Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2020, στο 0,1% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Ευρωζώνη: Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2020, στο 0,1% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά -0,1%
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (29/5) η Eurostat, εξαιτίας της πτώσης που σημειώθηκε στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.
Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,3% τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο -0,1%.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση, και συγκεκριμένα στο -12% έναντι -9,7% τον Απρίλιο.
Στον αντίποδα, οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις τιμές υπηρεσιών και μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% και το 0,2% αντίστοιχα.
Εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, τότε ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 0,9% σε ετήσια βάση, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο.
Image
Πλέον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2%, ενώ η ενιαία νομισματική ένωση παραμένει κοντά στον αποπληθωρισμό.
Η παραπάνω είδηση έρχεται μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, οι μόνες χώρες που δεν εισήλθαν σε αποπληθωρισμό ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Σλοβακία.
Σημειώνεται ότι τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό αναμένεται να δημοσιευθούν στα μέσα του ερχόμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης