Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νέο κυνήγι κατά γκιουλενιστών – Στο στόχαστρο ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας

Τουρκία: Νέο κυνήγι κατά γκιουλενιστών – Στο στόχαστρο ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας
Τουρκία: Νέο κυνήγι κατά "γκιουλενιστών"
Η τουρκική εισαγγελία εξέδωσε 118 εντάλματα σύλληψης, που αφορούν κυρίως μέλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με το δίκτυο το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan, βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανακοίνωσε σήμερα (2/6) το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης.
Οι αρχές διώκουν χωρίς διακοπή φερόμενους ως υποστηρικτές του εδρεύοντος στις ΗΠΑ μουσουλμάνου κληρικού Fethullah Gulen μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, όταν 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Η αστυνομία εξακολουθεί να πραγματοποιεί τακτικά εφόδους σε σπίτια υπόπτων.
Ο Gulen, πρώην σύμμαχος του προέδρου Gulen, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999.
Αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Το γραφείο του εισαγγελέα ανάφερε ότι εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 42 μέλη του στρατού και της χωροφυλακής έπειτα από δηλώσεις πρώην κρατούμενων και αναλύσεις κλήσεων από καρτοτηλέφωνα, ανάμεσά τους και 24 εν ενεργεία αξιωματικοί.
Ανέφερε ότι ζήτησε την κράτηση 76 μελών του στρατού της χωροφυλακής και πολιτών σε μια ξεχωριστή επιχείρηση αφού κατέληξε ότι χρησιμοποίησαν καρτοτηλέφωνα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με μέλη του δικτύου. Εβδομήντα τέσσερις από αυτούς είναι εν ενεργεία.
Τα εντάλματα σύλληψης περιλαμβάνουν μέλη του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, καθώς και έναν συνταγματάρχη και τρεις υπολοχαγούς.
Ο Tayyip Erdogan κατηγορεί εδώ και χρόνια τους υποστηρικτές του Gulen για εγκαθίδρυση ενός "παράλληλου κράτους" μέσω της διείσδυσης στην αστυνομία, στο δικαστικό σύστημα, στον στρατό και άλλους κρατικούς θεσμούς.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη του στρατού και άλλοι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Δυτικοί σύμμαχοι του Tayyip Erdogan, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την κλίμακα της καταστολής, ενώ η Άγκυρα υπεραμύνθηκε των μέτρων λέγοντας ότι ήταν μια απαραίτητη απόκριση σε μια απειλή ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης