Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο - Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί

Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο - Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί
"Θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη, όπως πράξαμε και βορειότερα", δηλώνει ο Ν. Δένδιας
«Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί.
Είναι ένα θέμα που αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας», υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση».
Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο απαντά ότι «όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ολοκληρωθεί κανονικά» και εξηγεί πως «είναι ένα ακόμη μέσο προστασίας των  χερσαίων μας συνόρων, στο πλαίσιο του αναφαίρετου δικαιώματός μας να λαμβάνουμε όποιο νόμιμο μέτρο κρίνουμε πρόσφορο για την  προάσπιση της κυριαρχίας μας».
«Θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη, όπως πράξαμε και βορειότερα.
Η Τουρκία ενοχλείται, γνωρίζει ότι η μια τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει – μέσω και επίσημων δηλώσεων- ότι θα επαναλάβει.
Ο φράχτης λοιπόν θα ολοκληρωθεί», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ακόμα έδαφος για συνεννόηση με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα κατ΄ εξοχήν επιδιώκει την συνεργασία και τη φιλία με όλες τις χώρες της περιοχής και υπενθυμίζει ότι όπως έχει πει και στο παρελθόν «δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός» και «ασκούμε την εξωτερική μας πολιτική με γνώμονα την ειρήνη, τη συνεργασία και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»,  τονίζει ότι η Ελλάδα «θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος, υπό την αυτονόητη προυπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της  ασπάζονται, λόγω και έργω , τους κανόνες τους Διεθνούς Δικαίου και  τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας».
«Δυστυχώς, η Τουρκία πολλές φορές δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Προκαλεί, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών και επιμένει  να μη  συμμορφώνεται ακόμη και με τις αποφάσεις του ύπατου διεθνούς οργάνου , του ΣΑΗΕ», αναφέρει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως «διατηρούμε ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», όμως το γεγονός ότι «επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί του παρόντος, το επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό».
Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει ότι η Τουρκία επανέφερε πρόσφατα  την απειλή για γεώτρηση νότια της Κρήτης, ο υπουργός τονίζει πως «έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να «επαναφέρει» συνέχεια απειλές», δεδομένου ότι δυστυχώς έχει επιλέξει  να επαγγέλλεται την πολιτική των κανονιοφόρων και μάλιστα με συνέπεια.
Αυτό που μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί».
Υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη  για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη  σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα, ο υπουργός προσθέτει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την  υποστήριξη της  ΕΕ, αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές, όσο και  σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας».

Για την κοίτη του Έβρου και την επίμαχη φράση

Με αφορμή την έκφρασή του για  τα «λίγες δεκάδες μέτρα», κληθείς να μιλήσει σχετικά, απαντά για τελευταία φορά πως ο ίδιος αδυνατεί να αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν είναι …ελέφαντας.
Εξηγεί ότι η αναφορά του «αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την κοίτη του Έβρου, για την οποία γίνεται ρητή αναφορά και η οποία έχει αλλάξει στο σημείο αυτό κατά λίγες δεκάδες μέτρα» και προσθέτει πως «η κοίτη του Έβρου, ως γνωστόν, δεν ταυτίζεται σήμερα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τα ελληνοτουρκικά σύνορα  είναι η κοίτη του Έβρου όπως ήταν το 1926.
Η κοίτη του Έβρου μπορεί να μεταβάλλει θέση, όμως το όριο παραμένει σταθερό, όπως και ο εθνικός χώρος».
Κάνοντας αναφορά στο τι συνέβη,  αναφέρει ότι «η συνέντευξη εδόθη την Τετάρτη 20/5 το πρωί.
Ουδείς διατύπωσε την παραμικρή κριτική στην διατύπωσή μου, μέχρι την Παρασκευή 22/5 το μεσημέρι, όταν επικαλέστηκε μια πλήρως παραποιημένη  εκδοχή της ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή.
Ακολούθησε ο αρμόδιος τομεάρχης  του Κινήματος Αλλαγής , κάνοντας λόγο  «για λίγες δεκάδες μέτρα» εθνικής γης στον Έβρο!
Το «εθνικής γης» ήταν βέβαια αυθαίρετη προσθήκη, που παραποιεί  τη δήλωση πλήρως και στο γράμμα και στο πνεύμα.
Μετά πήρε τη σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ  με πρωτοφανείς ισχυρισμούς περί υποχώρησης των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και, ως φύλλο συκής, ένα ερωτηματικό στο τέλος της απαράδεκτης φράσης.
Εξήγησα τα πάντα ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την απόρρητη διαδικασία.
Εκ των 50 βουλευτών ουδείς εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση για τη δήλωσή μου όταν τη διάβασα αυτελεξεί.
Επαναλαμβάνω, ουδείς εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση, γιατί η δήλωση υπηρετούσε με τον πιο καθαρό τρόπο το εθνικό συμφέρον.
Προκάλεσα, δε,  τα κόμματα, αν ακόμη θεωρούν ότι η δήλωση  ήταν ατυχής, να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον μου.
Υπουργός Εξωτερικών που κάνει ατυχείς δηλώσεις δεν νοείται.
Ο διαστρεβλωτικός ισχυρισμός όμως, εν των μεταξύ είχε επαναληφθεί αταβιστικά, ακόμη και από έγκριτους δημοσιογράφους.
Κινδυνεύει να καταγραφεί έτσι στη συλλογική μνήμη.
Πάντως, αποτελεί όνειδος ότι εμφανίζονται ορισμένοι, έστω και λίγοι, να υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι δήθεν δήλωσα ότι «δεν πειράζει να χάσουμε 16 στρέμματα στην Έβρο!».
Συμπερασματικά, «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης», τονίζει ο κ. Δένδιας και σημειώνει  ότι από τότε που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών φροντίζει  πάντα να ενημερώνει τα κόμματα με στόχο τη σύμπνοια και τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
«Δεν θα επιτρέψω όμως, καθ΄όσον μπορώ, να γίνει η εξωτερική πολιτική της χώρας κονίστρα κομματικών παιγνίων και να υποστεί άλλη μια φορά βλάβη ο τόπος», ξεκαθαρίζει.

Για μεταναστευτικό
 
Για το μεταναστευτικό και αν θα υπάρξει αύξηση των ροών προς τα νησιά , ο κ. Δένδιας αναφέρει  ότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σηματοδοτεί αύξηση των αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα και «αν λάβουμε υπ΄όψιν τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, εύλογα αναμένουμε η πίεση στα σύνορά μας να αυξηθεί,  έστω και τεχνηέντως, δηλαδή με την υποκίνηση της Τουρκίας.
Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, με οργανωμένο σχέδιο, ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος.
«Ευελπιστώ η ετοιμότητά μας αυτή να δράσει αποτρεπτικά και να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός μας.
Αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε το καθήκον μας στο ακέραιο», δηλώνει ο κ. Δένδιας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS