Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στο πρώτο τρίμηνο της ΔΕΗ – Μειώθηκε η ζημία λόγω των μέτρων της κυβέρνησης

tags :
Μια ματιά στο πρώτο τρίμηνο της ΔΕΗ – Μειώθηκε η ζημία λόγω των μέτρων της κυβέρνησης
Η ζημία μετά από φόρους περιορίστηκε στα 11,1 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019
Βελτιωμένα ήταν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση να σώσει την εταιρεία.
Τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενο επίπεδο γύρισαν θετικά κατά 182 εκατ. ευρώ από αρνητικά κατά 66,3 εκατ. ευρώ ενώ βελτιώθηκε κατά 7,1% ο τζίρος και ανήλθε στα 1,21 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η τελική γραμμή αν και βελτιώθηκε παρέμεινε αρνητική με τις ζημιές να περιορίζονται στα 11,1 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 78,1 εκατ. ευρώ από 204,1 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε οριακά στα 3,6 δισ. ευρώ από 3,68 δισ. ευρώ.
Όμως οι πληροφορίες για έκδοση ομολογιακού ίσως αυξήσουν εκ νέου τον καθαρό δανεισμό στο μέλλον, σε συνδυασμό και με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ τις οποίες προγραμματίζει η εταιρεία.
Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν στα 3,03 δισ. ευρώ σημαντικά υψηλότερα από την αποτίμηση της εισηγμένης και δείχνουν ότι έχει περιθώρια να κάψει «λίπος».
Το ερώτημα όμως παραμένει αν θα μπορέσει με τα EBITDA που έχει δώσει ως εκτίμηση η διοίκηση (700 εκατ. ευρώ) να βελτιώσει την τελική γραμμή και να βάλει τέλος στις ζημιές που παρουσιάζει η επιχείρηση.
Όπως έχει ξαναγράψει το BN με βάση τις προηγούμενες χρήσεις, η ΔΕΗ εμφάνιζε κέρδη μόνο όταν τα EBITDA ανέρχονταν στο 1 δισ. ευρώ
Επίσης έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για αναθεώρηση της εκτίμησης για τα EBITDA λόγω των τιμών των καυσίμων, κάτι που μένει να απαντηθεί στην τηλεδιάσκεψη.
Επίσης η διοίκηση ενέκρινε χθες το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 900 εργαζομένων με την εκτίμηση για εξοικονόμηση κόστους να ανέρχεται στα 56,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η λογιστική κατάσταση δείχνει σαφέστατα βελτίωση, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, μέχρι να αλλάξει ο ισολογισμός και να έχουν κέρδη οι μέτοχοι και προοπτικές να μειωθεί ο υψηλός δανεισμός, οι τόκοι που καταβάλλονται και να υπάρξει και προοπτική μερίσματος.
Η μετοχή δείχνει το τελευταίο διάστημα εξαιρετική συμπεριφορά με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα να ενισχυθεί η τιμή από τα 2,30 ευρώ στα 3,60 ευρώ.

Γ.Κ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης