Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Πρώτη η εστίαση, μεταξύ των τομέων με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας

ΗΠΑ: Πρώτη η εστίαση, μεταξύ των τομέων με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας
Μια πρόσφατη ανάλυση των Barrero, Bloom και Davis υποστηρίζει ότι το 42% των χαμένων θέσεων εργασίας θα είναι μόνιμο και αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό αποτέλεσμα
Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην έκθεση του Γραφείου Εργασίας όπου επιβεβαίωσε πως 8 εκατ. ακόμη Αμερικανοί εγγράφηκαν στα μητρώα ανέργων ακολουθώντας το σερί των απωλειών των θέσεων εργασίας που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, το οποίο τον Απρίλιο του 2020 σημείωσε ιστορικά ρεκόρ, όταν 20 εκατ. νέοι άνεργοι εγγράφηκαν στα μητρώα.  
Η ανάλυση επιτρέπει μια πιο προσεκτική ματιά σε ποιες βιομηχανίες πρόκειται να αναφέρουν τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας.
Για να το κάνουμε αυτό, κοιτάξαμε τις νέες αιτήσεις ανέργων ανά εβδομάδα όπου πολλές πολιτείες δημοσιεύουν αξιώσεις στο βιομηχανικό τομέα, ο οποίος όπως γράφει η BofA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει μια άποψη του πώς θα εξελιχθούν οι εθνικές μισθοδοσίες.
Ενώ οι νέες αιτήσεις αντικατοπτρίζουν μόνο τις εκροές, εξακολουθούν να αποτελούν κρίσιμο συστατικό για την καθαρή πορεία ανάπτυξης θέσεων εργασίας και επομένως χρήσιμο ως κορυφαίο σήμα σύμφωνα με τους οικονομολόγους της BofA.
Ως αποτέλεσμα, η συλλογή και η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, επιτρέπει τη εξαγωγή κάποιων πρώτων συμπερασμάτων για το τι θα επικρατήσει σε εθνικό επίπεδο.
Για να επεκτείνει τη μεγαλύτερη εικόνα, η τράπεζα υπολογίζει την ποσοστιαία (%) μεταβολή των συνολικών νέων αιτήσεων για κάθε κλάδο κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αναφοράς δηλαδή Απριλίου και Μαΐου, εξετάζει την αύξηση μισθοδοσίας Απριλίου και, στη συνέχεια, κλιμακώνεται στη συνολική πρόβλεψη NFP των -8,0 εκατομμυρίων.  
Με βάσει τους υπολογισμούς οι απώλειες θέσεων εργασίας σε υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων - τον πιο ευαίσθητο τομέα την περίοδο της πανδημίας - θα μπορούσαν να φτάνουν τα 2,5 εκατ. τον Μάιο, αυξάνοντας τις συνολικές απώλειες τριών μηνών στα 9,3 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες από 500 χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας σε καθένα από τους τομείς λιανικού εμπορίου, υγειονομικής περίθαλψης / κοινωνικής βοήθειας, διοικητικών / υποστηρικτικών υπηρεσιών, τεχνών / ψυχαγωγίας / αναψυχής και δημόσιας διοίκησης.
Αν και δεν είναι επιστημονική, καθώς αυτές παραμένουν ακατέργαστες εκτιμήσεις, ο παρακάτω πίνακας βοηθά να δοθεί μια αίσθηση του μεγέθους των απωλειών που κάθε τομέας θα μπορούσε να βιώσει με την έκθεση της Παρασκευής.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/industry%20payroll%20growth.jpg?itok=f6Z4ycOY

Εκτός από τα συγκεντρωτικά δεδομένα, η εβδομαδιαία καταγραφή των δεδομένων είναι επίσης ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στο παρόν και στο μέλλον.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/initial%20claims%20by%20week.jpg?itok=3eLIwdsd
Για τους περισσότερους τομείς, οι αρχικοί ισχυρισμοί ακολουθούν την ευρεία τάση της κορυφής στις αρχές Απριλίου, ακολουθούμενη από βαθμιαία πτώση.
Για τους περισσότερους τομείς, οι νέες αιτήσεις ανεργίας ακολουθούν την ευρεία τάση ανόδου των αρχών Απριλίου, ακολουθούμενη από βαθμιαία πτώση.
Ωστόσο, νέοι άνεργοι, με ανοδικές τις τάσεις απώλειας θέσεων εργασίας προέρχονται από τους κλάδους των:
επαγγελματικών / επιστημονικών / τεχνικών υπηρεσιών,
της διοίκησης εταιρειών / επιχειρήσεων - δύο από τους σημαντικότερους υποτομείς των επαγγελματικών / επιχειρηματικών υπηρεσιών.
Ακόμα χειρότερα, οι νέοι άνεργοι αυξάνονται και φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα στους τομείς των:
εκπαιδευτικών υπηρεσιών, των πληροφοριών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των ασφαλιστικών υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, σε πολλούς τομείς δεν βλέπουμε βελτίωση, για την οποία η BofA «υποστηρίζει ότι το πλήγμα στην εργασία θα είναι βαρύ και επίπονο, ενώ θα καθυστερήσει αρκετά η ανάκαμψη».
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/claims%20bofa%201%60.jpg?itok=wir3aQv5


https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%20claims%20charts%202.jpg?itok=20jtqkbN

Πώς θα είναι λοιπόν η ανάκαμψη;

Σύμφωνα με τον Alex Lin της BofA, καθώς τα κράτη ανοίγουν τις οικονομίες τους σταδιακά, η προσοχή στρέφεται προς το είδος της ανάκαμψης που μπορούμε να περιμένουμε.
Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για να απαντηθεί και το παραπάνω ερώτημα, είναι πόσοι απολυμένοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν;
Σε αυτό το στάδιο, οι προσδοκίες παραμένουν αισιόδοξες, καθώς μια δημοσκόπηση της Ipsos για την Washington Post στις 27 Απριλίου-4 Μαΐου διαπίστωσε ότι το 77% των απολυμένων εργαζομένων αναμένουν να προσληφθούν στην παλιά τους δουλειά.
Ωστόσο, η πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί πιο ζοφερή, αφού η προοπτική είναι αβέβαιη.
Ένα εμβόλιο για τον ιό μπορεί να είναι ακόμη δύο χρόνια μακριά, και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός άλλου κύματος κρουσμάτων, καθώς η οικονομία ξανανοίγει, γεγονός που θα επιβραδύνει την οικονομία.
Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη ανάλυση των Barrero, Bloom και Davis υποστηρίζει ότι το 42% των χαμένων θέσεων εργασίας θα είναι μόνιμο που θα ήταν ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης