Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή της δήλωσης Trump για την Κίνα - Ο DAX -0,7%, τα futures της Wall έως -0,4%

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή της δήλωσης Trump για την Κίνα - Ο DAX -0,7%, τα futures της Wall έως -0,4%
Επενδυτές και αναλυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump
(upd)Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας, με αιχμή το Χονγκ Κονγκ.
Επενδυτές και αναλυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στην έγκριση από το κινεζικό Κοινοβούλιο της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Tα futures της Wall Street υποχωρούν έως -0,3%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 29,55 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,7% στις 11.703 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1% στις 6.151 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,3% στις 4.710 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στο +0,06 στις 18.361 μονάδες.
Στις 7.177 μονάδες με πτώση 0,7% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων για οχήματα κατέγραψαν πτώση 2,5%, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής και των τραπεζών να υποχωρούν πάνω από 2%.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο πόλεμος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump με τα social media.
Μάλιστα, παρά το πρωτοφανές προεδρικό διάταγμα του Trump, το Twitter τοποθέτηση ειδική σήμανση πάνω από ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, αυτή τη φορά, για τις διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του George Floyd.
«Έχουμε αναλάβει δράση για να αποτρέψουμε κι άλλους να εμπνευστούν να διαπράξουν βίαιες πράξεις, αλλά διατηρήσαμε το Tweet, διότι είναι σημαντικό το κοινό να μπορεί να βλέπει το tweet δεδομένης της σχέσης με τα τρέχοντα σημαντικά θέματα» αναφέρει το twitter σήμερα (29/5/2020) το πρωί.

ΗΠΑ: «Βουτιά» 13,6% στις καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο 2020, αύξηση 10,5% στο προσωπικό εισόδημα

«Βουτιά» 13,6% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, εν μέσω του lockdown στην αμερικανική οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 13% σύμφωνα με το Marketwatch.
H πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες Μαρτίου αναθεωρήθηκε στο -6,9%.
Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 10,5% τον Απρίλιο, λόγω των κυβερνητικών πληρωμών, από πτώση 2,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας λόγω Χονγκ Κονγκ και μάκρο - Στο -0,18% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,78%

Νευρικότητα παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή (29/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι εξελίξεις γύρω από το Χονγκ Κονγκ και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,18% στις 21.877,89 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,63% και τις 5.755,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,05% στις 2.029,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,15% στις 1.335,51 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,78% στις 22.952 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, και συγκεκριμένα στο -0,02% και τις 10.942,16 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,22% στις 2.852,35 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ασιατικών αγορών, καθώς έκλεισε στο +0,77% και τις 10.735,19 μονάδες.
Η έγκριση της νομοθεσίας για το Χονγκ Κονγκ από το κινεζικό κοινοβούλιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στο Πεκίνο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο μετά την απόφαση της Κίνας, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς εξέφρασαν την καταδίκη τους απέναντι στη σχετική εξέλιξη.
Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι το νομοσχέδιο του Πεκίνου θα υποχρεώσει αρκετές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από το Χονγκ Κονγκ, γεγονός που θα προκαλέσει πλήγμα στην ιδιότητα παγκόσμιου οικονομικού κόμβου που διατηρεί η περιοχή.
«Όλη η προσοχή σήμερα θα εστάζεται στην προ-τοποθέτηση ενόψει της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ για τις νέες πολιτικές του απέναντι στην Κίνα, ως απάντηση για την απόφαση της χώρας να προχωρήσει με τη νομοθεσία εθνικής ασφάλεια για το Χονγκ Κονγκ», τόνισε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Μάλιστα, ο κ. Innes προειδοποιεί ότι «εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να αντιμετωπίσουν το Χονγκ Κονγκ ως άλλη μία πολί στην Κίνα, οι οίκοι αξιολόγησης ενδέχεται να αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο», διευκρινίζοντας ότι «ένας μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι η επαναταξινόμηση του Χονγκ Κονγκ ως αναδυόμενη αγορά».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS