Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα χρόνου η ύφεση στην Τουρκία, παρά τα θετικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020

Θέμα χρόνου η ύφεση στην Τουρκία, παρά τα θετικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020
Κίνδυνος βαθιάς ύφεσης προ των πυλών για την τουρκική οικονομία
Η πρώτη μεγάλη ύφεση στην Τουρκία είναι προ των πυλών, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, παρά τα θετικά αποτελέσματα στα θεμελιώδη μεγέθη το α’ τρίμηνο του 2020, καθώς ο τουρισμός λόγω κορωνοϊού καταρρέει, ενώ η ζήτηση για τις τουρκικές εξαγωγές έχει πέσει ραγδαία.
Η δυναμική που είχε αναπτύξει η τουρκική οικονομία στις αρχές του 2020 πιθανότατα θα τη βοηθήσει να αποφύγει την ύφεση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Τουρκία εισήλθε σε ύφεση, από την οποία βγήκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δόθηκαν κίνητρα και ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα.
Έτσι, η χώρα μπόρεσε να ξεπεράσει οικονομίες άλλων αναδυόμενων χωρών, όπως αυτές της Ινδονησίας και της Πολωνίας.
Image
Ωστόσο, η ζημιά που προκάλεσαν ο κορωνοϊός και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα δεν θα γίνει άμεσα εμφανής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το ΑΕΠ της Τουρκίας το α’ τρίμηνο αυξήθηκε 4,9%, έπειτα από αύξηση 6% το δ’ τρίμηνο του 2019.
Ωστόσο, η άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία αποτελεί μια ολοένα εντεινόμενη πρόκληση, καθώς ο τουρισμός αναμένεται να καταρρεύσει και η ζήτηση για τις τουρκικές εξαγωγές, στην κυριολεξία, έχει πιάσει πάτο.
Η πρώτη μεγάλη ύφεση στην Τουρκία είναι προ των πυλών, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, παρότι ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Erdogan, Berat Albayrak, επανειλημμένως δηλώνει ότι η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο το 2020.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης