Με FTSE 25 ανοδικά και κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ +0,88% στις 658 μον. μετά τον καταιγισμό λόγω MSCI – Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 1,65%

Με FTSE 25 ανοδικά και κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ +0,88% στις 658 μον. μετά τον καταιγισμό λόγω MSCI – Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 1,65%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον μήνα Μάιο με κέρδη 3,87% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με μηνιαίες απώλειες 2,94%.
(upd16) Ανοδικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 658 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips, με ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,56%, Μυτιληναίος +5,34%, ΔΕΗ +5,33%, Motor Oil +4,2%......ενώ οι τράπεζες με εμφανή τα σημάδια κόπωσης περιόρισαν τα κέρδη τους που ξεπέρασαν αρχικά το +8%.
Σημειώνεται, ότι την Παρασκευή 29 Μαίου ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με καταιγισμό πωλήσεων ειδικότερα στις τράπεζες... ενώ οι σημερινές αυξημένες συναλλαγές έδειξαν ότι είχαν μείνει υπόλοιπα από το rebalancing - των δεικτών.
Με αφορμή την αποχώρηση των τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη MSCI Greece,
η Morgan Stanley προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς  σε overweight, από underweight προηγουμένως, καθώς είναι η πιο υπερπουλημένη αγορά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EEMEA).
Ωστόσο, όπως επισημαίνει οι ανησυχίες παραμένουν, η στάση είναι εν μέρει επιφυλακτική, λόγω της υψηλής έκθεσης της οικονομίας στον τουρισμό, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και της βιωσιμότητας της ανάκαμψης των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, στις διεθνείς αγορές
θετικά επιδρούν τα μηνύματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τα βελτιωμένα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα και τη συγκρατημένη απάντηση Trump στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ.
Από την άλλη, στον αέρα βρίσκεται η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και η μεγάλη κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό..
Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες για διόρθωση των αγορών τον μήνα Ιούνιο καθώς διεθνείς οίκοι όπως Bank of America Merrill Lynch, Deutsche bank συμφωνούν ότι όσα διαδραματίζονται στις αγορές είναι εικονική πραγματικότητα, σχεδόν ψεύτικές αγορές ενώ προβλέπουν ισχυρές πωλήσεις τον μήνα Ιούνιο καθώς εξασθενούν τα Bazooka των κεντρικών τραπεζών.
Εν τω μεταξύ η Citigroup τονίζει ότι το ράλι στην Wall και στα διεθνή χρηματιστήρια είναι απόρροια short covering, των στοχευμένων επαναγορών ιδίων μετοχών στις τεχνολογικές εταιρίες του Nasdaq ενώ αυξάνει στο 70% τις πιθανότητες για διόρθωση στις αγορές.
Στα στατιστικά, ο μήνας Μάιος έκλεισε με κέρδη +3,87% για τον Γενικό Δείκτη ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -2,94% με δεδομένο και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI όπου οι τράπεζες Εθνική , Alpha Bank, Eurobank αλλά και ο Τιτάνας δέχθηκαν πιέσεις καθώς αφαιρέθηκαν από MSCI Greece Standard και μεταφέρθηκαν στον Small Cap.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 670-680 μονάδες και με πρώτη στήριξη τις 650-640 μονάδες
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική +2,07% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,77%, Eurobank +1,58% με ενδοσυνεδριακό υψηλό +8,37% και Alpha Bank +0,18% με υψηλό ημέρας +7,03%.
Ανακοινώθηκαν σήμερα 1 Ιουνίου 2020, τα αποτελέματα α' τριμήνου του 2020 της τρ. Πειραιώς με ζημιά  232 εκατ. ευρώ παίρνοντας προβλέψεις  370 εκατ. από τον Covid - 19. 
Όπως  προκύπτει από τα αποτελέσματα των ραπεζών που δημοσίευσαν για το α΄ τρίμηνο του 2020 ο τρόπος διαχείρισης του κόστους του Covid διαφοροποιείται από τράπεζα σε τράπεζα.
Μεγαλύτερες προβλέψεις συνδεδεμένες με τον Covid πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα μιας και είχε και το περιθώριο λόγω έκτακτων εσόδων καθώς διαμοφώθηκαν στα 416 εκατ. ευρώ που μαζί με τις γενικότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 486 εκατ. ευρώ.
 Αντιστοίχως η Alpha Bank πήρε τόσες προβλέψεις για την πανδημία όσες μπορούσε να πάρει και αυτές διαμορφώνονται στα 120 εκατ. περίπου ενώ  μαζί με τις υπόλοιπες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια  οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 307 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη Eurobank η τράπεζα πήρε 126 εκατ. ευρώ προβλέψεις για κόκκινα δάνεια τι οποίες δεν τις σύνδεσε με την πανδημία.
Aς σημειωθεί ωστόσο πως η τράπεζα είχε το περιθώριο για μικρότερες προβλέψεις καθώς είναι η μόνη που κάνει χρήση του Ηρακλή άμεσα και προχωράει σε δραστική μείωση των δεικτών των κόκκινων δανείων της.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων καταγράφoνται οριακή βελτίωση, με το ελληνικό 10ετές στο 1,48% και το ιταλικό 10ετές στο 1,45%  και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης...
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 204 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6955 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,02% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,20%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank +8,37% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +6,14% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,43%. 
Περί τις 15:30, εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη των τραπεζών και ο τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,88% στις 656 μονάδες έχοντας υψηλό στις 661,89 μονάδες και χαμηλό στις 652,81 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 108,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 98,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11 εκατ. ευρώ και όγκου 16 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 11,73 εκατ. τεμάχια αξίας 4,47 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 2,83 εκατ. τεμάχια αξίας 1,57 εκατ. ευρώ και η Εθνική 1,24 εκατ. τεμάχια αξίας 1,50 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 123 χιλ. τεμάχια αξίας 1,55 εκατ. ευρώ , η Τέρνα Ενεργειακή 79,1 χιλ. τεμάχια αξίας 786 χιλ. ευρώ και μνη Jumbo  67,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 670-680 μονάδες και ακολουθούν οι 710 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 650-640 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες και οι 580 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 335 μονάδες, με πρώτη αντίσταση  τις 370 -380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 μονάδες

Εταιρικά νέα

Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε με κέρδη +7,56% η ΓΕΚΤΕΡΝΑ καθώς αύριο 2/6 ανακοινώνει αποτελέσματα ενώ στις 10 Ιουνίου θα υπογράψει έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, με τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, και τους αναδόχους, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με κέρδη +5,34% έκλεισε ο Μυτιληναίος ενώ ξεκινά την εφαρμογή του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών.,
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, προβλέπεται η απόκτηση ανώτατου αριθμού μετοχών 14.289.116 (μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου), με κατώτατη τιμή αγοράς €0.97 ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς €20 ανά μετοχή, και το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι 26.03.2022.
Η Jumbo διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,062 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,0589 ευρώ ανά μετοχή μετά την αφαίρεση του φόρου.
Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,4% διαπραγματεύεται η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Τραπεζικά νέα

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 29,25 δισεκ. και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17,12% διαθέτουν αδύναμα κεφάλαια.
Θα προσπεράσουμε την παράμετρο του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που για τις 4 μεγάλες τράπεζες ανέρχεται σε 15,7 δισεκ. ευρώ.
Εάν σήμερα οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν το μοντέλο Ηρακλής, δηλαδή τιτλοποιήσεις και παροχή εγγυήσεων για το σύνολο των δανείων και όχι μόνο για τα 33 δισεκ. NPEs που δίνει εγγυήσεις το ελληνικό κράτος, ποια θα ήταν τα κεφάλαια;
Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών με εφαρμογή του Ηρακλή και για τα 68 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα που είναι τα συνολικά NPEs στην Ελλάδα, θα υποχρεώνονταν
-Να μειώσουν τα συνολικά τους κεφάλαια από 29,25 δισεκ. σε 14,5 δισεκ.
Η παραδοχή στηρίζεται στα μοντέλα απομείωσης της Eurobank και της Alpha bank για το Galaxy δηλαδή τιτλοποίηση 12 δισεκ. NPEs  προ κορωνοιού.
-Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από 17,12% θα μειώνονταν σε 8,5%.
-Οι τράπεζες θα είχαν υποστεί ζημία 14,8 δισεκ. στα κεφάλαια τους από απομειώσεις λόγω της πολιτικής εξυγίανσης.
-Σε αυτό το σενάριο θα δημιουργείτο μια ανάγκη για νέα κεφάλαια 9,6 δισεκ. με την εξής κατανομή
Εθνική ανάγκη σε κεφάλαια 1,8 δισ
Alpha Bank ανάγκη σε κεφάλαια 3 δισ
Eurobank ανάγκη σε κεφάλαια 1,2 δισ
Πειραιώς ανάγκη σε κεφάλαια 3,6 δισ
Το σενάριο που έχουμε πάρει υπόψη δεν περιλαμβάνει άλλες παραμέτρους π.χ. οι ζημίες θα επέφεραν ενεργοποίηση DTC δηλαδή αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου και dilution των παλαιών ιδιωτών μετόχων.
Ωστόσο οι ανάγκες σε κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν έστω και σε αυτό το υποθετικό σενάριο ένα οδηγό για τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Η επικαιρότητα

Στο κόκκινο βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να τραβάει συνεχώς το σχοινί κλιμακώνοντας τις εντάσεις και τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Πλέον οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και σχεδιάζει έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά.
Η Αθήνα αν και επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, δεν διστάζει να σηκώσει το γάντι που της πέταξε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση.
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» διαμηνύει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Στο απόλυτο χάος έχουν βυθιστεί οι ΗΠΑ για έκτη συνεχόμενη ημέρα καθώς παρά την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς σε 15 Πολιτείες και παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι διαδηλώσεις στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό συνεχίζονται με τέτοια ένταση που επεισόδια καταγράφηκαν ακόμα και έξω από το Λευκό Οίκο.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump μεταφέρθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου τόσο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 29/5 όσο και χθες Κυριακή 31/5 και ενώ έξω από το Λευκό Οίκο διαδήλωναν χιλιάδες πολίτες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα φώτα έσβησαν στον Λευκό Οίκο, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος.
Το Fox μετέδωσε ότι ενδεχομένως συνέβη προς διευκόλυνση των δυνάμεων ασφαλείας.
Πάντως και χθες Κυριακή 31/5 το βράδυ, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση που γινόταν κοντά στο Λευκό Οίκο ενώ η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Muriel Bowser επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τους διαδηλωτές.
Από την πλευρά του ο Donald Trump εξαπολύει τα πυρά του τόσο κατά των ΜΜΕ και των Δημοκρατικών όσο και κατά μέρους των διαδηλωτών, και κυρίως κατά του κινήματος ANTIFA, το οποίο μάλιστα θέλει να εντάξει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Με την επιδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, η Ελλάδα επιστρέφει από σήμερα Δευτέρα 1/6 σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς επαναλειτουργούν ύστερα από 2,5 και πλέον μήνες τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί ενώ «ανοίγουν» και πάλι τα δικαστήρια και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα θερινά σινεμά, οι πισίνες, κα.
Από σήμερα Δευτέρα 1/6 επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία και τα παρόμοια καταλύματα 12μηνης διάρκειας ενώ ανοίγει και μια σειρά από επιχειρήσεις.
Εν τω μεταξύ, στους 178 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 2.917.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (1/6) οι ασιατικές αγορές καθώς η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στο νομοσχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ δεν ήταν τόσο άσχημη όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Eιδικότερα, όπως δήλωσε ο αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απέσυρε το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ λόγω του νέου νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που δεν έκανε ο πρόεδρος ήταν να αποσύρει τη χώρα από την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο».
Επιπλέον, ο κ. Halley τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους ή σε άτομα που συνδέονται με το καθεστώς», ενώ πρόσθεσε ότι «η συλλογική ανακούφιση στην Ασία είναι αισθητή σήμερα».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο του 2020, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση σήμερα στις αγορές της περιοχής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,81%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +2,21%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +3,36% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,75%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Δευτέρα 1/6 στις διεθνείς αγορές, με επίκεντρο τα θετικά μηνύματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τα βελτιωμένα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα και τη συγκρατημένη απάντηση Trump στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ.
Από την άλλη στον αέρα βρίσκεται η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας αλλά και η μεγάλη κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό.
Κλειστές λόγω αργίας παραμένουν σήμερα οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία.
Ειδικότερα, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,3%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P στο +0,25% και ο Nasdaq στο +0,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,2% (19,77 δολ.).

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές

Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη +8% των τράπεζων με αυξημένες συναλλαγές λόγω των υπολοίπων από το rebalancing των δεικτών MSCI.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2340 ευρώ, με κέρδη +2,07%  με όγκο 8,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5560 ευρώ, με άνοδο +0,18%, με όγκο 31 εκατ..τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 858 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,44 ευρώ, με άνοδο +1,77% με όγκο 710 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 629 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3860 ευρώ, με άνοδο +1,58% με όγκο 58,4 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5910 ευρώ, με άνοδο +2,96% και με κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2205 ευρώ, με πτώση -3,5% και όγκο 382 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,96 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 2567εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,56%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, AΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Lamda, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,76 ευρώ με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση στα 8,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,65 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,56  ευρώ, με άνοδο +5,33% και αποτίμηση 826  εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,42 ευρώ, με άνοδο +3,42% και κεφαλαιοποίηση 561 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,4250 ευρώ με άνοδο +0,3% και αποτίμηση 2,82 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,32 ευρώ με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,63 ευρώ, με άνοδο +4,20% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,50 ευρώ με άνοδο +5,34% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,41 ευρώ με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 777 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,85 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0673 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,48% - Το νέο 10ετές που θα εκδοθεί στο 1,65% μάλλον 9 Ιουνίου

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια κυρίως της αναμενόμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου στις 9 Ιουνίου 2020 με εκτιμώμενο επιτόκιο 1,65% - η έκδοση αναμενόταν στις 2 Ιουνίου -   
Το νέο 10ετές θα είναι ύψους 2,5 δισεκ. ωστόσο το ελληνικό δημόσιο δέχεται εισηγήσεις να αντλήσει 5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,65%.
Επίσης το σχέδιο για το Ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. έδωσε ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης.  
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,48% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,45%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,48% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,96 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,60%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,31 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 104,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 104,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,43% και απόδοση πώλησης 1,35%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,48% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,44%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,52 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103,33 μονάδες βάσης και 1,62% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 133,07 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 142,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 190 μονάδες βάσης από 197 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 204 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 7.647 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,04% ή 204 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία,  Πορτογαλία, στο επίκεντρο

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο, Ιταλία, και Πορτογαλία… το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. επιδρά στα ομόλογα.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Ιουνίου 2020 στο 1,45%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/6/2020 στο -0,42% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,57% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,45% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,23%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS