Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στις ΗΠΑ για το θάνατο του Floyd - Σε 26 Πολιτείες η Εθνοφρουρά, στους 10 οι νεκροί - Ανθρωποκτονία δείχνει ανεξάρτητη ιατροδικαστική εξέταση

Οργή στις ΗΠΑ για το θάνατο του Floyd - Σε 26 Πολιτείες η Εθνοφρουρά, στους 10 οι νεκροί - Ανθρωποκτονία δείχνει ανεξάρτητη ιατροδικαστική εξέταση
Διαδηλώσεις και δακρυγόνα στο Λευκό Οίκο - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις
(upd) Στο χάος έχουν βυθιστεί οι ΗΠΑ για έβδομη συνεχόμενη ημέρα καθώς παρά την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς σε 26 Πολιτείες και παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι διαδηλώσεις στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό συνεχίζονται με τέτοια ένταση που επεισόδια καταγράφηκαν ακόμα και έξω από το Λευκό Οίκο.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump μεταφέρθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου τόσο το βράδυ της Παρασκευής 29/5 όσο και την Κυριακή 31/5 και ενώ έξω από το Λευκό Οίκο διαδήλωναν χιλιάδες πολίτες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα φώτα έσβησαν στον Λευκό Οίκο, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος.
Το Fox μετέδωσε ότι ενδεχομένως συνέβη προς διευκόλυνση των δυνάμεων ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών. Οι δύο τελευταίοι θάνατοι σημειώθηκαν στην Αϊόβα, όπου οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Το τελευταίο 24ωρο έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας άνθρωπος στο Λουίσβιλ στο Κεντάκι.
Η Εθνοφρουρά έχει δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες, μεταξύ αυτών και την Ουάσινγκτον.
Image
Protesters rally at the White House on Sunday.
Jonathan Ernst/Reuters

«Καταπέλτης» η ανεξάρτητη ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του George Floyd- Δείχνει ανθρωποκτονία

Η οικογένεια του George Floyd, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ανεξάρτητης ιατροδικαστικής εξέτασης για τα αίτια του θανάτου του.
Σύμφωνα με την Α. Wilson, μια από τους ιατροδικαστές που διεξήγαγαν την εξέταση, ο George Floyd πέθανε από ασφυξία και συνεπώς πρόκειται για ανθρωποκτονία.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με την προκαταρκτική ιατροδικαστική εξέταση που διεξήγαγαν οι κρατικές αρχές που αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν για ασφυξία ή πνιγμό, σύμφωνα με το cbsnews.
Η ανεξάρτητη ιατροδικαστική εξέταση έγινε από την Wilson και τον M. Baden.
Ο Baden, είναι πρώην επικεφαλής ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης και ανέλαβε το 2014 την νεκροψία του E. Garner, ενός μαύρου άνδρα που πέθανε όταν αστυνομικός του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης του έκανε κεφαλοκλείδωμα κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.
Τόσο ο Garner όσο και ο Floyd είπαν στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούν να ανασάνουν όπως αποδεικνύουν τα βίντεο από τα δύο περιστατικά και γι’ αυτό η φράση «δεν μπορώ να ανασάνω», έχει γίνει το κεντρικό σύνθημα των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει σε όλες της ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας.
Ο Baden δήλωσε ότι ο θάνατος του Floyd προήλθε από την πίεση στο λαιμό και τη πλάτη του που διέκοψαν τη ροή του αίματος και την αναπνοή του.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα του ιατρού της κομητείας του Χένεπιν αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν στραγγαλισμό ή ασφυξία.
Γίνεται λόγος για υποκείμενα νοσήματα του Floyd, πιο συγκεκριμένα στεφανιαία νόσο και υπέρταση, που σε συνδυασμό με την διαχείρισή του από τους αστυνομικούς και «τυχόν τοξικούς παράγοντες», θα μπορούσαν να ευθύνονται για τον θάνατό του.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία της Κομητείας, το πόρισμα δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμούν οι τοξικολογικές εξετάσεις.

 Διαδηλώσεις και δακρυγόνα στο Λευκό Οίκο - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις

Ήδη, 40 πόλεις έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες αψήφισαν τις απαγορεύσεις.
 Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 το απόγευμα για τις δύο επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον, μετά τον εμπρησμό εκκλησίας κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά και τις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. Απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Μπέβερλι Χιλς, τη Σάντα Μόνικα, ενώ στο Ατλάντικ Σίτι το μέτρο θα ισχύσει για όλη την εβδομάδα. Ταραχές εκδηλώθηκαν και στην Οκλαχόμα όπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκόρπισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κοντά στα κεντρικά γραφεία, όταν οι διαμαρτυρίες έγιναν μη ειρηνικές και οι πολίτες έριξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς. Και εκεί επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στο πρόσωπο του Τζορτζ Φλόιντ, οι πολίτες διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την ρατσιστική αντιμετώπιση των Αφροαμερικανών.
Ωστόσο, η σύλληψη του αστυνομικού που τον σκότωσε δεν σταμάτησε την ένταση, καθώς οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει δεν είναι αρκετά σκληρή, ενώ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και στους άλλους αστυνομικούς που ήταν μαζί του.

Trump κατά κυβερνητών: Οι περισσότεροι είστε αδύναμοι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Trump, σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πολιτειών τους είπε ότι πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο.
Μάλιστα τους ζήτησε να πάρουν πιο σοβαρά μέτρα κατά των διαδηλωτών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα φαίνεται ότι αμφισβήτησε τις ικανότητες των κυβερνητών, που τους κατηγόρησε για αδυναμία.
«Οι περισσότεροι από εσάς είστε αδύναμοι» είπε, σύμφωνα με το Associated Press.
Λευκός Οίκος: Πρόσθετες ομοσπονδιακές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σύντομα - Το κίνημα Antifa θα διωχθεί ως εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθετες ομοσπονδιακές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σύντομα για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd, ενώ κρατείτο από αστυνομικούς στη Μινεάπολη.
Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που ώθησε πολλούς κυβερνήτες να ζητήσουν την υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς.
Ο πρόεδρος Trump είχε δύο ενημερώσεις σήμερα με τον υπουργό Άμυνας M. Esper και τον υπουργό Δικαιοσύνης W. Barr και πρόσθετες ομοσπονδιακές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου K. MakEnani κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε το κίνημα Antifa να διωχθεί ως εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση.


ΗΠΑ: Ο Οbama λέει στους διαδηλωτές να διοχετεύσουν την οργή τους σε δράση και ψήφους

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama με την οποία απευθύνεται στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στα χέρια της αστυνομίας, καλώντας τους πολίτες να «διοχετεύσουν τη δικαιολογημένη οργή τους σε ειρηνική, διαρκή και αποτελεσματική δράση».
Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι οι πολίτες πρέπει να αφυπνίσουν τους άλλους για την αδικία, ακόμα και μέσω των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά να μεταφράζουν αυτήν τη συναίσθηση σε υψηλή προσέλευση στις κάλπες και εκλογή κυβερνητικών αξιωματούχων που ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας».
Ο Obama αναγνώρισε ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν αντιμετώπισαν εδώ και καιρό οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, καταδικάζοντας, την ίδια στιγμή, τη βία και τις λεηλασίες.
«για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο «συνεχής, διαβρωτικός ρόλος που ο ρατσισμός διαδραματίζει στην κοινωνία μας» και να θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλου αυτού, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή».
«Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αφυπνίσουμε τους άλλους και πρέπει να οργανωθούμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν μέσω μεταρρυθμίσεων», γράφει ο Barack Obama.

Trump προς κυβερνήτες: Σκληρότερη γραμμή στις διαδηλώσεις, αλλιώς φαίνεστε βλάκες - Cuomo: Όχι σε πρακτικές υπερβολικής βίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέκρινε την απάντηση των Αμερικανών κυβερνητών στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.
"Πρέπει να επιβάλεστε, εάν δεν επιβάλεστε, χάνετε τον χρόνο σας.
Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες.
Πρέπει να επιβληθείτε", είπε ο Trump, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.
Την απαγόρευση πρακτικών που συνιστούν υπερβολική βία εκ μέρους της αστυνομίας προτείνει ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης
Από την άλλη πλευρά ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ζήτησε σήμερα να απαγορευτεί σε εθνικό επίπεδο η χρήση της υπερβολικής βίας και της μεθόδου του κεφαλοκλειδώματος από τους αστυνομικούς, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού George Floyd κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στη Μινεάπολη, την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν αρκεί να λέμε ‘Είμαι θυμωμένος, είμαι απογοητευμένος’ είπε ο Cuomo κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Πολιτεία του.
«Οι διαδηλωτές επισημαίνουν κάτι.
Aλλά πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτό μια θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», τόνισε.

Λεηλασίες στο Λος Άντζελες

Στο Λος Άντζελες και συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια πόλη της Σάντα Μόνικα αναφέρθηκαν εκτεταμένες λεηλασίες μετά το πέρας μιας μαζικής και ειρηνικής διαδήλωσης.
Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες από ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα και να αρπάζουν εμπορεύματα, αν και σύντομα έσπευσαν στην περιοχή αστυνομικοί με αποτέλεσμα το πλήθος να διαλύεται.
Σημειώνεται πως στο Λος Αντζελες, στρατιώτες της Εθνοφρουράς με πολεμική εξάρτυση και οπλισμένοι με τουφέκια έχουν αρχίσει τις περιπολίες στο κέντρο της πόλης κατόπιν της απόφασης του κυβερνήτη Gavin Newsom να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πολιτεία ύστερα από τα εκτεταμένα επεισόδια που ξύπνησαν μνήμες από τις ταραχές του 1992.
A police station and nearby businesses were set ablaze on Thursday, the third night of protests in Minneapolis.
Φορτηγό έπεσε σε πλήθος στη Μινεάπολη

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της έντασης και της βίας που σοβεί στην αμερικανική κοινωνία, είναι ότι οδηγός φορτηγού κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη.
Αν και δεν τραυματίστηκε κανείς από τους διαδηλωτές, το πλήθος κατέβασε τον οδηγό από το όχημα του και τον ξυλοκόπησε.
Σημειώνεται ότι ο δρόμος ήταν κλειστός για τα οχήματα.
Lorry driver arrested after Minneapolis protest scare | World ...

Επεισόδια στην Αϊόβα

Ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις ΗΠΑ και συγκερκιμένα στην Αϊόβα, όπου δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια περιπολίας οι αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα από διαδηλωτές.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ, Paul Sikorski ανέφερε ότι τρεις αστυνομικοί έκαναν περιπολία στην πόλη όταν τους περικύκλωσαν διαδηλωτές και άρχισαν να τους πυροβολούν.

Φόβοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού από τις μαζικές διαδηλώσεις

Και ενώ όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν άρει και αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, προχωρώντας στο άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών τους δραστηριοτήτων, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων λόγω των μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για σοβαρούς κινδύνους δημόσιας υγείας λόγω της συνάθροισης τόσων πολλών ανθρώπων και επισημαίνουν ότι οι διαδηλώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αρμόδιοι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως σε δύο εβδομάδες θα φανεί, αν όντως υπήρξε επιβάρυνση της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης στις ΗΠΑ από τις διαδηλώσεις, την ώρα πάντως που ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι ζητούν από τους διαδηλωτές να φορούν μάσκες και να τηρούν όσο το δυνατόν τις αποστάσεις (!), αν και στα θετικά περιλαμβάνονται ότι αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και ότι σε αυτές συμμετέχουν νέοι άνθρωποι.
Στα αρνητικά, όπως επισημαίνουν, είναι ότι η χρήση δακρυγόνων και όποιων άλλων χημικών, αναγκάζουν τους διαδηλωτές να βήχουν και να δακρύζουν, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση του ιού, δεδομένου ότι και οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκες.
Δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί είναι ασυμπτωματικοί φορείς, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σύλληψη, μεταφορά και φυλάκιση διαδηλωτών… αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.
Image



Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image

Image
A Starbucks is looted along Spring Street in downtown Los Angeles on May 29, 2020. (Wally Skalij/Los Angeles Times)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σημειώνει, πως ο Λευκός Οίκος θα υποδεχόταν  με «σκυλιά και όπλα» τους διαδηλωτές εάν κατάφερναν να παραβιάσουν τον φράχτη.
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Κυβερνήτης της Μινεσότα: Σταματήστε τις ταραχές, θα αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη

Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Tim Walz έκανε έκκληση να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη μετά τον θάνατο του George Floyd κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη.
Ο Walz υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, των βανδαλισμών και των εμπρησμών στη Μινεάπολη.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο του George Floyd, ενός μαύρου άνδρα τον οποίο βιντεοσκόπησαν περαστικοί να παρακαλά για τη ζωή του και να διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να ανασάνει ενώ ένας λευκός αστυνομικός τον κρατά ακινητοποιημένο στο έδαφος, έχοντας γονατίσει πάνω στον λαιμό του.
Ο 46χρονος Floyd πέθανε την Δευτέρα 25/5.
"Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα", είπε ο Walz αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ.
"Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε", πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Ο Walz ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ του CNN και των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του.
Όλοι τους απομακρύνθηκαν με χειροπέδες ενώ έκαναν ζωντανά ρεπορτάζ κοντά στο αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι αστυνομικοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψη, ενώ απομάκρυναν τον δημοσιογράφο Όμαρ Χιμένες, τον παραγωγό του και έναν εικονολήπτη.
Το συνεργείο είχε μόλις δείξει ζωντανά την προσαγωγή ενός διαδηλωτή, όταν περίπου έξι αστυνομικοί που φορούσαν μάσκες αερίων περικύκλωσαν τον Χιμένες.
Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου μία ώρα αργότερα.
Image
https://pbs.twimg.com/media/EZTVKV3WkAAydz0?format=png&name=900x900

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης