Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως ο κορωνοΐός προκάλεσε μνημειώδη αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά χρυσού

Πως ο κορωνοΐός προκάλεσε μνημειώδη αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά χρυσού
Αυτό οδήγησε σε ένα χείμαρρο φυσικού χρυσού στις ΗΠΑ με τους εμπόρους να  σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία
Πριν από δύο μήνες, όταν η παγκόσμια αγορά βρισκόταν σε κατάσταση χάους μετά την ξαφνική κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω των lock down, που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μια αγορά είδε πρωτοφανή άνοδο. H αγορά του φυσικού χρυσού.
Ωστόσο, το διάστημα των απαγορευτικών μέτρων προκάλεσε μια πρωτοφανή αναστάστωση στον κλάδο καθώς επηρέασε σημαντικά την λειτουργία των εργοστασίων διαλογής χρυσού αφού υπήρξε ξαφνική διακοπή τους.
Ένα από κορυφαία χυτήρια χρυσού στον κόσμο, που βρίσκεται στη νότια ελβετική πόλη Ticino, οι Valcambi, Pamp και Argor-Heraeus, και επεξεργάζεται τον χρυσό σε ράβδους, σταμάτησε ξαφνικά τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να προκύψει μια απόκλιση ρεκόρ μεταξύ του gold futures και του spot gold.



Η τεράστια αυτή απόκλιση θυμίζει αυτό που συνέβη και στην περίπτωση της τιμής του πετρελαίου όταν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναγκάστηκαν να αποθηκεύουν το πετρέλαιο καθώς δεν είχαν πως να το προωθήσουν.
Αυτό, οδήγησε σε ένα χείμαρρο φυσικού χρυσού στις ΗΠΑ με τους εμπόρους να  σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία arbitrage με τους ράβδους χρυσού να καταλήγουν τη  Νέα Υόρκη προκαλώντας αυτό του το Bloomberg περιέγραψε ως «μια από τις μεγαλύτερες φυσικές μεταφορές του μετάλλου».



«Οι ροές στη Νέα Υόρκη είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Allan Finn, διευθυντής παγκόσμιων εμπορευμάτων στον τομέα εφοδιασμού και ασφάλειας Malca-Amit στο Bloomberg, καθώς οι ομάδες της εταιρείας του στη Νέα Υόρκη εργάζονται 24 ώρες την ημέρα για να αντιμετωπίσουν την άνευ προηγουμένου ζήτηση φυσικού χρυσού.
Από τα τέλη Μαρτίου, τουλάχιστον 550 τόνοι χρυσού - αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην σημερινή τους τιμή και περίπου ίσοι με την παγκόσμια παραγωγή των ορυχείων κατά την ίδια περίοδο - έχουν προστεθεί στα αποθέματα της Comex με εκατοντάδες τόνους να έχουν εισαχτεί.
Από μόνη της, αυτή η ποσότητα χρυσού θα μπορούσε να βρίσκεται στην 11η θέση των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα και  να είναι περισσότερα από τους 504,8 τόνων χρυσού της ΕΚΤ.



Παραδοσιακά, ενώ δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού αλλάζουν χέρια καθημερινά στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ένα πολύ μικρότερο ποσό τείνει να κινείται φυσικά ανάμεσα σε θησαυροφυλάκια σε εμπορικούς κόμβους όπως το Λονδίνο, η Ζυρίχη και η Νέα Υόρκη.
Αλλά αυτό δεν συνέβη τους τελευταίους δύο μήνες: όλα άρχισαν να αλλάζουν καθώς η κρίση Covid-19 επηρέασε την αλυσίδα εξόρυξης, χύτευσης και διακίνησης χρυσού ένα φαινόμενο που αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης