Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα ανοδική κίνηση με καλές συναλλαγές και… rotation

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα ανοδική κίνηση με καλές συναλλαγές και… rotation
ΑΓΟΡΕΣ: Μετά τον DAX και ο DOW επιχειρεί ανοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών. Ο DAX πλέον έχει πάρει και μία απόσταση ασφαλείας. Μεγάλη η άνοδος των ξένων αγορών. Ρέει το χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες. Αγοράζουν ό,τι βρουν. Τα πακέτα στηριξης από την άλλη και ειδικά το ευρωπαϊκό ευνοεί την εγχώρια αγορά.

Βέβαια αν και θα πέσουν πολλά λεφτά, δεν μπορούμε να πούμε πως κάποιες μετοχές έχουν «άγριες» διαθέσεις. Αυτές οι τράπεζες δηλαδή έλεος… Με το γνωστό rotation γίνεται η άνοδος στο ΧΑ. Σήμερα η Coca Coca, χθες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή ο ΟΠΑΠ, αύριο ο ΟΤΕ και πάει λέγοντας. Δέκα μετοχές παίζουν στο ΧΑ.

Εντυπωσιακή η άνοδος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και για εμάς τα κέρδη είναι φτωχά. Φαίνεται πως τέλειωσαν οι πωλητές και στην Τιτάν λόγω MSCI και πήρε άλλη μία ανάσα η μετοχή. Έχει μείνει πίσω και περιμένουμε μία καλή αντίδραση στη συνέχεια. Ίδωμεν…

Στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο του ΟΠΑΠ, της Τιτάν και κοντά στο υψηλό του ΑΔΜΗΕ, της Εθνικής Τράπεζας και της Viohalco. Οι τράπεζες με άνοδο 1,9% λόγω της Εθνικής και της Alpha Bank. Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Πειραιώς.

LAMDA: Το θέμα δεν είναι να μπουν μπουλντόζες και να χαλάσουν δυο-τρία κτίρια για να βγάλουμε φωτογραφίες και να «παραμυθιάσουμε» κανένα ψηφοφόρο, ότι ξεκινάει το έργο. Εδώ πρέπει να ξεκινήσει το έργο και σύνολό του. Να αρχίσουν να πέφτουν τσιμέντα, να κτίζονται κατοικίες και εμπορικά κέντρα, καζίνο και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στο σχέδιο.

ΚΕΡΔΗ: Θα πούμε πως τα EBITDA είναι ωραία, αλλά κυρίως ενδιαφέρουν τις τράπεζες. Ο μέτοχος πληρώνεται από τα καθαρά κέρδη. Αν τα EBITDA είναι υψηλά, αλλά και οι τόκοι είναι υψηλοί και έχουμε και αποσβέσεις και φόρους, δε μένουν και πολλά στην τελική γραμμή για να πάρει ο μέτοχος.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Είναι και μερικά χαρτιά από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που ολοένα και μεγαλώνουν. Και μεγαλώνουν γιατί έχουν καλό προϊόν και εξαιρετικούς επιχειρηματίες. Μάλιστα αν συγκρίνουμε τις απολαβές της διοίκησης της Κρι-Κρι με άλλες που κάνουν το 10% των κερδών της και αν, θα δείτε πως παίρνουν λίγα.

Όμως οι μέτοχοι εδώ δε μπορούν παρά να είναι happy, γιατί η μετοχή σήμερα έγραψε νέα ιστορικά υψηλά. Άλλα βαριά χαρτιά παλεύουν να ξεφύγουν από το -40% από την αρχή του έτους και αυτή όχι μόνο έσβησε τις απώλειες αλλά έγραψε και νέα ιστορικά. Τα αποτελέσματα διαμάντι και ο ισολογισμός εξαιρετικός. Κάποιες βλέπετε αναπτύσσονται με ίδια κεφάλαια, χρειάζονται λίγα δάνεια και φυσικά τα λεφτά δεν πάνε στους τόκους. Εύγε!

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Η διοίκηση στη γενική συνέλευση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,3652 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 3,56% και στα 12,20 ευρώ με ελάχιστο όγκο. Βγάζει εξαιρετικά αποτελέσματα, έχει δυνατό ισολογισμός, αλλά στο ταμπλό υστερεί.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Ξαφνικά η μετοχή έκανε όγκο 156 χιλ. τεμάχια. Βγήκαν μεγάλοι πωλητές και την πήγαν στο -16,6% και στα 0,1650 ευρώ. Μεγάλοι εννοούμε τώρα για το μέγεθος της εταιρείας. Δε μας κάνουν εντύπωση οι πωλητές αλλά οι αγοραστές. Αποτίμηση στα 4 εκατ. ευρώ. Έμειναν να ζητάνε οι αγοραστές στο κλείσιμο άλλα 18 χιλ. τεμάχια.

ΚΛΜ: Η CEO αγοράζει, αλλά βγαίνουν κομμάτια. Κάποιοι προσπαθούν να πιέσουν τη μετοχή χαμηλότερα. Καλά όταν το Μάρτιο είχε πάει κάτω από τα 0,40 ευρώ γιατί δεν αγόραζαν; Τώρα τι προσπαθούν να πετύχουν; Με όγκο 25 χιλ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,4890 ευρώ (+1,88%). Αποτίμηση 19,6 εκατ. ευρώ. Αστεία με λίγα λόγια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στα 1,63 ευρώ η μετοχή δέχθηκε καλή πίεση και είχε όγκο 71 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Στα 2,93 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 2,80 ευρώ. Τη μετοχή την προσέχουν όσο μπορούν. Στα μικρά βέβαια η αδιαφορία είναι γενικότερη, αλλά που θα πάει θα έρθει και η δική τους ώρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης