Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατατέθηκαν στη Βουλή τα μέτρα με τις μειώσεις σε ΦΠΑ και τις εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τί αναφέρουν οι τροπολογίες

Κατατέθηκαν στη Βουλή τα μέτρα με τις μειώσεις σε ΦΠΑ  και τις εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τί αναφέρουν οι τροπολογίες
Σε 8 δισ. ευρώ αυξάνει η κυβέρνηση το των πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2020 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα αντιμετωπίσης της κρίσης από τον κορωνοϊό
Κατατέθηκε στην Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό και τις μεταφορές και τις φοροεκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν φέτος μειωμένο μίσθωμα λόγω κορωνοϊού.
Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία αυξάνουν στα 8 δισ. ευρώ για το 2020.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους (τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές).
Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
Μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.
Εξάλλου, απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει μείωση του ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς, δηλαδή θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσο με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων για τους μήνες που ίσχυε το μέτρο των ενοικίων, το οποίο μπορούν να συμψηφίσουν με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά.
Απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ εργασίες παραγωγής αντισηπτικών από βιομηχανίες και βιοτεχνίες για λογαριασμό του υπ. Υγείας, ενώ προβλέπεται έκπτωση 40% στο οικονομικό αντάλλαγμα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας.
Ειδικά για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας προβλέπεται η δυνατότητα παραχωρήσεων χωρίς δημοπρασία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε αναλυτικά τις τροπολογίες   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης