Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen: Η ΕΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη παγκοσμίως μετά το τέλος της πανδημίας

Von der Leyen: Η ΕΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη παγκοσμίως μετά το τέλος της πανδημίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει πως η ΕΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη παγκοσμίως μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού
Τη στήριξη και τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής παγκοσμίως μετά το πέρας της πανδημίας, προσέφερε στη διεθνή κοινότητα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
Μιλώντας σε διοργάνωση υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον Γενικό Γραμματέα, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στη "μετά πανδημία" εποχή, θέτοντας το διακύβευμα και το στόχο του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
Ειδικότερα, στην παρέμβασή της, τόνισε ότι η πανδημία έπληξε όλους, όχι μόνο εκθέτοντας το επίπεδο ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις, αλλά και τις πραγματικότητες των παγκόσμιων εξελίξεων".
"Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς", προέτρεψε η Πρόεδρος της Κομισιόν, "και να παραδεχτούμε ότι πριν από την πανδημία, ο κόσμος βρισκόταν σε μια μη βιώσιμη οικονομική πορεία, με αυξανόμενες ανισότητες, ένα αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα, μια ανθρωπογενής κλιματική κρίση", διευκρινίζοντας ότι "ο κορωνοϊός δεν φωτίζει μόνο αυτές τις τάσεις, τις έχει επιτείνει, καθώς, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί σκληρά από τον ιό και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών επηρεάζει τις εταιρείες, τους μαθητές και τις οικογένειες", με το χάσμα να αυξάνεται περισσότερο, εξήγησε αναλυτικά η κα von der Leyen.
Όπως είπε "οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης είναι ακόμη πιο σημαντικοί τώρα από ό,τι κατά την εισαγωγή τους και η πανδημία καταδεικνύει σαφώς ότι είναι εξίσου σημαντικοί για κάθε άνθρωπο στη γη -δεν τίθενται μόνο για όσους βρίσκονται υπό ανάπτυξη, αλλά για όλους".
"Έχοντας αυτό υπόψη, παρουσίασα χθες ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη - που εμπνέεται βαθιά από την ιδέα της ανταγωνιστικής βιωσιμότητας, έχει στον πυρήνα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ θα επενδύσει επίσης σε συστήματα υγείας", σημείωσε.
"Όλα αυτά με έναν συγκεκριμένο στόχο - τη μείωση των ανισοτήτων σε ολόκληρη την Ένωσή μας.
Δεν θα ανοικοδομήσουμε μόνο, αλλά θα αναμορφώσουμε την οικονομία μας για να την καταστήσουμε πιο ανθεκτική και βιώσιμη.
Συνθέτουμε το μεγαλύτερο πακέτο παγκοσμίως που συνδέει τις επενδύσεις για ανάκαμψη με το πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης", εξήγησε.
Προέτρεψε να "εργαστούμε μαζί και ο ένας για τον άλλον, σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς", δηλώνοντας ότι "η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εκείνους που χρειάζονται περισσότερο υποστήριξη" και ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα "Team Europe" έχει ήδη δεσμεύσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τους εταίρους της ΕΕ στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης".
"Είμαστε περήφανοι που διοργανώσαμε ένα διαδικτυακό συνέδριο δεσμεύσεων για συγκέντρωση 9,5 δισεκ. ευρώ για εμβόλια και θεραπείες και για να τα καταστήσουμε προσιτά παγκοσμίως.
Αλλά οι ενέργειές μας δεν μπορούν να σταματήσουν εδώ", επεσήμανε.
"Επομένως, σήμερα, θα ήθελα να προτείνω κάτι ακόμα πιο φιλόδοξο.
Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια πρωτοβουλία ανάκαμψης που συνδέει τις επενδύσεις και την ελάφρυνση του χρέους με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης".
"Η Ευρώπη είναι έτοιμη να θέσει στο τραπέζι τεχνογνωσία και πόρους, τόσο με παραδοσιακά όσο και με καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα.
Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το είδος της ανάκαμψης που επιδιώκουμε.
Θα πρέπει να είναι πράσινη, ψηφιακή, δίκαιη και ανθεκτική.
Ο μετα-πανδημικός κόσμος μπορεί να είναι πιο συνεκτικός και πιο πράσινος από αυτόν που γνωρίζουμε.
Εναπόκειται σε εμάς να χτίσουμε καλύτερα μαζί", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης