Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ούτε 23,4 εκατ. ευρώ δεν είχε η Lamda και έβαλε χέρι στην αύξηση κεφαλαίου για το Ελληνικό - Απειλείται το project

Ούτε 23,4 εκατ. ευρώ δεν είχε η Lamda και έβαλε χέρι στην αύξηση κεφαλαίου για το Ελληνικό - Απειλείται το project
Η τρύπα άνω των 200 εκ ευρώ στο κεφάλαιο κίνησης που απειλεί το project - Η ανεπαρκής ενημέρωση των επενδυτών
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις η Lamda Development προχωρά σε αλλαγή χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων από τα 640 εκατ ευρώ της τελευταίας αύξησης που υποτίθεται ότι θα προοριζόταν εξ ολοκλήρου για το project του Ελληνικού.
Η απόφαση αυτή ενισχύει τις ανησυχίες που υφίστανται για την επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης η οποία έχει γίνει παραδεκτή από τη Lamda στο ενημερωτικό της δελτίο όπου αναφέρεται η αναγκαιότητα της έκδοσης ομολογιακού δανείου.
Η αλλαγή είναι ύψους 23,4 εκ ευρώ και δείχνει τη στενότητα που υπάρχει στον όμιλο η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις του κορωνοϊού η εταιρία έχει έλλειμμα κεφαλαίου κίνησης 140 εκ ευρώ στο οποίο πέραν των 23,4 εκατ ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και οι επιπτώσεις του κορωνοϊου που υπολογίζονται σε πάνω από 50 εκ ευρώ με μετριοπαθείς υπολογισμούς.
Ουσιαστικά δηλαδή η Lamda θα πρέπει να εκδώσει ομολογιακό τουλάχιστον 200-250 εκ ευρώ προκειμένου απλά να τα βγάλει πέρα και χωρίς να προκύψουν δυσμενείς εκπλήξεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται σαφές ότι ο επενδυτής του μεγαλύτερου project στην ιστορία της Ελλάδας είναι γυμνός και βασίζεται στα χρήματα τρίτων προκειμένου να μείνει στο έργο.
Το ερώτημα βεβαίως είναι τι θα συμβεί αν τα χρήματα δεν αντληθούν και φυσικά με δεδομένο τον τρόπο που κινείται ο όμιλος Λάτση τι θα συμβεί αν μελλοντικά δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έργου.

Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;

Βέβαια στο ενημερωτικό αναφερόταν ότι αν δεν καλυφθεί το έλλειμμα σε κεφάλαιο κίνησης τότε η Εταιρία θα επιδιώξει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως την λήψη πρόσθετου τραπεζικού δανεισμού και τις πωλήσεις παγίων.
Και σήμερα η Lamda τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα του κεφαλαίου κίνησης.
Όπως και στην ανακοίνωση αλλαγής χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων αποκρύπτει προς ποια θυγατρική εταιρία θα κατευθυνθούν 11 εκ ευρώ για κάλυψη ομολογιακού το οποίο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» μέχρι τη λήψη τραπεζικού δανείου!!!
Άραγε το δάνειο είναι δεδομένο;
Πέραν αυτού η οικονομική στενότητα του ομίλου γίνεται εμφανής και από το γεγονός ότι τα 12,4 εκατ ευρώ που χρησιμοποιούνται από την αύξηση κεφαλαίου πηγαίνουν στην πληρωμή της απόκτησης του ποσοστού του ομίλου Dogus στη Μαρίνα Φλοίσβου η οποία ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και υποτίθεται ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί (με βάση τις ανακοινώσεις της Lamda) εντός του πρώτο τριμήνου του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lamda δεν έχει παράσχει καμία ενημέρωση στους επενδυτές για τα ληγμένα ομολογιακά δάνεια ύψους 89,1 εκ ευρώ (δικό της) καθώς 4,9 εκ ευρώ της θυγατρικής εταιρίας Lamda Prime Properties S.M.S.A.
Επίσης παρά το γεγονός ότι έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019 δεν έχει ακόμα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της το σύνολο των οικονομικών καταστάσεων των θυγατρικών (έχουν αναρτηθεί για την ακρίβεια μόνο δύο) όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης