Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall - Στο επίκεντρο η κοινωνική αναταραχή και η διαμάχη με Κίνα - Θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Ήπια άνοδος στη Wall - Στο επίκεντρο η κοινωνική αναταραχή και η διαμάχη με Κίνα - Θετικό κλίμα στην Ευρώπη
H διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας και η μεγάλη κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό, βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών
Με ήπια άνοδο κινήθηκαν σήμερα 1/6 οι αμερικανικές αγορές με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στη διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, την μεγάλη κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό και στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν το σαββατοκύριακο καθώς διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν σε πόλεις στις ΗΠΑ, καθώς η δολοφονία του George Floyd πυροδότησε περισσότερες από 100 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων από το Λος Άντζελες έως τη Φιλαδέλφεια επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και τουλάχιστον 12 πολιτείες, καθώς και η Ουάσιγκτον, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει και η πορεία της πανδημίας του κορωονοϊού.
Συγκεκριμένα, τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς έχουν ξεπεράσει τα 6,1 εκατ. ενώ ο συνολικός απολογισμός θανάτων ανέρχεται σε 372.037, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Παράλληλα στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας καθώς το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει» τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, στον απόηχο των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η σόγια.
Νωρίτερα η Κίνα -με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών- απειλούσε με αντίμετρα για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Θα απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε κυρώσεις από τις ΗΠΑ με ισχυρά αντίμετρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι o Trump με μήνυμά του προς τους Αμερικανούς, το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ότι ως συνέπεια της κινεζικής νομοθεσίας, ακυρώνει το προτιμησιακό καθεστώς που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, τόσο όσον αφορά το καθεστώς έκδοσης υπόπτων όσο και των ελέγχων εξαγωγών, θα επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για τον άμεσο ή έμμεσο ρόλο τους στον περιορισμό της αυτονομίας της περιφέρειας και θα απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ αλλοδαπών από την Κίνα, κυρίως φοιτητών, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Η Κίνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα συμφέροντα της για την ασφάλεια και την ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Κλειστές λόγω αργίας παρέμειναν σήμερα οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,36% στις 25.475 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,38% στις 3.055 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,66% στις 9.552 μονάδες.
Ο δείκτης - φόβου VIX ενισχύθηκε στις 28,3 μονάδες. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε +1,48% στις 6.166 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο +1,79% κλείνοντας στις 18.523 μονάδες.
Image
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η κατασκευάστρια εταιρεία video games Zynga Inc., ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την τουρκική εταιρεία παιχνιδιών για κινητά Peak, έναντι 1,8 δισ. δολαρίων.
Η Peak είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Toon Blast και Toy Blast, δύο franchises που βρίσκονται στο Top 10 και Top 20 στα παιχνίδια για iPhone στην Αμερική εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Η Zynga πληρώνει 900 εκατ. δολάρια σε ρευστό και περίπου 900 εκατ. δολάρια σε κοινές μετοχές με τη συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ΄ τρίμηνο.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αίρονται σταδιακά τα μέτρα lockdown στην ήπειρο, ενώ παράλληλα τα βλέμματα στρέφονται και στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του άοπλου Αφροαμερικανού George Floyd,  από άνδρες της αστυνομίας της Μινεάπολης.
Οι επενδυτές παγκοσμίως επικεντρώνονται στα επεισόδια στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, καθώς διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν σε αρκετές αμερικανικές πόλεις.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει και η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς έχουν ξεπεράσει τα 6,1 εκατ. ενώ ο συνολικός απολογισμός θανάτων ανέρχεται σε 372.037, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας  βελτίωση κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, στις 39,4 μονάδες, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, παραμένοντας ωστόσο σε συρρίκνωση, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης της ζήτησης, λόγω του κορωνοϊού.
O δείκτης βελτιώθηκε σε σχέση με τις 33,4 μονάδες του Απριλίου, ωστόσο παραμένει αρκετά χαμηλότερα των 50 μονάδων, επίπεδο το οποίο αποτελεί ορόσημο για την ανάκαμψη.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη, την ώρα που οι επιχειρήσεις δηλώνουν απαισιόδοξες για το μέλλον, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
«Η πτώση της μεταποίησης φαίνεται να έπιασε πάτο τον Απρίλιο, με την παραγωγή να συρρικνώνεται με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό τον Μάιο», σχολιάζει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Markit.
«H  βελτίωση εν μέρει απλώς αντικατοπτρίζει τη σύγκριση με την κατάρρευση του Απριλίου, αλλά συνδέθηκε επίσης με τις εταιρείες που ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.
Η περαιτέρω άρση των περιορισμών COVID-19 τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δώσει περαιτέρω ώθηση στους κατασκευαστές», σημειώνει.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γαλλία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/6) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη PMI να απομακρύνεται από τα χαμηλά 22 ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 40,6 μονάδες, έναντι 31,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, τα οποία είχαν αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα, στις 40,3 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, αν και ο ρυθμός πτώσης ήταν βραδύτερος σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ πολλές επιχειρήσεις επανεκκίνησαν την παραγωγή τους τον περασμένο μήνα.
Η συρρίκνωση που σημείωσε ο υποδείκτης απασχόλησης του κλάδου ήταν μικρότερη σε σχέση με τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις παρέμειναν σχετικά απαισιόδοξες όσον αφορά τις προοπτικές των επόμενων δώδεκα μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός υποδείκτης απομακρύνθηκε από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου.
Συρρίκνωση κατέγραψε για έναν ακόμα μήνα η δραστηριότητα του βρετανικού μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/6) στοιχεία της Markit, εν μέσω σημαντικής πτώσης στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητα PMI διαμορφώθηκε στις 40,7 μονάδες, έναντι 32,6 μονάδων τον Απρίλιο, τα οποία είχαν αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν οριακά ανώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις 40,6 μονάδες, αλλά κατώτερα σε σύγκριση με τις 40,8 μονάδες που προέβλεπαν όι αναλυτές.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε πλήγμα σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.
Οι υποδείκτες παραγωγής, νέων παραγγελιών και νέων εξαγωγών παρέμειναν για έναν ακόμα μήνα κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, με τον ρυθμό συρρίκνωσης ωστόσο να είναι βραδύτερο σε σχέση με τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης, ο σχετικός υποδείκτης κατέγραψε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε μείωση του εργατικού τους δυναμικού.
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις παρέμειναν αβέβαιες αναφορικά με τις προοπτικές οτυ κλάδου για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς παρά το γεγονός ότι ο υποδείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλά τριών μηνών, παρέμεινε χαμηλότερα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η KKR, η Cinven και η Providence ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν από κοινού πρόταση 2,96 δισ. ευρώ για την ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, MasMovil.
Στην πρώτη προσπάθεια εξαγοράς ευρωπαϊκής εταιρείας από την έναρξη της πανδημίας, το τριπλό private equity τόνισε πως οι κάτοχοι του 29,56% των μετοχών της MasMovil είχαν ήδη συμφωνήσει να πουλήσουν το μερίδιό τους, έναντι 22,5 ευρώ ανά μετοχή.
Η MasMovil έχει χτίσει μια θέση στην έντονα ανταγωνιστική ισπανική αγορά τα τελευταία χρόνια, εξαγοράζοντας την Pepephone και την Yoigo και η πρόταση εξαγοράς της έρχεται μετά από τη συμφωνία της Telefonica να συγχωνεύσει τις βρετανικές δραστηριότητές της με την Virgin Media της Liberty Global.
Η Ted Baker PLC ανακοίνωσε διεύρυνση προ φόρων ζημιών για τη χρήση 2020 εξαιτίας του υψηλότερου κόστους και των χαμηλότερων εσόδων, και τόνισε πως η πανδημία έχει μειώσει τις τρέχουσες πωλήσεις.
Η εταιρεία ειδών ένδυσης και αξεσουάρ του Ηνωμένου Βασιλείου εμφάνισε προ φόρων ζημιές 79,9 εκατ. στερλίνων (98,6 εκατ. δολαρίων) για τη χρήση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, έναντι των ζημιών 30,7 εκατ. στερλίνων στη χρήση 2019.
Τα έσοδα μειώθηκαν 1,4% σε ετήσια βάση στα 630,5 εκατ. στερλίνες.
Οι ζημιές διευρύνθηκαν εν μέρει εξαιτίας των μη υποκείμενων δαπανών ύψους 84,6 εκατ. στερλίνων, που αφορά κυρίως σε μια χρέωση αποθεμάτων ύψους 45,6 εκατ. στερλίνων, μια απομείωση assets καταστημάτων 16,2 εκατ. στερλίνων, ζημιές 7,6 εκατ. στερλίνων που συνδέονται με την πώληση των ασιατικών δραστηριοτήτων και νομικό κόστος 6,5 εκατ. στερλίνων.
Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε μέρισμα για το έτος.
Η Associated British Foods ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου τα περισσότερα καταστήματα των δραστηριοτήτων ένδυσης Primark αυτό τον μήνα, καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί.
Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει να έχει ανοίξει το 74% των καταστημάτων της Primark μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και μάκρο - Στο +0,81% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +2,21%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (1/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στο νομοσχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ δεν ήταν τόσο άσχημη όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,81% στις 22.055 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο +1,1% και τις 5.819,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,75% στις 2.065,08 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη ενισχύεται κατά +1,09% στις 1.357,45 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +3,55% στις 23.775,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,25% και τις 11.079,02 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,21% στις 2.915,43 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +3,26% και τις 11.096,18 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν ως επί το πλείστον με θετικό πρόσημο τον Μάιο, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στον S&P 500 και τον Nasdaq αντιστάθμισε την οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% που κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,48% στις 3.044,31 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,29% στις 9.489,87 μονάδες.
«Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απέσυρε το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ λόγω του νέου νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που δεν έκανε ο πρόεδρος ήταν να αποσύρει τη χώρα από την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο».
Επιπλέον, ο κ. Halley τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους ή σε άτομα που συνδέονται με το καθεστώς», ενώ πρόσθεσε ότι «η συλλογική ανακούφιση στην Ασία είναι αισθητή σήμερα».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο του 2020, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση σήμερα στις αγορές της περιοχής.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες, έναντι 49,4 μονάδες, επιστρέφοντας ξανά πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 49,6 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2011, ενώ ο υποδείκτης που αφορά τις πωλήσεις παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν περιορισμένη, οι αλυσίδες εφοδιασμού σταθεροποιήθηκαν μετά από μία παρατεταμένη περίοδο διακοπών.
«Ο δείκτης PMI ανέκαμψε στις 50,7 μονάδες τον Μάιο, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει σε έδαφος συρρίκωνσης τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της CEBM, Zhengsheng Zhong.
«Η προσφορά ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρότερη σε σχέση με τη ζήτηση, καθώς η παραγωγή συνέχισε την επέκτασή της εν μέσω μίας ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Zhong, διευκρινίζοντας ότι «η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει ακόμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης