Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσδέθηκε χωρίς προβλήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το διαστημόπλοιο της SpaceX

tags :
Προσδέθηκε χωρίς προβλήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το διαστημόπλοιο της SpaceX
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα κρίσιμο βήμα της διαστημικής αποστολής
Το διαστημόπλοιο της SpaceX, Crew Dragon, προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) χωρίς προβλήματα μεταφέροντας τους δύο αστροναύτες της NASA και ολοκληρώνοντας με επιτυχία ένα κρίσιμο βήμα της διαστημικής αποστολής.
Ο Doug Hurley και ο Bob Behnken που εκτοξεύθηκαν το Σάββατο (30/5/202) με πύραυλο της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα, είναι οι πρώτοι αστροναύτες της NASA που φθάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χάρη σε διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας.
«Είναι τιμή να συμμετέχω στο εγχείρημα αυτό εδώ και εννέα χρόνια, από την τελευταία φορά που ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε ο Hurley.
Από την διακοπή των αποστολών των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, ρωσικοί πύραυλοι έστελναν τους αμερικανούς αστροναύτες στον ISS.
Η NASA ανέθεσε στην SpaceX την κατασκευή ενός νέου διαστημικού «ταξί» και, αν η παρούσα αποστολή, η οποία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, αποδειχθεί ασφαλής, οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται πλέον από τους Ρώσους για να φθάσουν στο Διάστημα.
Η SpaceX έχει δεσμευθεί προς την NASA για έξι allers-retours προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμού, με τέσσερις επιβαίνοντες αστροναύτες, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο συμβολαίου με την εταιρεία του Elon Musk.

 Πρώτο στάδιο

 Η SpaceX μετέφερε ήδη φορτία προς τον ISS από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η NASA εμπιστεύεται στην εταιρεία ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: τους αστροναύτες της.
«Δυσκολεύομαι να μιλήσω, δουλεύουμε 18 χρόνια με αυτόν τον στόχο.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εκπληρώθηκε», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Musk στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy μετά την επιτυχημένη εκτόξευση.
Για τον οραματιστή αυτόν επιχειρηματία, με εμμονή για τον κόκκινο πλανήτη, πρόκειται «για το πρώτο στάδιο του ταξιδιού μας για να εγκαταστήσουμε πολιτισμό στον Αρη» και να κάνουμε την ανθρωπότητα «πολυπλανητικό είδος».
Η πρώην start-up νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς τον ISA.
Ομως το Starliner, η «κάψουλα» της Boeing, απέτυχε τον περασμένο στην μη επανδρωμένη δοκιμαστική της πτήση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης