Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στις ευρωαγορές, προς νέα μέτρα στήριξης από τη Γερμανία - Στο +3,8% ο DAX, ο ΙΒΕΧ 35 στο +2,5% - Έως +0,5% τα futures της Wall

Ράλι στις ευρωαγορές, προς νέα μέτρα στήριξης από τη Γερμανία - Στο +3,8% ο DAX, ο ΙΒΕΧ 35 στο +2,5% - Έως +0,5% τα futures της Wall
Σε υψηλά τριών μηνών διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX να ηγείται της ανόδου μετά την αργία της Δευτέρας, λαμβάνοντας ώθηση από τις πληροφορίες ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 80 δισ. ευρώ.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται κοντά σε υψηλά τριών μηνών, εν μέσω αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό.

Τα futures της Wall Street καταγράφουν άνοδο έως +0,5%, παρά τις ταραχές που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Donald Trump να προειδοποιεί ότι θα βγάλει τον στρατό στους δρόμους.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 3,8% στις 12.033 μονάδες, σπάζοντας το ορόσημο των 12.000 μονάδων.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1% στις 6.226 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 2% στις 4.862 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 2,2% στις 18.933 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.405 μονάδες με άνοδο 2,5%.
Image
Στο ταμπλό, η μετοχή της Lufthansa σημειώνει ράλι έως +7,5%, καθώς το εποπτικό της συμβούλιο ενέκρινε την κρατική διάσωση, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ράλι καταγράφουν οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων, με τη Daimler να ενισχύεται 9,5%, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για στήριξη του κλάδου.
Image
Γερμανία: Ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 80 δισ. ευρώ - Στο επίκεντρο η αυτοκινητοβιομηχανία με 5 δισ.

Νέο πακέτο ύψους 80 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Bild am Sonntag, το πακέτο θα περιλαμβάνει βοηθήματα σε οικογένειες με παιδιά και πιθανώς την ανάληψη χρέους των τοπικών κυβερνήσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για δαπάνες.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στηρίξει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, με τις πωλήσεις να έχουν καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των Daimler, Volkswagen και BMW σημειώνουν ράλι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημείωσαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, παρά την υψηλή αβεβαιότητα.
Σε αντίθεση με την κρίση του 2009, η κυβέρνηση απέφυγε να σπεύσει σε βοήθεια της αυτοκινητοβιομηχανίας, συνέπεια της πολιτικής ζημίας που προκάλεσε το σκάνδαλο Dieselgate.

Νέα κέρδη στις ασιατικές αγορές μετά την άνοδο στη Wall - Στο +1,19% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,20%
 

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (2/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,19% στις 22.325,61 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,27% στις 5.835,10 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,07% στις 2.087,19 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +2,24% στις 4.860,02 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο +0,79% στις 23.919 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +0,44% στις 11.127,93 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,20% στις 2.921,40 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 11.110,22 μονάδες.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, οι αγορές της Wall Street σημείωσαν ήπια άνοδο, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά +0,38% στις 3.055,73 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών που εξαρτώνται από τις καταναλωτικές δαπάνες να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,36% στις 25.475,02 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +0,66% στις 9.552,05 μονάδες.
Οι προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων μηνών έχουν δώσει ώθηση στις αγορές, με τον αναλυτή της ING, Robert Carnell, να προειδοποιεί ωστόσο ότι η αισιοδοξία των επενδυτών είναι υπερβολική, δεδομένων των εντάσεων που επικρατούν στις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ.
«Για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν οι αγορές να παραμείνου ζωηρές;», αναρωτήθηκε ο κ. Carnell, διευκρινίζοντας ότι «η ειλικρινής απάντηση που μπορεί να σας εξοικονομήσει πέντε λεπτά είναι ότι δεν ξέρουμε».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλης αναλύσεων της Harvest Volatility Management, Mike Zigmont, δήλωσε ότι «η αγορά αναμένει μία άνοιξη για την οικονομική δραστηριότητα», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «εάν τα γεγονότα στις ΗΠΑ εκτροχιάσουν τα πνεύματα στις αγορές, τότε νομίζω ότι θα έχουν αντίκτυπο».
Αργότερα εντός της εβδομάδας αναμένονται τα στοιχεία που αφορούν τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να δώσουν μία σαφέστερη εικόνα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας της χώρας.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία της χώρας θα παραμείνει, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια για τις προοπτικές.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Reserve Bank of Australia αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο στόχος για την απόδοση του τριετούς ομολόγου παρέμεινε επίσης αμετάβλητος σε σχέση με τη συνεδρίαση του προηγούμενο μήνα, στο 0,25%.
Η Reserve Bank of Australia τόνισε ότι η πολιτική διευκόλυνσης θα διατηρηθεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ενώ τόνισε ότι τα επιτόκια δε θα αυξηθούν μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει εντός στόχου και ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, η RBA δήλωσε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στη χώρα λειτουργούν «αποτελεσματικά», ενώ πρόσθεσε ότι είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εάν είναι απαραίτητο.
«Οι προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της φύσης και της ταχύτητας της αναμένομενης ανάκαμψης, παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η RBA μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της RBA, Philip Lowe, δήλωσε ότι «είναι πιθανό το βάθος της ύφεσης να είναι μικρότερο απ' ό,τι αναμέναμε προηγουμένως», διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν σημάδια ότι οι ώρες εργασίας σταθεροποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου, μετά την προηγούμενη απότομη πτώση».
«Στην αμέσως επόμενη περίοδο πολλά θα εξαρτηθούν από την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωοι και οι επιχειρήσεις για την υγειονομική κατάσταση και τη δική τους οικονομική κατάσταση», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Reserve Bank of Australia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης