Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire: Η Merkel θα μείνει στην ιστορία με την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης - Ήταν θαρραλέα

Le Maire: Η Merkel θα μείνει στην ιστορία με την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης - Ήταν θαρραλέα
Οι 4 ευρωτσιγγούνηδες οι Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, επιμένουν τα χρήματα να δοθούν ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις
Το εγκώμιο της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel έπλεξε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, για την στήριξη που παρείχε στο Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt.
"Δέχθηκε κάτι που αρνήθηκαν όλοι οι προκάτοχοί της, κυρίως επιχορηγήσεις και όχι δάνεια για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω κορωνοκρίσης" τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, "η γερμανογαλλική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ύψους 500 δις ευρώ, που αποτελεί και την «καρδιά» της πρότασης της Ursula Von Der Leyen, είναι σε μεγάλο βαθμό καρπός των προσπαθειών του γάλλου υπουργού Οικονομικών Le Maire.
Στη συνέντευξη ο Le Maire δεν βρίσκει λόγια για να επαινέσει την καγκελάριο Merkel για το θάρρος της και τη συναίσθηση ότι ο καιρός έχει ωριμάσει για αποφάσεις ιστορικού διαμετρήματος.
«Ήταν πολύ θαρραλέο από την πλευρά της. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας στις συζητήσεις πριν από την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε 20,30, 40 χρόνια οι ιστορικοί θα λένε ότι η A. Merkel είχε το θάρρος να πάρει θέση στην πιο δύσκολη κρίση της σύγχρονης εποχής στην Ευρώπη και να δεχθεί κάτι, που κανένας άλλος καγκελάριος πριν από εκείνη δεν αποδέχθηκε» επισημαίνει ο γάλλος υπουργός.
Αλλά τι είναι εκείνο που έκανε το Βερολίνο να μεταβάλει στάση; Κι αυτό είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας 3 χρόνων μεταξύ των δύο χωρών και βασίζεται στην ευρωπαϊκή αξιοπιστία από τότε που ο γάλλος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία για την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης», υπενθυμίζει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι η προίκα των 750 δις ευρώ επαρκεί.
«Αλλά η βασική ερώτηση δεν είναι αυτό, η βασική είναι πόσο γρήγορα αυτή η πρόταση θα εγκριθεί. Είναι αποφασιστικής σημασίας, Κάνω έκκληση στα 4 κράτη-μέλη, που αντιτίθενται στη λύση, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να συνταχθούν με τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν» λέει. 
Οι 4 αυτές χώρες, οι ευρωτσιγγούνηδες όπως αποκαλούνται, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, επιμένουν τα χρήματα να δοθούν ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.
 «Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έξυπνες», επισημαίνει ο Le Maire.
«Αποτελούνται από μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων και λαμβάνουν υπόψη ακριβώς στους ενδοιασμούς αυτών των χωρών». Διευκρινίζει τέλος ότι τα ποσά δεν συνδέονται με όρους, όπως και δεν προορίζονται για να στηρίξουν την λειτουργία του κράτους, αλλά για να χρηματοδοτήσουν τομείς, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία, νοσοκομεία, αλλά και νέες τεχνολογίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης