Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τα επεισόδια στις ΗΠΑ φιλί ζωής στον νεοφιλελευθερισμό

tags :
Rabobank: Τα επεισόδια στις ΗΠΑ φιλί ζωής στον νεοφιλελευθερισμό
Τα επεισόδια του 1968 στις ΗΠΑ έφεραν στην εξουσία Richard Nixon, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Τα επεισόδια στις ΗΠΑ έρχονται να δώσουν ένα φιλί ζωής στον νεοφιλελευθερισμό των ΗΠΑ, που έχει καταλήξει να εξαρτάται, πλέον, από τις πράξεις ανοιχτής αγοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας, υποστηρίζει ανάλυση της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια του 1968 στις ΗΠΑ έφεραν στην εξουσία Richard Nixon, κάτι που σηματοδότησε τη μετατόπιση του αμερικανικού οικονομικού συστήματος προς τον νεοφιλελευθερισμό, που έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Εταιρεία».
Υπό τον φόβο ακόμα μεγαλύτερων ταραχών και νέων επεισοδίων, ο πρόεδρος, Donald Trump, αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, ενώ απείλησε να φέρει την Εθνική Φρουρά, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο.
Όπως φαίνεται λοιπόν, τα πράγματα έχουν προχωρήσει.
Ενώ μέχρι κάποια εποχή τα στρατιωτικά κονδύλια μειώνονταν και, αναλόγως, οι δαπάνες, αφού ο στρατός δεν φαινόταν να έχει κάποια χρησιμότητα, το πλήρωμα του χρόνου έβαλε τον στρατό στις αμερικανικές γειτονιές – πρώτα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, οπότε Αμερικανοί στρατιώτες βοηθούσαν τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στα δεινά που επέφερε η πανδημία, και στη συνέχεια για τη διατήρηση του ελέγχου και της τάξης σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
Παράλληλα, ένας στρατός από τηλεσχολιαστές αναλώνεται καθημερινά σε συζητήσεις για το αν υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφόροι θα απαντήσουν τον Νοέμβριο.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες συμπαράστασης για την υπόθεση του Αφροαμερικανού George Floyd, που έπεσε θύμα τυφλής αστυνομικής βίας, σε Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη Νέα Ζηλανδία.
Αν μη τι άλλο, υπάρχει ένα κύμα συμπαράστασης.
Από την άλλη, παρατηρείται η πώληση δολαρίων, αν και είναι απίθανο αυτό το γεγονός να συνδέεται με την κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς μάλιστα οι υπόλοιπες αξίες, π.χ. μετοχές, ανεβαίνουν.
Να σημειωθεί πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Από πολλές απόψεις, η αύξηση στις τιμές των μετοχών, ενώ πρόκειται ο στρατός να «καταλάβει» τους δρόμους των πόλεων, αποτελεί μια παραδοξότητα.
Ωστόσο, εδώ και καιρό η χρηματαγορά εδώ και καιρό αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και στον κόσμο, γενικότερα.
Η γενναιοδωρία των κεντρικών τραπεζών καθιστά σχεδόν αδύνατο να παύση η άνοδος στις τιμές των αξιών.
Δυστυχώς, όμως, όπως φαίνεται τώρα και από την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, αυτή είναι μια κατάσταση καταδικασμένη να αποτύχει.
Οι αναλυτές της Rabobank εδώ και χρόνια έχουν επισημάνει πως στα θεμέλια της αμερικανικής κοινωνίας κρύβεται μια βόμβα που απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα, καθώς οι κοινωνικές ανισότητες και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών διευρύνονται.
Κάθε φορά που το σύστημα μοιάζει να καταρρέει παρεμβαίνουν οι κεντρικές τράπεζες με κάποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ οι αγορές ενθαρρύνουν αυτή την κατάσταση.
Ωστόσο τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα δεν βρίσκουν λύση.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, με όλα τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν και με τις ακραίες διαταραχές στον τομέα του επιχειρείν, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι.
Δυστυχώς, οι πράξεις ανοικτής αγοράς δεν αφορούν τους απλούς ανθρώπους.
Η άλλη λύση είναι ο ακραιφνής καπιταλισμός της αυστριακής σχολής, όμως πρόκειται για μια θεραπεία που, μάλλον, θα σκοτώσει τον «ασθενή».
Πάντως, κάποια στιγμή πρέπει οι ιθύνοντες να αναλογιστούν πώς θα ήταν η κατάσταση εάν το πακέτο διάσωσης των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το δημοσιονομικό έλλειμμα των 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληγε στους λογαριασμούς των Αμερικανών πολιτών.
Στο μεταξύ, η μέγγενη του χρέους αρχίζει να σφίγγει ολοένα και πιο σφιχτά τα κράτη ανά τον κόσμο.
Φυσικά, Ευρώπη και λιτότητα συμβαδίζουν.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα επεισόδια του 1968 στις ΗΠΑ έφεραν στην εξουσία Richard Nixon, κάτι που σηματοδότησε τη μετατόπιση του αμερικανικού οικονομικού συστήματος προς τον νεοφιλελευθερισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης