Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα αγοράσει επιθετικά μετοχές στη Wall Street, κατέχει ήδη 100 δισ. - Ποια η στρατηγική για το ελβετικό φράγκο

tags :
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα αγοράσει επιθετικά μετοχές στη Wall Street, κατέχει ήδη 100 δισ. - Ποια η στρατηγική για το ελβετικό φράγκο
Η SNB είναι μία από τις λίγες κεντρικές τράπεζες - όπως και η BoJ - που αγοράζει ανοιχτά μετοχές για να διατηρήσει την αξία του ελβετικού φράγκου
Σταθερός αγοραστής αμερικανικών μετοχών στη Wall Street είναι πλέον η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), η οποία, σύμφωνα με μερίδα των αναλυτών βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς.
Ήδη η SNB, με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2019 κατέχει 97,5 δισ. δολάρια αμερικανικών μετοχών, από 26,7 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014.
Και πλέον εκμεταλλεύεται συστηματικά τη διόρθωση στη Wall Street, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αγορές της αυξήθηκαν κατά 22% (στις θέσεις της).
Και οι... προτιμήσεις της φαίνεται ότι είναι στον τεχνολογικό κλάδο.
Σύμφωνα με το τελευταίο 13F της SNB, από τις 31 Μαρτίου, η κεντρική τράπεζα κατείχε 4,5 δισ. δολάρια σε μετοχές της Microsoft, 4,4 δισ. δολάρια στην Apple, 3,2 δισ. δολάρια στην Amazon, 2,7 δισ. δολάρια στην Google και 1,6 δισ. δολάρια στη Facebook, επίσης γνωστά ως μετοχές FAAMG, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% του ανώτατου ορίου αγοράς του S&P 500.

Με λίγα λόγια, για να διατηρήσει την αξία του χαρτοφυλακίου των μετοχών των ΗΠΑ σχετικά στα 100 δισ. δολάρια, η SNB πραγματοποίησε μια μαζική αγορά μετοχών που αύξησε τις συμμετοχές της στις FAAMG κατά περισσότερο από 20%, γεγονός που με τη σειρά του αύξησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της τράπεζας - περίπου κατά 100 δισ. δολάρια που είναι τοποθετημένα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Η SNB είναι μία από τις λίγες κεντρικές τράπεζες - όπως και η BoJ - που αγοράζει ανοιχτά μετοχές για να διατηρήσει την αξία του ελβετικού φράγκου.

Η ροή κεφαλαίων είναι απλή: η SNB εκτυπώνει CHF, τα οποία στη συνέχεια πωλεί για δολάρια ΗΠΑ - στη διαδικασία που υποβαθμίζει την αξία ενός από τα πιο περιζήτητα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου στον κόσμο.
Επίσης, χρησιμοποιεί τα έσοδα για να αγοράσει μετοχές των ΗΠΑ.
Με πολλούς τρόπους, αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει η Fed, αλλά η SNB αντί να αγοράζει TSYS, MBS και τώρα εταιρικά ομόλογα, αγοράζει μετοχές.
Παράλληλα, για να σταματήσει την ανατίμηση του φράγκου, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρεμβαίνει πιο έντονα στην αγορά συναλλάγματος για να αποδυναμώσει το νόμισμά της και να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν η ανάλυση κόστους-οφέλους δικαιολογεί ένα τέτοιο βήμα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Thomas Jordan.

"Έχουμε χώρο για ελιγμούς και για τα δύο εργαλεία", δήλωσε ο Jordan.
"Είναι σαφές ότι έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο."
Αντιμετωπίζοντας το δίλημμα πολιτικής της SNB, όπου περαιτέρω περικοπές επιτοκίων μπορεί τώρα να είναι αυτοκαταστροφικές, ο Jordan δήλωσε ότι οποιοδήποτε βήμα πολιτικής απαιτεί αξιολόγηση κόστους-οφέλους.
Η SNB θα διευρύνει τον ισολογισμό της μέσω παρεμβάσεων εάν τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.
Και λόγω της μοναδικής φύσης της SNB, αυτό που πραγματικά εννοούσε ο Jordan, είναι ότι είναι πρόθυμος να αγοράσει ακόμη περισσότερες μετοχές τεχνολογίας σε περίπτωση που το φράγκο συνεχίσει να αυξάνεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης