Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στην Ευρώπη από τη βία κατά των διαδηλωτών στις ΗΠΑ - Αντιδράσεις από ΕΕ, Γερμανία, Βρετανία

Σοκ στην Ευρώπη από τη βία κατά των διαδηλωτών στις ΗΠΑ - Αντιδράσεις από ΕΕ, Γερμανία, Βρετανία
Ο Borrell έκανε έκκληση για "την αποκλιμάκωση των εντάσεων" στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd, που πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του, και κατήγγειλε την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας.
Πρέπει να την καταγγείλουμε, να την καταπολεμήσουμε, στις Ηνωμένες Πολιτείες και οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Ισπανός Josep Borrell σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
"Εδώ, στην Ευρώπη, είμαστε σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι από τον θάνατο του George Floyd, όπως και ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζω πως όλες οι κοινωνίες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στην υπερβολική χρήση βίας", τόνισε.
"Πρέπει να διασφαλίσουμε παντού, ιδιαίτερα στις κοινωνίες που στηρίζονται στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και τον σεβασμό των ελευθεριών, ότι οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της τάξης δεν χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους όπως στην περίπτωση του πολύ πολύ ατυχούς θανάτου του George Floyd", επέμεινε.
"Όλες οι ζωές μετράνε.
Και οι ζωές των μαύρων μετράνε επίσης", είπε.
Ο Borrell έκανε έκκληση για "την αποκλιμάκωση των εντάσεων" στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντιμέτωπος με τις πιο σοβαρές πολιτικές αναταραχές στη διάρκεια της θητείας του καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαμαρτύρονται για τις αστυνομικές ωμότητες, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, ο πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη και απείλησε να αναπτύξει τον στρατό για να σταματήσει τη βία.

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Κατανοητές και νόμιμες οι διαδηλώσεις
  
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas χαρακτήρισε κατανοητές και νόμιμες τις διαδηλώσεις που επεκτείνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία, και υπογράμμισε πως οι ενέργειες των αμερικανικών αρχών πρέπει να στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που βλέπουμε στις ΗΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές συγκινητικές κινήσεις, όπως αυτές Αμερικανών αστυνομικών, είναι κατανοητές και περισσότερο από νόμιμες», δήλωσε ο Μaas στο Βερολίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Θέλω επίσης να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν θα οδηγήσουν σε νέες βιαιότητες και ακόμη περισσότερο, την ελπίδα ότι αυτές οι διαδηλώσεις θα κάνουν διαφορετικά τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Ο Maas είπε πως θα είναι σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις πληροφορίες ότι ένα συνεργείο της Deutsche Welle δέχθηκε αστυνομικά πυρά ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Μινεάπολις.
«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους», είπε.
«Τα δημοκρατικά κράτη, που διέπονται από την κυριαρχία του νόμου, πρέπει να εφαρμόζουν τα πιο υψηλά στάνταρ όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του Τύπου», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Βρετανία: Ανησυχητική η αστυνομική βία

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως η βία που παρατηρήθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία είναι πολύ ανησυχητική.
«Η βία την οποία είδαμε είναι σαφώς πολύ ανησυχητική... οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπεται να διαδηλώνουν ειρηνικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης