Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα πακέτα τόνωσης δεν επισκίασαν τη διαμάχη ΗΠΑ - Πτώση στο τέλος στη Wall - Απώλειες -0,58% για Dow Jones - Στο +1,06% ο γερμανικός DAX

Τα πακέτα τόνωσης δεν επισκίασαν τη διαμάχη ΗΠΑ - Πτώση στο τέλος στη Wall - Απώλειες -0,58% για Dow Jones - Στο +1,06% ο γερμανικός DAX
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης στη Wall Street
Με πτώση στο τέλος έκλεισε σήμερα 28/5 η Wall Street, με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από το μέτωπο της πανδημίας και το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τη νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για την νομοθεσία στο Χονγκ Κονγκ.
Τον τόνο στην αγορά έδωσε και σήμερα η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, τη στιγμή που τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας καλλιεργούν ελπίδες ότι και η ζωή θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Ωστόσαο το θετικό κλίμα επισκίασε  η νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, που φαίνεται να εισέρχονται σε νέα φάση έντασης μετά την έγκριση από την Κίνα ψηφίσματος για την επιβολή νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, υπονομεύοντας τη μερική αυτονομία της περιοχής σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης.
Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές προσέφερε η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στο ταμπλό πρωταγωνιστούν οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, με τις μετοχές των social media να δέχονται πιέσεις, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα, με στόχο να «ελέγξει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δείκτης Dow Jones έκέισε με πτώση -0,58% στις 25.400 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,21% στις 3.029 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,46% στις 9.368 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 28,84 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο +1,06% στις 11.781 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο +2,46% στις 18.351 μονάδες.
Image

Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας  αύξηση 2,12 εκατ. στις νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Μέσα στις προηγούμενες δέκα εβδομάδες, από όταν δηλαδή ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού και επιβλήθηκαν τα μέτρα μείωσης της εξάπλωσης, περίπου 40,7 εκατ. Αμερικανοί έκαναν αίτηση για το επίδομα ανεργίας.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3,86 εκατ. στα 21,05 εκατ.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, σχεδόν διπλάσιοι Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για το επίδομα ανεργίας από ό,τι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία από το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης.
Κατά 5% συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, από -4,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, η αναθεώρηση προς τα κάτω αφορούσε τις επενδύσεις αποθεμάτων.
Οι αναθεωρήσεις αφορούσαν επίσης σε:
Κατανάλωση: από -5.26% σε -4.69%
Σταθερές Επενδύσεις: από -0.43% σε -0.41%
Αποθέματα: από -0.53% σε -1.43%
Εξαγωγές: σταθερές -1.02%
Εισαγωγές: από 2.32% σε 2.34%
Κρατικές δαπάνες: από 0.13% σε 0.15%.
Το σημαντικότερο ποσοστό ωστόσο της πτώσης αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού κλιμακώθηκαν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του MarketWatch προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί το β' 3μηνο με ετήσιο ρυθμό 27,7%.
Οι πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν τον Απρίλιο, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.
Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν 17,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι παραγγελίες θα υποχωρούσαν κατά 17%.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν σε όλες τις μεγάλες προϊοντικές κατηγορίες. Εάν αφαιρεθούν τα προϊόντα του κλάδου μεταφορών, οι παραγγελίες υποχώρησαν 7,4%, ενώ εάν εξαιρεθεί ο αμυντικός τομέας, οι παραγγελίες σημείωσαν πτώση 16,2%.
Τον Μάρτιο οι παραγγελίες είχαν υποχωρήσει 16,6%. Από την αρχή του έτους οι παραγγελίες έχουν μειωθεί 11,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το πιο δυσοίωνο στοιχείο είναι η απότομη πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη εκτός της πανδημίας.
Οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εκτός των αεροσκαφών, μειώθηκαν 5,8%.
Αρκετοί παράγοντες είναι αυτοί που έχουν περιορίσει τις επενδυτικές δαπάνες.
Η πανδημία έχει διακόψει τις αλυσίδες εφοδιασμού, μειώνοντας την ικανότητα των εργοστασίων να αποκτήσουν βασικά μέρη.
Ευρύτερα, οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν σε εξοπλισμό, λογισμικό και εγκαταστάσεις, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο θα διαρκέσουν τα lockdowns, εάν η χώρα θα δεχθεί και δεύτερο κύμα του ιού και πόσο ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Abercrombie & Fitch, εταιρεία ειδών ένδυσης και αξεσουάρ ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα χαμηλότερα των προσδοκιών.
Οι καθαρές ζημιές της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 244,1 εκατ. Δολάρια ή 3,90 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 19,2 εκατ. δολαρίων ή 29 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι προσαρμοσμένες ζημιές των 3,29 δολαρίων ήταν χειρότερες από τις εκτιμήσεις για 1,39 δολάρια.
Οι πωλήσεις των 485,4 εκατ. δολαρίων διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τα 734 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 497 εκατ. δολάρια.
Οι ψηφιακές πωλήσεις αυξήθηκαν 25% στη διάρκεια της περιόδου ενώ περίπου τα μισά από τα 850 καταστήματα της εταιρείας παγκοσμίως είναι τώρα ανοιχτά καθώς έκλεισαν τα υπόλοιπα εξαιτίας της πανδημίας.
Η εταιρεία έχει αποσύρει τις εκτιμήσεις της για τη χρήση.
 Η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co ανακοίνωσε ότι καταργεί περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και απολύει 6.770 αμερικανούς εργαζομένους, καθώς προσπαθεί να αναδιοργανωθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Η Boeing αποκάλυψε επίσης πως σχεδιάζει «αρκετές χιλιάδες ακόμη απολύσεις» μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, αλλά δεν είπε πού θα γίνουν αυτές.

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με θετικό πρόσημο έκλιεσαν οι ευρωπαϊκές αγορές παρά το κλίμα που έχει δημιουργήσει η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής, τηλεπικοινωνιών και κατασκευής αυτοκινήτων να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Ο δείκτης αναφοράς STOXX 600 έχει ενισχυθεί πάνω από 30% από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν σε σταδιακή ανάκαμψη με τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής να διοχετεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και τις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η μετοχή της easyJet σημείωσε άνοδο 5,5%, καθώς η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους θα προχωρήσει σε περικοπή του προσωπικού της κατά 30%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (28/5) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό αρνητικός έδαφος, καθώς οι χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης εξέρχονται σταδιακά από τα lockdowns.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της Κομισιόν διαμορφώθηκε στις -18,8 μονάδες, έναντι 22 μονάδων τον περασμένο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί πριν από μερικές ημέρες.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση του δείκτη στις -23,4 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, σημειώθηκε οριακή πτώση στις 67,5 μονάδες, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 64,9 μονάδες, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 70,6 μονάδες.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις -27,5 μονάδες, έναντι -32,5 μονάδων προηγουμένως, ενώ αντίθετα ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις -43,6 μονάδες, έναντι -38,6 μονάδων τον Απρίλιο.
Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε επίσης άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις -19,5 μονάδες, έναντι -22 μονάδων τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι δείκτες καταναλωτικής εμπιροσύνης που αφορούν την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμειναν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των -11,1 και -10,4 μονάδων αντίστοιχα.
«Η βελτίωση στα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο ωφείλεται στη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών, παρά την αύξηση της ανεργίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Bert Colijn, προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι βασική επειδή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την άνοδο της ζήτησης».
Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο ότι «τα τελευταία στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη δε δείχνουν ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την κρίση του κορωνοϊού».
Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 6,6% βλέπει για το 2020, το ινστιτούτο Ifo, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 10,2% το 2021.
Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις ανάμεναν ότι η λειτουργία θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα σε εννέα μήνες μετά τα lockdowns στο δεύτερο τρίμηνο.
Σε αυτή την περίπτωση, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 12,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Στο χειρότερο σενάριο του Ifo, όπου μια επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί 16 μήνες, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 9,3% το 2021 και να αναπτυχθεί κατά 9,5% το 2021,
Στο καλύτερο σενάριο, οι επιχειρήσεις θα ανακάμψουν σε πέντε μήνες, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μόλις 3,9% και το 2021 θα επεκταθεί κατά 7,4%.
Κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης τιμών καταναλωτή -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Απρίλιο, η ετήσια άνοδος ήταν 0,8%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη του Reuters.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν αμετάβλητες, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,1%.
Βυθίστηκαν 31,6% οι πωλήσεις λιανικής της Ισπανίας τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, μετά από την αναθεωρημένη πτώση 14,2% τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από την αρχική πτώση 14,1%.
Ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων λειτούργησε αποκλειστικά σε online βάση τον Απρίλιο εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (28/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η μείωση που σημειώθηκε στον κλάδο πετρελαίου αντιστάθμισε την άνοδο στις τιμές τροφίμων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά -3,4% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -1,3% τον Μάρτιο του 2020.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -6,7% τον Απρίλιο, έναντι ετήσιας πτώσης -4,9% τον Μάρτιο.
Οι τιμές στα προϊόντα πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση, και συγκεκριμένα στο -31%, ενώ αντίθετα οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +1,8%.
Όσον αφορά τις τιμές φαρμακευτικών προϊόντων, σημειώθηκε ετήσια άνοδος της τάξεως του +1,2%, ενώ οι τιμές ηλεκτρονικών ειδών ενισχύθηκαν κατά +5,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, η μηνιαία πτώση για τις τιμές παραγωγού περιορίζεται στο -0,1% ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε άνοδος κατά +0,3%.
Επιπλέον, οι τιμές στον κατασκευαστικό κλάδο κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,2% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -2,1% σε τριμηνιαία βάση.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην περικοπή του 30% του προσωπικού της θα προχωρήσει η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 4.500 θέσεις εργασίας, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Η αεροπορική εταιρεία θα περικόψει τον αριθμό του προσωπικού έως και 30%, καθώς μειώνει το μέγεθος του στόλου της για να αντιμετωπίσει τη μειωμένη ζήτηση.
Η EasyJet απασχολεί περίπου 15.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2019.
Θα ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους υπαλλήλους σχετικά με τις περικοπές τις επόμενες ημέρες.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,32% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,82%

Με μεικτά πρόσημα έκελισαν σήμερα Πέμπτη (28/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +2,32% στις 21.916,31 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +1,32% και τις 5.851,10 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακές απώλειες της τάξεως του -0,13% στις 2.028,54 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο +1,25% στις 4.699,36 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,82% στις 23.110 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,64% και τις 10.944,19 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,33% στις 2.846,22 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,34% στις 10.646,20 μονάδες.
Χθες (27/5) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση Trump δε θεωρεί πλέον ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αυτόνομο από την υπόλοιπη Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να αντιμετωπίζει την περιοχή ως έναν παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοοικονομικό κόμβο.
Σημειώνεται ότι εάν το Χονγκ Κονγκ απωλέσει το ειδικό καθεστώς του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής θα επηρεαστεί άμεσα, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα μακροπρόθεσμα.
«Με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Wilbur Ross, να δηλώνει ότι ο πρόεδρος Trump διαθέτει έναν μεγάλο κατάλογο επιλογών, οι αγορές περιμένουν να ακούσουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα τα απορροφήσει η Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της Pepperstone, Chris Weston, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι ένα ρίσκο για τις αγορές και η κατάσταση είναι σαφώς ρευστή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης