Παραλήρημα Erdogan: Δεν κατεδαφίσαμε την Αγία Σοφία, την προσφέραμε στους μουσoυλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης - Θέλουμε τζαμί στην Αθήνα

Παραλήρημα Erdogan: Δεν κατεδαφίσαμε την Αγία Σοφία, την προσφέραμε στους μουσoυλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης - Θέλουμε τζαμί στην Αθήνα
«O Mωάμεθ Β’ ο Πορθητής όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος
Νέο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan με αφορμή τη φιέστα – παρωδία στις 29 Μαΐου για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που κλιμακώνει μία πολεμική ρητορική, που προφανώς έχει στόχευση και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς η εικόνα του σουλτάνου «ραγίζει».
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με ιταμό τρόπο στην ελληνική πλευρά και επανέλαβε το αίτημά του για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.
«O Mωάμεθ Β’ ο Πορθητής όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν.
Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους.
Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες», δήλωσε  προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος στα εγκαίνια νοσοκομείου.
«Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν.
Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος.
Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο.
Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας», όπως αναφέρει το δίκτυο Haber7.
Image

Εκπρόσωπος Erdogan: Πιθανώς στο μέλλον τζαμί η Αγία Σοφία

Επί του παρόντος η Αγία Σοφία δεν μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος, τόνισε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan,Ibrahim Kalin.
Το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, είπε ο Kalin σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, κληθείς να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις.
Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Erdogan  ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (το Μπλε Τζαμί) και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».
Σημειώνεται ότι το Μπλε Τζαμί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αγία Σοφία.
Επίσης ο Kalin υποστήριξε ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός.
Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό.
"Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;"
Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης,»  είπε ο Kalin.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη «η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται να ολοκληρώσουν ένα τριήμερο προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα.
Παράλληλα με τις φιέστες – παρωδία για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για τις οποίες μάλιστα η Άγκυρα ζήτησε την Αθήνα να ξεπεράσει τα ιστορικά της κόμπλεξ προαναγγέλλει πως στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή της Μεσογείου βάσει του απαράδεκτου μνημονίου με τη Λιβύη.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να διασώσει εν μέρει την τουριστική χρονικά και οι επιτελεί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για ένα θερμό επεισόδιο στη θάλασσα.

Η Τουρκία στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

 
«Το Yavuz συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο σημείο Selcuklu-1 που είναι η έβδομη γεώτρηση μας.
Τα σεισμογραφικά μας Barbaros και το Oruc Reis ουσιαστικά βγάζουν την ακτινογραφία των θαλασσών μας.
Κι έχουμε και το νέο μας γεωτρύπανο Kanouni το οποίο το αγοράσαμε στην αρχή της χρονιάς.
Μετά τις εργασίες επισκευής του το πρώτο του ταξίδι για να ξεκινήσει εργασίες θα γίνει στη Μεσόγειο»  είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez.
Την Παρασκευή (29/5/2020) ο Donmez ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές που έχει υπογράψει η  Τουρκία με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ήδη κατέθεσε αίτημα στην Γενική Γραμματεία Ερευνών Πετρελαίου. για να κάνουμε έρευνες πετρελαίου στις δικές μας περιοχές οικοπέδων.
Μετά από την αναγγελία και την ανάρτηση, σε 3-4 μήνες θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες μας δραστηριότητες.
Πρώτα σεισμικές έρευνες και με την ανάλυση των δεδομένων θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις μας», δήλωσε ο Donmez στην τελετή αναχώρησης του Fatih με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα ιστορικά της κόμπλεξ»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική φιέστα στην Αγία Σοφία.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του κατηγορεί την Αθήνα για «ιστορικά κόμπλεξ».
«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα.
Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.
Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» αναφέρει ο Hami Aksoy.
Η Άγκυρα αναφέρει κατηγορίες εναντίον της Αθήνας για τη δυτική Θράκη και ισχυρίζεται πως  «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19.
Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».
Και καταλήγει λέγοντας πως «η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Πρωτοφανής επίθεση Bahceli

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει ο επικεφαλής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Devlet Bahceli ο οποίος επιτέθηκε κατά των απογόνων του Βυζαντίου, όπως χαρακτήρισε τος Έλληνες.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας.
Η βυζαντινή αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Μαντζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα.
Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία βρώμικη φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας.
Αυτοί που λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, αυτοί που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια.
Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα» σημείωσε στο Twitter ο ακραίος Τούρκος πολιτικός και εταίρος του Erdogan.

Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο - Έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να «επαναφέρει» συνέχεια απειλές

«Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί.
Είναι ένα θέμα που αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας», υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση».
Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο απαντά ότι «όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ολοκληρωθεί κανονικά» και εξηγεί πως «είναι ένα ακόμη μέσο προστασίας των  χερσαίων μας συνόρων, στο πλαίσιο του αναφαίρετου δικαιώματός μας να λαμβάνουμε όποιο νόμιμο μέτρο κρίνουμε πρόσφορο για την  προάσπιση της κυριαρχίας μας».
«Θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη, όπως πράξαμε και βορειότερα.
Η Τουρκία ενοχλείται, γνωρίζει ότι η μια τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει – μέσω και επίσημων δηλώσεων- ότι θα επαναλάβει.
Ο φράχτης λοιπόν θα ολοκληρωθεί», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ακόμα έδαφος για συνεννόηση με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα κατ΄ εξοχήν επιδιώκει την συνεργασία και τη φιλία με όλες τις χώρες της περιοχής και υπενθυμίζει ότι όπως έχει πει και στο παρελθόν «δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός» και «ασκούμε την εξωτερική μας πολιτική με γνώμονα την ειρήνη, τη συνεργασία και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»,  τονίζει ότι η Ελλάδα «θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος, υπό την αυτονόητη προυπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της  ασπάζονται, λόγω και έργω , τους κανόνες τους Διεθνούς Δικαίου και  τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας».
«Δυστυχώς, η Τουρκία πολλές φορές δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Προκαλεί, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών και επιμένει  να μη  συμμορφώνεται ακόμη και με τις αποφάσεις του ύπατου διεθνούς οργάνου , του ΣΑΗΕ», αναφέρει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως «διατηρούμε ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», όμως το γεγονός ότι «επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί του παρόντος, το επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό».
Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει ότι η Τουρκία επανέφερε πρόσφατα  την απειλή για γεώτρηση νότια της Κρήτης, ο υπουργός τονίζει πως «έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να «επαναφέρει» συνέχεια απειλές», δεδομένου ότι δυστυχώς έχει επιλέξει  να επαγγέλλεται την πολιτική των κανονιοφόρων και μάλιστα με συνέπεια.
Αυτό που μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί».
Υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη  για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη  σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα, ο υπουργός προσθέτει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την  υποστήριξη της  ΕΕ, αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές, όσο και  σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας».


bankingnews.gr

BREAKING NEWS