Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο παρά απροσδόκητη άνοδο στα αποθέματα ΗΠΑ - Στο +2,7% και τα 33,71 δολ. το αμερικανικό WTI

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο παρά απροσδόκητη άνοδο στα αποθέματα ΗΠΑ - Στο +2,7% και τα 33,71 δολ. το αμερικανικό WTI
Το Brent κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,6% στα 35,29 δολ. ανά βαρέλι
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη 28 Μαΐου το πετρέλαιο, παρά την απροσδόκητη άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, η οποία μετριάζει τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης.
Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, και κατ' επέκταση την αγορά πετρελαίου.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,6% στα 35,29 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 παρουσίασε θεαματική αύξηση κατά 2,7% στα 33,71 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,7 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, όγκος σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα αποθέματα ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης κατέγραψαν άνοδο της τάξεως των 6,9 εκατ. βαρελιών.
«Η απρσοδόκητη άνοδος που έδειξαν τα στοιχεία του API και ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου», αναφέρουν οι αναλυτές της AxiCorp, διευκρινίζοντας ότι «όπως συμβάινει συνήθως μετά την ολοκλήρωση μίας συνάντησης του OPEC+, η προσοχή εστιάζεται γύρω από τη δέσμευση της Ρωσίας και είναι κατανοητό, καθώς ιστορικά παρουσιάζει καθυστερήσεις».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της National Australia Bank τονίζουν ότι η παραπάνω εξέλιξη «δείχνει πως η ανάκαμψη της ζήτησης προχωράει, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρή για να συντηρηθεί από μόνη της στην πραγματικότητα».
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, τα οποία ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού», εφόσον επιβεβαιώσουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του API.
Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τους επενδυτές να αναζητούν περαιτέρω ενδείξεις από τη Ρωσία ότι οι περικοπές στην παραγωγή θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές περικοπές ανέρχονται στα 9,7 εκατ. βαρέλια για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να περιοριστούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, οι χώρες του ΟΠΕΚ φαίνεται ότι εξετάζουν τη διατήρηση των περικοπών που έχουν οριστεί για το τρέχον δίμηνο μέχρι το τέλος του 2020, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας.
Με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν πάνω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι, οι χώρες του OPEC+ παρακολουθούν με προσοχή εάν οι παραγωγοί αμερικανικού σχιστολιθικού θα αυξήσουν ξανά τις εξαγωγές τους, μετά τις αρχικές περικοπές που πραγματοποίησαν τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης