Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Υποχώρησαν κατά -1,7% οι τιμές κατοικιών, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο 2020 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση

Βρετανία: Υποχώρησαν κατά -1,7% οι τιμές κατοικιών, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο 2020 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μηνιαία πτώση στις τιμές κατοικιών θα περιοριστεί στο -1%
Τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (2/6) στοιχεία της Nationwide Building Society, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -1,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί άνοδος κατά +0,7%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2009.
Παράλληλα, η μηνιαία πτώση αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι οι τιμές κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά -1%.
Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 218.902 στερλίνες, με την Nationwide Building Society να δηλώνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές αναμένεται να περιμένουν έξι μήνες πριν επιστρέψουν στην αγορά κατοικιών.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά +1,8%, έναντι ετήσιας ανόδου +3,7% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +2,8%.
Όπως αναφέρει η Nationwide, το 12% των υποψήφιων αγοραστών που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα ανέβαλε τη μετακόμισή του λόγω του lockdown, ενώ το 15% εξετάζει το ενδεχόμενο μετακόμισης, ως αποτέλεσμα του lockdown.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Nationwide, Robert Gardner, «το σύνολο των πολιτικών που υιοθετήθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, θα θέσει τη σκηνή για μία ανάκαμψη μόλις περάσει το σοκ και θα βοηθήσει στον περιορισμό της μακροπρόθεσμης ζημίας στην οικονομία».
«Η ικανότητα της Nationwide να δημιουργήσει τον δείκτη τιμών κατοικιών δεν επηρεάστηκε, καθώς το μέγεθος των δειγμάτων παρέμεινε αρκετά μεγάλο για να δημιουργήσει ισχυρά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Gardner, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα χαμηλά επίπεδα συναλλαγών ενδέχεται να δυσκολέψουν τη μέτρηση των τάσεω στις τιμές για τους επόμενους μήνες, ειδικά για τους περιφερειακούς δείκτες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης