Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης εχέγγυο ανάπτυξης της ΕΕ - Στοίχημα η απορρόφηση των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη

Scope: Τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης εχέγγυο ανάπτυξης της ΕΕ -  Στοίχημα η απορρόφηση των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη

Φιλόδοξη αλλά αναγκαία η πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης της Commission αναφέρει o γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings
Τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εχέγγυο ανάπτυξης και πυλώνας σταθερότητας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει o γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος προσθέτει ότι η απορρόφηση των κονδυλίων είναι ένα ιδιαίτερο στοίχημα, δεδομένου του βεβαρημένου ιστορικού των κρατών-μελών.
H φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη σαφούς και βιώσιμης ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα υπάρξουν τροποποιήσεις και σίγουρα ορισμένες πτυχές της μένει να συμφωνηθούν.
Η πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα αφορά κατά 2/3 επιχορηγήσεις και κατά 1/3 δάνεια με ευνοϊκούς όρους, αποτελεί έναν συμβιβασμό των χωρών του Νότου και των «σκληρών» του Βορρά.
Φυσικά, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων δεν έχει αποφασιστεί οριστικά.
Αυτή θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά που θα έχει το ταμείο, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τους όρους πρόσβασης.
Και παρότι μένουν πολλά προς διευθέτηση, η συνολική κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για τη χρήση σημαντικών επιχορηγήσεων, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος της στρατηγικής οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ στο μέλλον.
Η αξιολόγηση AAA / Stable της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται κυρίως στα κράτη μέλη που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία.
Επίσης, το σφιχτό θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει αλληλεγγύη εντός εσωτερικής αγοράς, ενώ η συντηρητική διαχείριση μετρητών έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλά αποθέματα ρευστότητας.
Ο αντίκτυπος του πρόσθετου δανεισμού θα επηρεάσει πρωτίστως τις μετρήσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τον δείκτη ρευστότητας, ανάλογα με το ποσό των ετήσιων εκταμιεύσεων που θα πραγματοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος SURE.
Παρότι απαιτούνται περισσότερες λεπτομέρειες για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στις μετρήσεις ρευστότητας της ΕΕ, η βαθμολογία AAA της Ένωσης αναμένεται να αντέξει σε σημαντική αύξηση των ετήσιων εκταμιεύσεων, με την προϋπόθεση ότι οι άλλες παράμετροι του προϋπολογισμού της Ένωσης θα παραμείνουν, σε γενικές γραμμές οι ίδιες, συμπεριλαμβανομένων των ταμειακών αποθεμάτων (που κυμαίνονται περίπου 20 δισ. ευρώ ετησίως) και του δημοσιονομικού περιθωρίου.
Ανάλογα με τις τελικές παραμέτρους του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021-27, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αύξησης των ιδίων πόρων της ΕΕ, αυτές οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να ανέρχονται σε περίπου 100-150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως χωρίς να διακυβεύεται απαραίτητα το καθεστώς AAA.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχορηγήσεις θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάκαμψη και την αποφυγή απότομης αύξηση του δημοσίου χρέους συνολικά – κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο αρνητικών αξιολογήσεων.
Για την Ιταλία (BBB + / Negative), το διακύβευμα σχετίζεται με το αν το Ταμείο Ανάκαμψης θα διευκολύνει μια ταχύτερη αναπτυξιακή δραστηριότητα, χωρίς να επηρεαστούν έτι περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Το ιταλικό κράτος έχει λαμβάνει 82 δισεκατομμύρια ευρώ (4-5% του ιταλικού ΑΕΠ).
Αυτές οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου,
Ωστόσο, ακόμη και με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ιταλία είναι απίθανο να μην επιβαρύνει το χρέος της κατά τουλάχιστον 20% το 2020.
Τέλος, στην περίπτωση της Ιταλίας -όπως και σε άλλα κράτη μέλη- οι προκλήσεις σχετίζονται με την αποτελεσματική υλοποίηση έργων, δεδομένου του βεβαρημένου ιστορικού σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης