Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκαλεί η Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο - Mήνυμα ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Προκαλεί η Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο - Mήνυμα ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στην περιοχή που ορίζεται στο τουρκολιβυκό σύμφωνο
(upd) Επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Παρά το διάβημα της Ελλάδας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν όπως έχει ανακοινωθεί ενώ τονίζεται ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Κι όλα αυτά λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε ότι «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Σε αυτό το κλίμα το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεδιπλώνει τον διπλωματικό μαραθώνιο κινήσεών του έναντι της τουρκικής προκλητικότητας που κλιμακώνεται.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση», τονίζουν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.
Ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
«Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».
«Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.
Παράλληλά ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών F. Fannon μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής»,Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Fannon τόνισε πως «δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα.
Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή.

Προκαλεί η Άγκυρα: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τους σχεδιασμούς της για γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας και της ΕΕ.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίαζε χθες (2/6) επί 3,5 ώρες ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως «θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».
Παράλληλα υποστηρίζει πως «κάποιοι παίκτες συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά τους ενάντια στην Τουρκία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου κράτησε 3,5 ώρες, «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι «θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».
Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης: «Η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της».
Μάλιστα η Αγκυρα καλεί την διεθνή κοινότητα «να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού».

Τουρκία: Οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ.
Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων  στην περιοχή την  οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy.

Προκαλεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα - «Νόμιμες οι έρευνές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»

Προκλητικός παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, όταν το απόγευμα της Δευτέρας (1/6) εκλήθη από το υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω νέας έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Burak Özügergin είπε πως οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις, οι έρευνες που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο πρέσβης της Τουρκίας, κινούμενος στην προκλητική γραμμή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Özügergin είπε ακόμη ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.

Τα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες πετρελαίου

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.
Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της αλλά δεν είναι.
Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.
Ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου 2020.
Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.
Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η δική της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.

02xart_diekd

Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων


Σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, αποκαλύπτεται ο χάρτης με τα οικόπεδα των τουρκικών διεκδικήσεων στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
Πρόκειται ουσιαστικά  για θαλάσσιες περιοχές όπου η Άγκυρα θεωρεί πως  βρίσκονται  εντός της υφαλοκρηπίδας της και η ΤPAO ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου. Η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας  ζήτησε άδεια  για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φιλο-κυβερνητικού ενημερωτικού ιστότοπου «ΧαμπέρΤουρκ», η κινητικότητα της Άγκυρας στη Λιβύη συνεχίζεται και οι αιτήσεις που υπέβαλε η κρατική εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων για επιπλέον άδειες σε 7 περιοχές στην  Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης.

Να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ζήτησε ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υφηπουργός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Francis Fannon με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις περί σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
Στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με θέμα τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης καταδίκασαν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Y. Stainic τόνισε τη σημασία του αγωγού των τριών χωρών για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο τελευταίος χαρακτήρισε και σημαντική την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα ο Francis Fannon κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας με την έκδοση του χάρτη ΑΟΖ, ο οποίος βασίζεται στο MOU με τη Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων.
«Η θέση μας είναι σταθερή.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο συνεργασίας.
Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ευκαιρία.
Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα.
Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Το MOU είναι ένα νομικό ζήτημα.
Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ.
Ζητάμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες οι προκλητικές δηλώσεις.
Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θεωρούμε ότι πρέπει να κοιτάζει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα», είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού EastMed.
Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός ως προς την υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση απέναντι στην Τουρκία.
Δεν είναι προκλητική.
Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος και αυτή είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στη γείτονα χώρα.
Όμως το ταγκό θέλει δύο».
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας πριν την υπογραφή της συμφωνίας του EastMed αλλά και με την απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο, σημείωσε ότι αφενός προχωρήσαμε τη συνεργασία και αφετέρου ότι «υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας.
Δουλεύουμε για τη συνεργασία με την Τουρκία. Αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, προκάλεσε την Τουρκία να επικαλεστεί ποιο άρθρο του διεθνούς δικαίου επικαλείται για τα νησιά και τις ΑΟΖ.
Σημείωσε επίσης τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

Borrell (EE): Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική JosepBorrell, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι "είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας".
Όπως τόνισε "και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία".
"Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας.
Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.
Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται", καταλήγει.

Δένδιας: Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κι αυτή την πρόκληση

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε σε δήλωση του ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει στη δήλωση του: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.
Να είμαστε σαφείς.
Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες.
Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ρητή και κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια.
Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Άγκυρας.
Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ real fm και προσέθεσε: «Στο πολιτικό επίπεδο, κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο.
Το τρίπτυχο ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα.
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».
«Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη.

(ΣΥΡΙΖΑ): Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αρχίζει να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση στην εξωτερική πολιτική.
«Ήταν μόλις πριν λίγες μέρες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας, δήλωνε ότι μετά τα περιστατικά στον Έβρο πριν από δύο περίπου μήνες οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερη ένταση.
Νομίζω ότι ακριβώς αυτό υποδηλώνει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, την ένταση την οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, έχει απωλέσει την αναγκαία ψυχραιμία που χρειάζεται για τη διαχείριση αυτών των ιδιαίτερα λεπτών πολιτικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε» είπε μιλώντας στο Real FM ο κ.Τζανακόπουλος.
«Αρχίζει να δημιουργείται μία χαοτική κατάσταση στην εξωτερική πολιτική.
Μακριά από εμάς και από τον ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή της εθνικής πλειοδοσίας σε τόσο ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα.
Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να επισημαίνουμε ότι εδώ δεν φαίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης να παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και φυσικά με στόχο αυτό το σχέδιο να καταλήξει τελικά στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις στο μέλλον» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το εάν για τα θέματα αυτά πρέπει να υπάρξει μία κοινή εθνική γραμμή ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής πάντοτε θα πρέπει να αναζητούνται συναινέσεις».
«Αυτό όμως προϋποθέτει την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες προτάσεις από τη μεριά της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η ευθύνη να μπορέσει να συγκροτήσει ένα δόγμα για την εξωτερική πολιτική, να προτείνει στρατηγικό σχέδιο, να προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους γείτονές μας.
 Φαίνεται ότι από τη μεριά της κυβέρνησης όχι μόνο σχέδιο δεν κατατίθεται αλλά υπάρχει και μία ακατανόητη αίσθηση αυτάρκειας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία νομίζω ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης