηματιστήρια, τώρα αποσύρονται γρήγορα
Κατά την Morgan Stanley υπάρχουν πολλά σημεία που δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση στην ανάκαμψη των μετοχών έναντι της προσδοκώμενης αξίας στο μέλλον.
Η πλημμύρα των μικροεπενδυτών που μπήκαν στα χρηματιστήρια, τώρα αποσύρονται γρήγορα αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μικροεπενδυτές συμβάλλουν σημαντικά τόσο στο πρόσφατο ράλι μετοχών όσο και στην διαμόρφωση τάσης.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2020 συνολικά στην Wall Street άνοιξαν 890.000 νέοι κωδικοί από μικροεπενδυτές στο χρηματιστήριο.
Τόσο το ράλι όσο και η εναλλαγή από θεσμικοί επενδυτές σε μικροεπενδυτές πιθανόν να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα - αλλά αυτό πιθανότατα απαιτεί μεταφορά του ενδιαφέροντος από τους μικρούς επενδυτές στους θεσμικούς για να συντηρηθεί η ανοδική τάση.
Εσχάτως οι μικροεπενδυτές στήριξαν την Wall Street και ειδικά μετοχές του Nasdaq ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών για μετοχές επιβραδύνεται, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να φαίνονται σχετικά διστακτικοί να κυνηγήσουν τις αποδόσεις.
Παρόλο που είναι πιθανώς μια υπερβολική απλοποίηση ότι οι μικροεπενδυτές ήταν ο μόνος αγοραστής, πολλές μετρήσεις υποδηλώνουν ότι είναι τουλάχιστον σημαντικός καταλύτης της πρόσφατης ανόδου στις αγορές και ειδικά στην Wall Street.
Οι συνολικές θέσεις των μετοχών στο διαδικτυακό χρηματιστήριο Robinhood (άθροισμα των χρηστών σε όλες τις μετοχές του Russell 3000) αυξήθηκαν υψηλότερα από τον Μάρτιο, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στις χρηματιστηριακές εταιρείες αυξάνεται επίσης ενώ αυξάνονται και τα ασφάλιστρα.
Ενώ αυτές οι ροές χρήματος υποστηρίζουν τις μετοχές τους τελευταίους δύο μήνες, ο ρυθμός αύξησης στις διαδικτυακές πλατφόρμες επιβραδύνεται και εάν η ζήτηση δεν επιταχυνθεί αλλού, το ράλι στις μετοχές θα μπορούσε να εξασθενίσει. Επιπλέον, οι αγορές μετοχών από μικροεπενδυτές φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στις αγοραστικές ευκαιρίες - οι μετοχές που έχουν χαμηλότερη απόδοση σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή –
Ενώ αυτή η δυναμική μπορεί να αποτρέψει τις μεγάλες καθοδικές κινήσεις στις αγορές, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα νέα χρήματα να τοποθετούνται εκτός εάν αλλάξει η επενδυτική συμπεριφορά.
Κοιτάζοντας τις ροές των μικρών επενδυτών με έναν άλλο τρόπο, φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ενδοημερήσιες τιμές στις μετοχές των ΗΠΑ.
Αυτό σαφώς δεν εξηγεί τη δύναμη στις αποδόσεις, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθούν οι μικροί επενδυτές υπαίτιοι για τα πάντα, αλλά οποιαδήποτε επιβράδυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους μικρούς επενδυτές αυξάνει ορισμένους κινδύνους για τις μετοχές.
Στην άλλη πλευρά της αγοράς, η θέση των θεσμικών επενδυτών εξακολουθεί να φαίνεται σχετικά σταθερή.
Τα funds ήταν μέτριοι αγοραστές και η μόχλευση παραμένει κοντά στα χαμηλά - και πιθανότατα παραμένει εκεί βραχυπρόθεσμα καθώς η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή.
Επίσης οι περισσότερες short θέσεις δεν έχουν καλυφθεί.
Και η καθαρή μόχλευση παραμένει χαμηλή στο 45%  παρόλο που είναι σχεδόν η υψηλότερη η έκθεση σε μετοχές από τα τέλη Μαρτίου 2020.
Επίσης πολλά αμοιβαία κεφάλαια ρευστοποιούν στην Wall Street.
Κατά την Morgan Stanley υπάρχουν πολλά σημεία που δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση στην ανάκαμψη των μετοχών έναντι της προσδοκώμενης αξίας στο μέλλον.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/qds1.jpg?itok=xZ3m5b3T
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/qds2.jpg?itok=haed77g3
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/qds5_0.jpg?itok=mLU1B-TS
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης