Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investments: Τα μέτρα των ΗΠΑ για την οικονομία δεν αρκούν, γιατί η... τρύπα είναι μεγαλύτερη

tags :
Alhambra Investments: Τα μέτρα των ΗΠΑ για την οικονομία δεν αρκούν, γιατί η... τρύπα είναι μεγαλύτερη
Η Alhambra Investments προχωρά στον ποσοτικό προσδιορισμό της τρέχουσας τρύπας της αμερικανικής οικονομίας
Αυτό που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι μια οικονομική κρίση της οποίας τα ποσοστά είναι ιστορικά.
Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός εργαζομένων δεν πληρώνεται και ως εκ τούτου οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν, οι επιχειρήσεις δεν συλλέγουν αυτά τα έσοδα, επομένως οι επιχειρηματικές επενδύσεις αναστέλλονται, αναφέρει η Alhambra Investments, σε νέα ανάλυσή της.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να γεφυρώσει αυτό το τεράστιο χάσμα κάνοντας αυτό που ελπίζει να καταλήξει να είναι η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της διαφοράς.
Για εργαζόμενους που δεν εργάζονται και συνεπώς δεν αμείβονται, η κυβέρνηση προσφέρει συμπληρωματικά επιδόματα ανεργίας και δίχτυα ασφαλείας.

Επίσης, δίνει επιχειρηματικά δάνεια και επιχορηγήσεις αντί των εσόδων που δεν θα συμβούν ποτέ.
Αλλά αυτός ο τρόπος δεν προσθέτει σε μια οικονομία που βιώνει μια κάμψη και, ως εκ τούτου, προσπαθούν απεγνωσμένα να αναδιανείμουν ένα επαρκές ποσό για να μπορούν να ελπίζουν ότι μπορούν να κρατήσουν την οικονομία ζωντανή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την Alhambra Investments, όλα εξαρτώνται πρώτα από την κλίμακα της τρύπας που πρέπει να καλυφθεί.
Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιεί το μη προσαρμοσμένο ονομαστικό ΑΕΠ σε αυτήν την pro forma άσκηση, γιατί αυτό είναι που τελικά καταλήγει να χαθεί.

Ο πληθωρισμός, ή ο αποπληθωρισμός, όπως συμβαίνει στην περίπτωση αυτή, δεν επηρεάζει τόσο πολύ, γιατί προσπαθεί να υπολογίσει το επίπεδο της ακαθάριστης δραστηριότητας που δεν θα συμβεί - και στη συνέχεια να συγκρίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης με αυτό.
Αυτό που αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ως πραγματικό ΑΕΠ είναι πραγματικά προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, εποχικά προσαρμοσμένο με ετήσιο ρυθμό.
Τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία μας παρέχουν μια πιο κατάλληλη βάση.
Στο πρώτο τρίμηνο, για παράδειγμα, η κύρια εκτίμηση για το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν 21,5 τρισ. δολάρια, όταν, χωρίς προσαρμογή, η συνολική παραγωγή ήταν στην πραγματικότητα λίγο λιγότερο από 5,3 τρισ. δολάρια.

Όπως διαπιστώνει επομένως κανείς η τάση στην παραγωγή των ΗΠΑ ήταν αρχικά δυσμενής.
Η αμερικανική οικονομία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, επιβραδύνεται σημαντικά πριν ακόμη από το τέλος του 2019.
Για τους σκοπούς της, λοιπόν, η Alhambra Investments θα χρησιμοποιήσει έναν συντηρητικό ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης 4% ως τη μελλοντική βάση.

Αυτό μας δίνει την πορεία του ΑΕΠ αν δεν είχε συμβεί η πανδημία του COVID-19 και η προηγούμενη επιβράδυνση δεν είχε επιδεινωθεί.
Τώρα, το δύσκολο μέρος.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου παρακολούθησης GDPNow του Atlanta Fed, το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του έτους εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά -40% έως -45% αυτή τη στιγμή.
Αυτές οι εκτιμήσεις είναι προσαρμοσμένες εποχικά στο πραγματικό ΑΕΠ, επομένως θα χρησιμοποιήσει συντηρητικά το -35% ετησίως στο pro forma μη προσαρμοσμένο σετ.
Στο τρίτο τρίμηνο, θα περιμένουμε μια «έκρηξη» ανάπτυξης, την καλύτερη που έχουν δει ποτέ οι ΗΠΑ, η οποία αφήνει το ονομαστικό μη προσαρμοσμένο ΑΕΠ 10% λιγότερο από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και 5% κάτω από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αυτό θα επαναφέρει την ονομαστική παραγωγή στη σωστή κατεύθυνση πολύ γρήγορα και απότομα, αφήνοντας την οικονομία σχεδόν ίση με το πρώτο τρίμηνο όταν ξεκίνησε η κρίση.
Αλλά το ζήτημα είναι το ποσό που χάνεται στο μεταξύ - και πόσο πρέπει να προσπαθήσει η κυβέρνηση να το αντισταθμίσει - για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους (και πιθανώς στο επόμενο έτος).
Μόνο για το δεύτερο τρίμηνο, το κενό είναι 2,1 τρισ. δολάρια - ως αφετηρία.
Αν συγκρίνουμε το υπόλοιπο του έτους, περιμένουμε μόλις 18,9 τρισ. δολάρια συνολικής παραγωγής σε σύγκριση με τα 22,3 τρισ. δολάρια.
Επομένως μιλάμε για απώλεια δραστηριότητας περίπου 3,4 τρισ. δολαρίων.
Σε αυτήν την κλίμακα, πραγματικά δεν έχει μεγάλη διαφορά εάν καταλήξει να είναι περίπου 2,5 τρισ. δολάρια.
Αλλά σίγουρα το κάνει αν, χρησιμοποιώντας λιγότερο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, το χάσμα ανέρχεται σε 4 τρισ. δολάρια ή περισσότερο.

Οι ελπίδες για μια ανάκαμψη τύπου «V» αντ 'αυτού βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον νόμο CARES.
Τα ποσοστά αυτού του «ερεθίσματος» δαπανών ανέρχονται σε περίπου 2,2 τρισ. δολάρια.
Όσον αφορά τις άμεσες πληρωμές στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, αυτό φτάνει μόλις λιγότερο από 1 τρισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης