Γεννηματά: Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι σταθερή επιλογή και συλλογική δέσμευση

Γεννηματά: Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι σταθερή επιλογή και συλλογική δέσμευση
"Στην τρίτη φάση θα συμβιώσουμε με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις της κρίσης που δημιούργησε. Οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας", τονίζει η Φ. Γεννηματά
«Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι για μας σταθερή επιλογή και συλλογική δέσμευση», δηλώνει η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, βάζοντας τέλος στη συζήτηση περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει.
Με έντονα τα σημάδια κόπωσης από τον βυζαντινισμό στο εσωτερικό του, εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του, πορεύεται χωρίς πυξίδα.
Επιχειρεί να καλύψει την πρόσφατη ιστορία του με την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, την αμηχανία του από την απουσία πολιτικής πρότασης με νέα Ζάππεια, εμπόριο ελπίδας και κακέκτυπες μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πώς πορεύονται οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, όπως είπα, είναι για μας σταθερή επιλογή και συλλογική δέσμευση».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «για την παράταξή μας κάθε μέρα είναι και ένα ορόσημο.
Ένας ακόμα σταθμός σε μια δύσκολη αλλά δημιουργική πορεία.
Δίνουμε διαρκή αγώνα που είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι και σε αυτή την κρίση ο αυτόνομος πολιτικός μας λόγος έστειλε ένα μήνυμα ευθύνης, σοβαρότητας και προοδευτικής ταυτότητας χωρίς μισόλογα.
Η αυτόνομη πορεία δεν είναι ένα σύνθημα ή μια τακτική ίσων αποστάσεων.
Έχει πολιτικό περιεχόμενο και ουσία και δίνει προστιθέμενη αξία στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον συνταξιούχο, στον αγρότη, στον επιστήμονα, στον επαγγελματία, στον νέο και τη μεσαία τάξη.
 Όσο περισσότερο αυτό γίνεται ορατό και κατανοητό τόσο οι δυνάμεις του τεχνητού διπολισμού ενοχλούνται.
Επόμενο βήμα για μας είναι να εκφράσουμε ένα ολοκληρωμένο, εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Διαμορφώνοντας μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες το κοινωνικό συμβόλαιο της νέας Αλλαγής, με όρθια κοινωνία και ζωντανή οικονομία».
Προσθέτει πως «απλώνουμε το χέρι σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη -σοσιαλιστές, δημοκράτες, προοδευτικούς κεντρώους, ριζοσπάστες της Ανανεωτικής Αριστεράς, προοδευτικούς πολίτες- χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Όλους όσοι πιστεύουν στην αυτόνομη πορεία της παράταξης, που δεν γητεύτηκαν από τα θέλγητρα των θώκων εξουσίας, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν.
Αυτός ο δρόμος, των ιδεών, της πολιτικής με αρχές και αξίες, που συνθέτει ένα όραμα νέων βιώσιμων διεκδικήσεων, καταφύγιο και αποκούμπι των πολλών που πλήττονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις, θα εμπνέει κάθε μέρα και περισσότερους να αγωνιστούν μαζί μας.
Αυτός είναι ο δρόμος της αναγέννησης της προοδευτικής παράταξης και είναι μονόδρομος».
Περαιτέρω, η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σημειώνει ότι «στην πρώτη φάση της πανδημίας, από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε καθαρά χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις αυτή την προσπάθεια, που με τη συμβολή όλων πήγε καλά.
Με την έναρξη της νέας φάσης σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επισημάναμε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης για να μείνουμε ασφαλείς αυξάνεται.
Με άμεση περαιτέρω ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, ενίσχυση των νοσοκομείων αναφοράς, υγειονομική θωράκιση των νησιών, λειτουργία εκτεταμένου δικτύου πρώτης γραμμής με πολλά τεστ.
Με ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής του «ανοίγματος» και συνεχή έλεγχο και αξιολόγηση με επιστημονική τεκμηρίωση κάθε βήματος».
Εκφράζει τον προβληματισμό της  «γιατί δεν βαδίζουμε δυστυχώς σε αυτόν τον δρόμο», όπως εξηγεί και τονίζει πως «χρειάζεται οπωσδήποτε σχέδιο για τη λειτουργία της χώρας από τον Σεπτέμβριο.
Στην τρίτη φάση θα συμβιώσουμε με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις της κρίσης που δημιούργησε.
Οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας.
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει στον φόβο και την ανασφάλεια να πάρουν ενδημική μορφή».
Ακόμη, δηλώνει ότι για το Κίνημα Αλλαγής αλλά και για την ίδια προσωπικά είναι θέμα ιστορικής ευθύνης η αναγέννησή του ΕΣΥ.
Όπως αναφέρει «αυτό που άλλαξε η πρόσφατη πανδημία είναι ότι μετέτρεψε τους διαχρονικά πολέμιους του δημόσιου συστήματος υγείας σε πρόσκαιρους υποστηρικτές του.
Ωστόσο για το ΕΣΥ της επόμενης μέρας δεν αρκούν τα ωραία λόγια» και προκαλεί τον Κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στην πράξη και για αρχή να εντάξει τους νοσηλευτές στα βαρέα ως αναγνώριση της προσφοράς τους.
Επιπλέον, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι θετική, προσθέτοντας πως «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Ελληνας πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους.
Για την Ελλάδα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία - ίσως η μεγαλύτερη που είχε την τελευταία δεκαετία να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση σε πόρους, χωρίς τον βραχνά του δανεισμού και τη θηλιά επώδυνων δεσμεύσεων. Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των υπουργών.
Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της «πράσινης οικονομίας».
Σχέδιο που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, αλλά και των κοινωνικών εταίρων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή».
Τέλος, για την τουρκική επιθετικότητα, η κ. Γεννηματά αναφέρει πως «θα είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η πανδημία θα αναστείλει την αναθεωρητική στρατηγική και τις επιδιώξεις της Τουρκίας.
 Αντίθετα, η ένταση στα εσωτερικά της προβλήματα μπορεί να την εξωθήσει στην κλιμάκωση του ασύμμετρου επεκτατισμού της».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι στα εθνικά ζητήματα -και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι.
Χρειάζεται να αναζητούμε διαρκώς σημεία σύγκλισης, ώστε κάποια στιγμή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να κάτσουμε στο τραπέζι της εθνικής συνεννόησης.
Χρειάζονται διαρκής εγρήγορση, εθνική στρατηγική και αρραγές εθνικό μέτωπο», τονίζει χαρακτηριστικά και  καταλήγει σημειώνοντας ότι «το τελευταίο διάστημα λανθασμένοι χειρισμοί, ατυχείς διατυπώσεις, παλινωδίες και τριβές μεταξύ άμυνας και εξωτερικής πολιτικής επιτείνουν αυτή την ανάγκη και είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS