Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Βαρύ το κόστος στήριξης της λίρας – Δανεισμός ρεκόρ σε ξένο νόμισμα από την κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Βαρύ το κόστος στήριξης της λίρας – Δανεισμός ρεκόρ σε ξένο νόμισμα από την κεντρική τράπεζα
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας έχουν εξανεμιστεί
Σε δανεισμό ρεκόρ σε σκληρό ξένο νόμισμα από τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησε η τουρκική κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της ώστε να υπερασπίσει τη λίρα.
Η ανεξόφλητη γραμμή swap συναλλάγματος, που λήγει εντός του επόμενου έτους, σημείωσε αύξηση κατά 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, φτάνοντας στα 35,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 28 Μαΐου.
Αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το 40% των ακαθάριστων συναλλαγματικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, που ανήλθαν στα 86,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Απριλίου.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει δανειστεί περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρό νόμισμα από τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της λίρας πουλώντας ξένο συνάλλαγμα.
Τα ακαθάριστα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το τουρκικό νόμισμα δέχθηκε πιέσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ενέτεινε τις εκροές ξένου κεφαλαίου.
Η ισοτιμία λίρα-δολαρίου διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ (7,2690 λίρες ανά δολάριο) στις αρχές του μήνα.
Από τότε το τουρκικό νόμισμα σημείωσε άνοδο περίπου 7% έναντι του δολαρίου και πλέον διαπραγματεύεται πέριξ της περιοχής των 6,7937 λιρών ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης