Με Coca Cola +6% και κόπωση στις τράπεζες το ΧΑ +0,72% στις 665 μον. ο MSCI στο επίκεντρο - Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,49%

Με Coca Cola +6% και κόπωση στις τράπεζες το ΧΑ +0,72% στις 665 μον. ο MSCI στο επίκεντρο  - Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,49%
Για πέμπτη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ανοδικά με σωρευτικά κέρδη +9,32% με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στις 665 μονάδες, με στηρίξεις από την δεικτοβαρή Coca Cola +5,83%, ΔΕΗ +5,16%....και εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες και με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους μετά το τραπεζικό ράλι των τελευταίων ημερών...και ενόψει και της αναδιάρθρωσης των δεκτών MSCI αύριο 29 Μαίου του 2020. 
Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε ενδοσυνεδριακά, τις 670 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης τις 370 μονάδες που θεωρούνται κρίσιμα σημεία και εντοπίζονται ισχυρές αντιστάσεις

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται τραπεζικό ράλι με τον Τραπεζικό Δείκτη με σωρευτικά κέρδη +34,61 και τον Γενικό Δείκτη +9,32% καθώς ο συνδυασμός πολλών παραγόντων βοήθησαν σε αυτή την εξέλιξη.
Ειδικότερα, σημαντική εξέλιξη ήταν τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. που στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισεκ. εκ των οποίων 22 δισεκ. επιδοτήσεις και 10 δισεκ. δάνεια και το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας με την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να υπάρξει τουριστική κίνηση αλλά και το πάγωμα της bad bank που ήταν επικίνδυνη λύση στην τρέχουσα συγκυρία.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα α' τριμήνου του 2020 της Εθνικής τράπεζας με κέρδη 304 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και με αύξηση των προβλέψεων στα 486 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, στο α΄τρίμηνο του 2020, η Alpha Bank ανακοίνωσε ζημίες 10,9 εκατ. ευρώ με προβλέψεις 307,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι αύριο 29 Μαίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Eurobank και την Δευτέρα 1η Ιουνίου ολοκληρώνονται με την Πειραιώς.

Από την άλλη, το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο αύριο  29 Μαΐου όπου θα ολοκληρωθούν οι πωλήσεις λόγω MSCI με την έξοδο από τον MSCI Standard των μετοχών Eurobank, Εθνικής, Alpha bank αλλά και του Τιτάνα όπου αναμένεται να κορυφωθούν οι συναλλαγές στις τράπεζες καυθώς θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ απόρροια των επικείμενων εκροών αλλά και εισροών στον small στον δείκτη μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Μεταξύ των εκροών που αναμένονται και των εισροών στον μικρότερο δείκτη εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα αρνητικό ισοζύγιο περίπου 80 εκατ σε σύνολο εκτιμώμενων εκροών περίπου 150 εκατ με επίκεντρο την Eurobank και Alpha bank
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 665 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 670-680 μονάδες και με πρώτη στήριξη τις 620-630 μονάδες
Στις τράπεζες, οριακά υποχώρησαν Πειραιώς -0,69% και Alpha Bank -0,13%, κέρδη +0,54% κατέγραψε η Εθνική ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank.
Από τον Οκτώβριο του 2020 θα είναι δυνατή η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρώτων πολυετών εθνικών σχεδίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εφαρμογή των οποίων θα αποτελεί προϋποθεση για την εκταμίευση των επιχορηγήσεων ή και των δανείων, με τη «δύναμη πυρός» του Ταμείου να ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να παρουσιάζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα των χωρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έως το 2024.
Η Κομισιόν θα αξιολογεί τα σχέδια με βάση διαφανή κριτήρια και θα αποφασίζει για τη χρηματοδοτική βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα - μέλος (με τη μορφή επιχορήγησης και, εφόσον ζητηθεί, δανείου).
Όπως τονίζεται, οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα εκταμιεύονται σε δόσεις με την ολοκλήρωση κάποιων ορόσημων και στόχων που θα καθορίζονται από τις χώρες - μέλη στα σχέδιά τους.
Επισημαίνεται ότι από 1ης Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα SURE το οποίο για να τρέξει χρειάζεται τουλάχιστον 820 εκατ. ευρώ, ενώ τα λεφτά από την Ευρώπη θα έρθουν μετά τον Ιούλιο.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 1,49% και το ιταλικό 10ετές στο 1,43%  και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 207 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 7328 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,40% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,32%.
Λίγο μετά τις 11:00 με αγοραστικές παρεμμάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική και Alpha Bank, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,25% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη +1,23%.
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες στο πλαίσιο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμών κερδών και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -3,51%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,72% στις 665 μονάδες έχοντας υψηλό στις 668,39 μονάδες και χαμηλό στις 656,15 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ, ο όγκος 92 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 78 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,9 εκατ. ευρώ και όγκου 16,7 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Eurobank διακίνησε 11 εκατ. τεμάχια αξίας 4,68 εκατ. ευρώ, Alpha Bank 5 εκατ. τεμάχια αξάις 3,05 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 240 χιλ. τεμάχια αξάις 348 χιλ. ευρώ. ..
Η Τέρνα Ενεργειακή 35 χιλ. τεμάχια αξίας 349 χιλ. ευρώ, η Jumbo 95 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 150 χιλ. τεμάχψια αξίας 523 χιλ. ευρώ. και ο Παπουτσάνης 222 χιλ. τεμάχια αξίας 386 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 665 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 670- 680 μονάδες και ακολουθούν οι 710 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 620-630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες και οι 580 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 359 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 370 -380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Η Eurobank προηγείται του ανταγωνισμού, πήρε και την εγγύηση του κράτους για τα 2,4 δισεκ. κύριο ομόλογο που θα εκδώσει για τις δύο τιτλοποιήσεις 7,5 δισεκ. ονόματι Cairo.
Την ίδια στιγμή στις 29 Μαίου 2020 θα ανακοινωθεί και επίσημα το τελικό deal μεταξύ της Eurobank και της Dovalue Ιταλίας.
Η Ιταλική Dovalue στην οποία μέτοχοι είναι η Softbank που έχει εξαγοράσει την Fortress η Bain Capital κ.α. εξαγόρασε το 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank, κάλυψε την τιτλοποίηση των 7,5 δισεκ.
Πλέον τα NPEs της Eurobank μειώνονται στα 6,5 δισεκ. και η νέα Dovalue που θα απορροφήσει δραστηριότητες της υπάρχουσας DoValue Ελλάδος, της Bain Capital και άλλα θα διαθέτει περίπου 30 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Στόχος είναι να πάρει και τα 5 ή 7 δισεκ. τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας συνολικά θα διαχειρίζεται η νέα DoValue 35 δισεκ.
Η DoValue για την τιτλοποίηση και την εξαγορά του 80% της FPS θα εισφέρει 340 εκατ ευρώ και θα καταβληθεί τελικά εφάπαξ όχι τμηματικά μάλλον την 1η εβδομάδα του Ιουνίου 2020.
Η σύμβαση επιμηκύνεται από 10 σε 14 χρόνια, οπότε το σχήμα αυτό θα υπάρχει για 14 χρόνια με στόχο ετησίως να κερδίζει 40-60 εκατ ευρώ που μεταφράζεται σωρευτικά 500-600 εκατ ευρώ κέρδη.
Η Eurobank Holding η νέα Eurobank θα εγγράψει το κέρδος των 340 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Ταυτόχρονα θα εγγράψει και την κεφαλαιακή επίδραση από την συναλλαγή κατά 1,6 δισεκ. θα μειωθούν αναλογικά τα κεφάλαια χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Παρά την βαθειά ύφεση και το σοκ του κορωνοιού το deal δεν άλλαξε επί της ουσίας τόσο καίρια, υπήρχαν αλλαγές αλλά όχι δραματικές ανατροπές.

Η επικαιρότητα

Επιταχύνεται η διασπορά του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με Βραζιλία, Περού και Μεξικό, να είναι ήδη στο επίκεντρο της επιδημίας, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει σύσταση σε Ευρώπη και ΗΠΑ να μην παρασυρθούν από την φθίνουσα πορεία της επιδημίας και να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι άμεσα με μια νέα κορύφωση της επιδημίας.
Η Λατινική Αμερική αυτή τη στιγμή καταγράφει σε ημερήσια βάση περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στις οποίες η επιδημία έχει ήδη κορυφωθεί και τώρα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, γεγονός που επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη και στις Πολιτείες των ΗΠΑ να αίρουν τους περιορισμούς και να επαναλειτουργούν το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών τους.
Και ενώ ο πλανήτης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα από την πλευρά της συνεχίζει να δίνει μάχη με τον χρόνο για να φτάσει κοντά στο εμβόλιο που θα βάλει και οριστικό τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έξι μήνες η ανθρωπότητα.
Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται πως τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού ανέρχονται σε 124, εκ των οποίων τα 10 έχουν περάσει στην επόμενη φάση, αυτή της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους, την ώρα που ο ΠΟΥ συγκρατεί τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική δράση της υρδροξυχλωροκίνης, με τους ειδικούς και τους επιστήμονες να επιβεβαιώνουν από πλευράς τους πως στο καλύτερο σενάριο θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες προκειμένου να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5,7 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 356.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 2,35 εκατομμύρια.
Στην ανάκαμψη του τουρισμού, η πορεία του οποίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020, εστιάζει το βλέμμα της η κυβέρνηση, ενθαρρυμένη από την εξαιρετική πορεία της χώρας όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Πέρα από τον τουρισμό, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο επικείμενο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών από την ερχόμενη Δευτέρα 1/6, αν και οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας έφτασε στους 2.903 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 174.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (28/5) οι ασιατικές αγορές
καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Χθες (27/5) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση Trump δε θεωρεί πλέον ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αυτόνομο από την υπόλοιπη Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να αντιμετωπίζει την περιοχή ως έναν παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοοικονομικό κόμβο.
Σημειώνεται ότι εάν το Χονγκ Κονγκ απωλέσει το ειδικό καθεστώς του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής θα επηρεαστεί άμεσα, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα μακροπρόθεσμα.
«Με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Wilbur Ross, να δηλώνει ότι ο πρόεδρος Trump διαθέτει έναν μεγάλο κατάλογο επιλογών, οι αγορές περιμένουν να ακούσουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα τα απορροφήσει η Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της Pepperstone, Chris Weston, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι ένα ρίσκο για τις αγορές και η κατάσταση είναι σαφώς ρευστή».
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ενέκρινε το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 1,1 τρισ. δολ. ενώ στη Νότια Κορέα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε νέα μείωση επιτοκίων, σε μία προσπάθειά της να μετριάσει το πλήγμα του κορωνοϊού στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,32%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,33%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,72% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα οριακά υποχώρησε στο -0,13%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται σήμερα Πέμπτη (28/5) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς στήριξη προσφέρει η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης παρά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ.
Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, σημειώθηκε αύξηση 2,12 εκατ. στις νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου.
Μέσα στις προηγούμενες δέκα εβδομάδες, από όταν δηλαδή ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού και επιβλήθηκαν τα μέτρα μείωσης της εξάπλωσης, περίπου 40,7 εκατ. Αμερικανοί έκαναν αίτηση για το επίδομα ανεργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,1, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,45%, ο S&P στο +0,45% και ο Nasdaq στο +0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,29% (19,90 δολ.).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές
 
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών καταγράφηκαν στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές μετά και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη του τελευταίου τετραημέρου +35%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,30 ευρώ, με άνοδο +0,54%  με όγκο 9,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6090 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 23,7 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 940 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,43 ευρώ, με πτώση -0,69% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4250 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 38,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5780 ευρώ, με άνοδο +0,52% και με κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2355 ευρώ, με άνοδο +2,61% και όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμρετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Coca Cola με κέρδη +6%, ΔΕΗ +5,16%

Με  μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ
Στον αντίποδα με απώλειες έκλεισαν Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάνας....
H Coca Cola έκλεισε στα 23,40 ευρώ με άνοδο +5,83% και κεφαλαιοποίηση στα 8,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,58 ευρώ, με άνοδο +1,45% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,26 ευρώ, με άνοδο +5,16% και αποτίμηση 756 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3250 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,87 ευρώ με άνοδο +0,80% και αποτίμηση 2,97 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -2,36% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,40 ευρώ με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με άνοδο +2,22% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,3650 ευρώ με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,70 ευρώ με πτώση -2,57% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με πτώση -1,93% και κεφαλαιοποίηση 756 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,96 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,067 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,49% - Το νέο 10ετές που θα εκδοθεί στο 1,70% - To Ιταλικό 1,43%

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 28 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια κυρίως της αναμενόμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου στις 2 Ιουνίου ή 9 Ιουνίου 2020 με εκτιμώμενο επιτόκιο 1,70%. 
Επίσης το σχέδιο για το Ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. έδωσε ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης.  
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,49% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,43%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,49% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,75% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,66 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 104,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45% με απόδοση αγοράς 1,47% και απόδοση πώλησης 1,43%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 118,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,48% με απόδοση αγοράς 1,49% και απόδοση πώλησης 1,46%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103,10 μονάδες βάσης και 1,64% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 132,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 141,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 191 μονάδες βάσης από 204 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 7.328 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,07% ή 207 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία,  Πορτογαλία, στο επίκεντρο

Ανακάμψη καταγράφεται στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο, Ιταλία, και Πορτογαλία… το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. επιδρά στα ομόλογα.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Μαΐου 2020 στο 1,43%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/5/2020 στο -0,42% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,56% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,43% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,21%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS