Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί καθυστερεί το deal Eurobank – DoValue; - Η Comer θα φέρει μετρητά ή εγγυητικές στην Πειραιώς για MIG; - Αποχωρεί ο Αρώνης από Alpha;

Γιατί καθυστερεί το deal Eurobank – DoValue; - Η Comer θα φέρει μετρητά ή εγγυητικές στην Πειραιώς για MIG; - Αποχωρεί ο Αρώνης από Alpha;
Πολλά τα διαδραματιζόμενα στο τραπεζικό σύστημα
Ορισμένα ενδιαφέροντα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο τραπεζικό παρασκήνιο τα οποία χρήζουν προσοχής.

1)Το deal μεταξύ της Eurobank με την ιταλική Dovalue ήταν να ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Μαίου 2020 αλλά τελικώς πήρε αναβολή 15 ημερών.
Με βάση όλες τις πληροφορίες, οι καθυστερήσεις σχετίζονται με τεχνικά θέματα, θεωρούν όλες οι πλευρές ότι το deal έχει κλείσει.
Όμως από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020 της Eurobank προέκυψαν ορισμένα συμπεράσματα για το deal.
-H Eurobank είχε ανακοινώσει τίμημα 340 εκατ και επιπλέον 40 εκατ προμήθειες σε βάθος χρόνου.
Το deal για την πώληση του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης NPEs και της τιτλοποίησης των 7,5 δισεκ. NPEs που αποκτάει η DoValue τελικώς περιλαμβάνει τίμημα 310 εκατ ευρώ το οποίο θα καταβληθεί σε 3 ή 4 δόσεις εξαμηνιαίας διάρκειας.
Η Eurobank λογιστικά θα εγγράψει το ποσό εφάπαξ.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank θα απομειώσει τα κεφάλαια της 1,567 δισεκ. από την διαδικασία εξυγίανσης των NPEs και 135 εκατ από το carve out, αλλά θα προσθέσει τα 310 εκατ που θα πάρει για το deal πρακτικά θα μειωθούν τα κεφάλαια 1,4 δισεκ στα 6,18 δισεκ. και 14,4% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

2)Η Ιρλανδική εταιρία real estate Comer Group έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την MIG, διατηρώντας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Πειραιώς, ωστόσο ακόμη δεν έχει επέλθει τελική συμφωνία… παρ΄ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η Comer να καταθέσει μετρητά και εγγυητικές αλλά δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.
Πιθανότατα η Comer να θέλει να αξιολογήσει τα δεδομένα υπό το πρίσμα της ύφεσης που προκάλεσε ο κορωνοιός διεθνώς, ωστόσο ενδιαφέρεται δεν έχει υπαναχωρήσει.
Το deal αφορά την απόκτηση των δανείων της MIG έναντι 430 εκατ μάλλον 250 με 280 εκατ μετρητά και 150 εκατ με δάνειο από την Πειραιώς και απόκτηση και των μετοχών της Πειραιώς στην MIG δηλαδή ποσοστό 31%.
Εν τω μεταξύ σχήμα που αποτελείται από τον Φέσσα και την Olympia Group του Π. Γερμανού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Singular Logic.
H Olympia Group θα πάρει το σκέλος του λογισμικού και η πλευρά Φέσσα τις άλλες δραστηριότητες μεταξύ αυτών και την διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.
Το τίμημα θα υπερβαίνει το ύψος του δανεισμού αν και η Πειραιώς θα προχωρήσει σε κάποιο μικρό haircut.
Ωστόσο δεν φαίνεται να συναινεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πώληση της Singular Logic στον Φέσσα.

-Ο Γιώργος Αρώνης πρώην αναπληρωτής CEO της Alpha bank και με μεγάλη θετική συνεισφορά στο τραπεζικό σύστημα σχεδιάζει να αποχωρήσει έως τέλη Αυγούστου 2020 από την Alpha bank.
Ο Γιώργος Αρώνης διαθέτει μεγάλη τραπεζική εμπειρία και θεωρείται από το σύνολο των τραπεζικών στελεχών εγνωσμένης αξίας, άνθρωπος με ήθος και θετική συνεισφορά στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης