ΗΠΑ: Επίθεση αστυνομικών σε συνεργείο του Reuters που κάλυπτε τις ταραχές στη Μινεάπολις - Τραυματίστηκαν δύο άτομα

ΗΠΑ: Επίθεση αστυνομικών σε συνεργείο του Reuters που κάλυπτε τις ταραχές στη Μινεάπολις - Τραυματίστηκαν δύο άτομα
Αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του δημοσιογράφου, την ώρα που η αστυνομία ρίχνει πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών
Από αστυνομικές σφαίρες καουτσούκ τραυματίστηκαν δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters στη Μινεάπολις χθες (30/5) την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό.
Το περιστατικό σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολις. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.
Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Julio Sezar Chaves, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
“Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες”, δήλωσε ο Chaves.
Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Chaves όσο και ο Rodney Steward, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο.
Στο βίντεο που τράβηξε ο Chaves την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Steward φωνάζει “με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα”. Αργότερα φαίνεται ο Steward να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Chaves έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.
Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Chaves κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Steward φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του.
Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Floyd. Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.
Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.
Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS