Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άμεση αντίδραση ΓΣΕΕ στην αποκάλυψη του ΒΝ για απολύσεις ενταγμένων στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

tags :
Άμεση αντίδραση ΓΣΕΕ στην αποκάλυψη του ΒΝ για απολύσεις ενταγμένων στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Επιστολή στον Γ. Βρούτση που ζητά απαγόρευση απολύσεων
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Βankingnews της περασμένης Κυριακής, ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται  υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης ακόμα κι αν υπαχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου.
Η ΓΣΕΕ με κατεπείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επιβεβαιώνει το δημοσίευμα ότι «βρίσκονται τον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι, δείτε εδώ, και ζητά την απαγόρευση απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου.
Επίσης θέτει άλλα πέντε  σοβαρά ζητήματα:
1. Την αναστολή των ρυθμίσεων για τη μείωση του προστίμου της αδήλωτης εργασίας μαζί με την αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ σε όλη τη χώρα
2. Την επέκταση της παράτασης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου
3. Τη ρητή κατάργηση των μέτρων εργασιακής επισφάλειας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με ρητή αναφορά της απαγόρευσης χρήσης τους τόσο στην πλήρη απασχόληση όσο και στη μερική/εκ περιτροπής εργασία
4. Τη ρητή κατάργηση της αναστολής των εργοδοτικών υποχρεώσεων δήλωσης των μεταβολών του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που τέθηκαν σε ισχύ στο πλαίσιο των «έκτακτων» μέτρων αναχαίτισης της διασποράς της πανδημίας
Σημειώνει ότι σε όλη την επικράτεια, οργιάζει  η παραπληροφόρηση και η οικονομική εκμετάλλευση της σύγχυσης των εργαζομένων ως προς το τι ισχύει, με αποτέλεσμα να είναι άκρως απαραίτητο το άμεσο ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου από σειρά ρυθμίσεων που επιτρέπουν την εργοδοτική επιβολή όρων εργασίας και ακολούθως η έκδοση σαφούς ενημέρωσης για το τι ισχύει από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που χειρίζονται ζητήματα εργασίας (πχ Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Μετανάστευσης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) προς τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Αστυνομία).
Τέλος, επανερχόμαστε στο αίτημά μας για την άμεση σύγκλιση και λειτουργία όλων των Τμημάτων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΣΚΕΕΕ, ΣΥΑΕ, Αδήλωτης Εργασίας κλπ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση και αξιολόγηση της επικρατούσας κατάστασης, ώστε να δρομολογηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 
Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 30 Μαΐου 2020

Αποκλειστικό BN: Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι - Βρίσκονται υπό απόλυση ακόμη και εάν ενταχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης απειλούνται χιλιάδες εργαζόμενοι είτε υπαχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», είτε μείνουν εκτός από τους εργοδότες, καθώς στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα-για να ισχύσει από τις 15 Ιουνίου- δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.
Όπως αποκαλύπτει το Bankingnews, και επιβεβαιώνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στον αέρα», καθώς οι ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δεν προβλέπουν, όπως στην περίπτωση της αναστολής σύμβασης, ότι για όσο «διάστημα βρίσκεται υπό το καθεστώς αυτό ο εργαζόμενος, για άλλο τόσο διάστημα, απαγορεύεται να απολυθεί».
Επιπλέον, υπό την απειλή της απόλυσης βρίσκονται και όσοι εργαζόμενοι δεν ενταχθούν από τους εργοδότες στην «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», παρά το γεγονός ότι έμμεσα και άμεσα οι επιχειρήσεις πριμοδοτούνται κατά 34% για κάθε εργαζόμενο που θέτουν υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε άλλα κράτη της Ε.Ε που οι επιχειρήσεις ενισχύονται από το πρόγραμμα SURE προβλέπουν μίνιμουμ διάστημα μη απόλυσης, μετά την έξοδο της επιχείρησης από το πρόγραμμα στήριξης.
Αντίθετα στη χώρα μας,οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που μειώνουν μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας εργαζομένων τους και εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν.
Επίσης, τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή ισχύουν και για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης