Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στήριξη στις αγορές από το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο +0,7% ο DAX, ο FTSE MIB στο +2% - Έως -1% τα futures της Wall

Στήριξη στις αγορές από το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο +0,7% ο DAX, ο FTSE MIB στο +2% - Έως -1% τα futures της Wall
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ
(upd) Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές προσφέρει η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στο ταμπλό πρωταγωνιστούν οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής.
Στη Wall Street αναμένονται πιέσεις, με τα futures των δεικτών να καταγράφουν πτώση, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ.
Τα futures του Nasdaq υποχωρούν έως -1%, με τις μετοχές των social media να δέχονται ισχυρές πιέσεις, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα, με στόχο να «ελέγξει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως -1%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 28,17 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,7% στις 11.720 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,9% στις 6.197 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 1% στις 4.736 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 2% στις 18.232 μονάδες.
Στις 7.188 μονάδες με πτώση 0,2% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,6%, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής, τηλεπικοινωνιών και κατασκευής αυτοκινήτων να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Ο δείκτης αναφοράς έχει ενισχυθεί πάνω από 30% από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν σε σταδιακή ανάκαμψη με τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής να διοχετεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και τις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η μετοχή της easyJet σημειώνει άνοδο 5,5%, καθώς η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους θα προχωρήσει σε περικοπή του προσωπικού της κατά 30%.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών,
απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινα (28/5) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό αρνητικός έδαφος, καθώς οι χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης εξέρχονται σταδιακά από τα lockdowns.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταλανωτικού κλίματος της Κομισιόν διαμορφώθηκε στις -18,8 μονάδες, έναντι 22 μονάδων τον περασμένο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί πριν από μερικές ημέρες.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση του δείκτη στις -23,4 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, σημειώθηκε οριακή πτώση στις 67,5 μονάδες, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 64,9 μονάδες, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 70,6 μονάδες.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις -27,5 μονάδες, έναντι -32,5 μονάδων προηγουμένως, ενώ αντίθετα ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις -43,6 μονάδες, έναντι -38,6 μονάδων τον Απρίλιο.
Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε επίσης άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις -19,5 μονάδες, έναντι -22 μονάδων τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι δείκτες καταναλωτικής εμπιροσύνης που αφορούν την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμειναν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των -11,1 και -10,4 μονάδων αντίστοιχα.
«Η βελτίωση στα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο ωφείλεται στη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών, παρά την αύξηση της ανεργίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Bert Colijn, προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι βασική επειδή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την άνοδο της ζήτησης».
Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο ότι «τα τελευταία στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη δε δείχνουν ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την κρίση του κορωνοϊού».

ΗΠΑ: Αύξηση 2,12 εκατ. στις νέες αιτήσεις ανεργίας - Στα 40,7 εκατ. μέσα σε 10 εβδομάδες

Αύξηση 2,12 εκατ. στις νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Μέσα στις προηγούμενες δέκα εβδομάδες, από όταν δηλαδή ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού και επιβλήθηκαν τα μέτρα μείωσης της εξάπλωσης, περίπου 40,7 εκατ. Αμερικανοί έκαναν αίτηση για το επίδομα ανεργίας.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3,86 εκατ. στα 21,05 εκατ.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, σχεδόν διπλάσιοι Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για το επίδομα ανεργίας από ό,τι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία από το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης.

ΗΠΑ: Κατά 5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2020

Κατά 5% συρρινώθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, από -4,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, η αναθεώρηση προς τα κάτω αφορούσε τις επενδύσεις αποθεμάτων.
Οι αναθεωρήσεις αφορούσαν επίσης σε:
Κατανάλωση: από -5.26% σε -4.69%
Σταθερές Επενδύσεις: από -0.43% σε -0.41%
Αποθέματα: από -0.53% σε -1.43%
Εξαγωγές: σταθερές -1.02%
Εισαγωγές: από 2.32% σε 2.34%
Κρατικές δαπάνες: από 0.13% σε 0.15%.
Το σημαντικότερο ποσοστό ωστόσο της πτώσης αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού κλιμακώθηκαν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του MarketWatch προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί το β' 3μηνο με ετήσιο ρυθμό 27,7%.

Ifo: Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,6% το 2020 - Ανάπτυξη 10,2% το 2021


Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 6,6% βλέπει για το 2020, το ινστιτούτο Ifo, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 10,2% το 2021.
Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις ανάμεναν ότι η λειτουργία θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα σε εννέα μήνες μετά τα lockdowns στο δεύτερο τρίμηνο.
Σε αυτή την περίπτωση, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 12,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Στο χειρότερο σενάριο του Ifo, όπου μια επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί 16 μήνες, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 9,3% το 2021 και να αναπτυχθεί κατά 9,5% το 2021,
Στο καλύτερο σενάριο, οι επιχειρήσεις θα ανακάμψουν σε πέντε μήνες, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μόλις 3,9% και το 2021 θα επεκταθεί κατά 7,4%.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,32% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,82%


Με μεικτά πρόσημα έκελισαν σήμερα Πέμπτη (28/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +2,32% στις 21.916,31 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +1,32% και τις 5.851,10 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακές απώλειες της τάξεως του -0,13% στις 2.028,54 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο +1,25% στις 4.699,36 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,82% στις 23.110 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,64% και τις 10.944,19 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,33% στις 2.846,22 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,34% στις 10.646,20 μονάδες.
Χθες (27/5) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση Trump δε θεωρεί πλέον ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αυτόνομο από την υπόλοιπη Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να αντιμετωπίζει την περιοχή ως έναν παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοοικονομικό κόμβο.
Σημειώνεται ότι εάν το Χονγκ Κονγκ απωλέσει το ειδικό καθεστώς του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής θα επηρεαστεί άμεσα, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα μακροπρόθεσμα.
«Με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Wilbur Ross, να δηλώνει ότι ο πρόεδρος Trump διαθέτει έναν μεγάλο κατάλογο επιλογών, οι αγορές περιμένουν να ακούσουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα τα απορροφήσει η Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της Pepperstone, Chris Weston, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι ένα ρίσκο για τις αγορές και η κατάσταση είναι σαφώς ρευστή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης