Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προ των πυλών οι μικροπιστώσεις - Το νομοσχέδιο… πάει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Προ των πυλών οι μικροπιστώσεις - Το νομοσχέδιο… πάει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα
Τα σημεία κλειδιά του ν/σ και οι περιζήτητοι κλάδοι
Θέμα χρόνου είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο των μικροπιστώσεων στην αγορά και μάλιστα σε μία κρίσιμη στιγμή για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά  και την εμφάνιση του Covid 19 όταν οι ΜμΕ είναι αποκλεισμένες από τραπεζική χρηματοδότηση.
Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο λαμβάνοντας ουσιαστικά έγκριση και αναμένεται να εισέλθει στην τελική του μορφή ως νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο των μικροπιστώσεων ήταν μία νομοθετική πρωτοβουλία του πρώην αντιπροέδρου και υπουργού Ανάπτυξης κ Γιάννη Δραγασάκη αλλά δεν ολοκληρώθηκε και σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου αξιοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και  το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του υφυπουργού κ Γιώργου Ζαββού.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα θα... πάρει το δρόμο προς τη Βουλή για να ενταχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.  
Τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι το ύψος των μικροπιστώσεων θα φτάνει έως τις 25.000 ευρώ.
Οι δανειολήπτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν  εξασφαλίσεις ή εγγυήσεις για την εκταμίευση του χρηματικού ποσού.
Το επιτόκιο θα κινείται μέχρι το 10% καθώς θεωρείται ως το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για να αποφευχθούν  φαινόμενα τοκογλυφίας.
 Από το καθεστώς των μικροπιστώσεων έχουν αποκλειστεί τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία μπορούν να δίνουν δάνεια αντίστοιχης αξίας όταν ο το προφίλ  του πιστωτή κινείται μέσα  στα όρια που θέτει η κάθε τράπεζα.
Το κρίσιμο μέγεθος για τις εταιρείες είναι το ύψος  του μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να διαθέτουν οι νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις μικροπιστώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου προβλέπει τουλάχιστον  το ποσό  των 400.000 ευρώ και πιθανόν να  αυξηθεί όταν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή.
Το οικονομικό επιτελείο είχε βάλει όριο το 1 εκατ. ευρώ αλλά στη συνέχεια έβαλε πιο χαμηλά τον πήχη αλλά το ακριβές ποσό δεν έχει γίνει ακόμη  γνωστό.  
Πρόκειται για μία ελπιδοφόρα αγορά και για τις δύο πλευρές τόσο  για τον πιστωτή όσο και για τον δανειολήπτη.
Η αμοιβή του πιστωτή είναι το επιτόκιο στο οποίο περιλαμβάνει και το ρίσκο της  επένδυσης ενώ ο  δανειολήπτης θα μπορεί να …χτυπήσει μία πόρτα  για χρηματοδότηση.
Οι τράπεζες στην ουσία έχουν αποκλείσει τις μικρές  επιχειρήσεις που δεν έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια λειτουργίας  τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημα της δραστηριότητας τους αλλά και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την εκταμίευση του δανείου.
Η Action Finance Initiative δραστηριοποιείται στο τομέα των μικροπιστώσεων τα τελευταία 5 χρόνια σε ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου ενώ η εκταμίευση των χρημάτων  γίνεται από την Eurobank και την Παγκρήτια Τράπεζα.
Μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει περίπου 500 μικρές επιχειρήσεις. Το ύψος του επιτοκίου ανήλθε στα επίπεδα του 7% αρκετά  χαμηλότερα που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο  
 Ο κλάδος που έλαβε τις περισσότερες πιστώσεις ήταν ο Τουριστικός αλλά μετά την εκδήλωση του Covid 19 το ενδιαφέρον στρέφεται προς τον αγροτικό τομέα.
Ο κλάδος των υπηρεσιών είναι στην ατζέντα των μικροπιστώσεων αλλά βρίσκεται πιο χαμηλά  μεταξύ άλλων επιλογών που είναι σε θέση  να δημιουργούν υπεραξίες
Το νομοσχέδιο πλέον θα επιτρέπει στις ίδιες τις εταιρείες  να χρηματοδοτούν χωρίς να απαιτείται η συνεργασία του πιστωτικού ιδρύματος.
Οι μέτοχοι των εταιρειών πέρα  από το μετοχικό κεφάλαιο θα πρέπει να διαθέτουν υψηλή ρευστότητα  η οποία θα αναζητηθεί  από την αγορά.
Η νέα αγορά των μικροπιστώσεων θα ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως και οι εταιρείες.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να προετοιμαστούν οι αντίστοιχες εταιρείες με βάση το νομοθετικό πλαίσιο.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα  χρηματοδοτικά τους σχέδια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr      

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης