Τουρκία: Τα σχέδια Erdogan για να μπλοκάρει νέα κόμματα να συμμετάσχουν σε πρόωρες εκλογές

Τουρκία: Τα σχέδια Erdogan για να μπλοκάρει νέα κόμματα να συμμετάσχουν σε πρόωρες εκλογές
Το Κόμμα του Erdogan σχεδιάζει να προωθήσει μέτρα με τους εθνικιστές συμμάχους του, που θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτικές ομάδες μπορούν να λάβουν μέρος σε εκλογές
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου T. Erdogan σχεδιάζει να προωθήσει μέτρα με τους εθνικιστές συμμάχους του, που θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτικές ομάδες μπορούν να λάβουν μέρος σε εκλογές και μπορεί να εμποδίσουν νέα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε πρόωρες εκλογές.
Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου δύο από τους κορυφαίους μακροχρόνιους συμμάχους του Erdogan, ο πρώην πρωθυπουργός A. Davutoglu και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ali Babajan, συγκρότησαν τους πρόσφατους μήνες ξεχωριστά πολιτικά κόμματα για να αμφισβητήσουν το AKP.
Τρεις αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος είπαν στο Reuters ότι δεν υπάρχει πρόθεση να διεξαχθούν εκλογές πριν από το 2023. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν προορίζονται για τον αποκλεισμό νέων κομμάτων αλλά για την αποτροπή μιας πολιτικής ελιγμών που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, υποστήριξαν.
Το 2018, 15 βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταπήδησαν στο νέο Κόμμα Iyi, ώστε να μπορέσει αυτό να συμμετάσχει σε πρόωρες εκλογές σχηματίζοντας κοινοβουλευτική ομάδα.
Ένας αξιωματούχος του AKP είπε ότι τα νέα μέτρα θα εμποδίσουν τα κόμματα να σχηματίσουν κοινοβουλευτικές ομάδες με αυτόν τον «ανήθικο τρόπο».
Τα μέτρα θα μειώσουν το κατώτατο όριο για την είσοδο κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση στο 5% από το 10%, των συνολικών ψήφων, αλλά κυρίως για τα νέα κόμματα θα αποτρέψουν τακτικές μεταπήδησης όπως αυτές που έγιναν το 2018.
Η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει τις τροποποιήσεις αυτές στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, τόνισε ο αξιωματούχος του AKP.
Το CHP έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσφέρει στήριξη στα νέα κόμματα, προτρέποντας τον ανώτερο αξιωματούχο του AKP N. Bostanji να πει ότι το κόμμα του συνεργάζεται με τους εθνικιστές συμμάχους του MHP για να αποτρέψει τις προσπάθειες «εξαγοράς» βουλευτών με αντιδημοκρατικό τρόπο.
Για να συμμετάσχουν στις εκλογές, τα κόμματα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ένα συνέδριο και να έχουν συγκροτήσει μια κομματική δομή στις μισές επαρχίες της Τουρκίας ή να έχουν ήδη μια ομάδα τουλάχιστον 20 βουλευτών στο κοινοβούλιο - κριτήρια τα οποία δεν πληρούν ακόμη τα δύο νεοσυσταθέντα κόμματα.
«Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε νομικός κανονισμός σχετικά με τα πολιτικά κόμματα έρχεται στην ημερήσια διάταξη για να αποτρέψει νέα κόμματα όπως τα δικά μας να λάβουν μέρος σε εκλογές», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου (Deva) του Babajan.
Ο Selim Temourji, εκπρόσωπος του Κόμματος του Μέλλοντος (Future Party) του Davutoglu, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στα όρια εκπλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου και θα πραγματοποιήσει συνέδριο τον Αύγουστο.

www.bnakingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS