Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Βελτιώθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Μάιο 2020 - Στις 26,5 μονάδες ο δείκτης PMI

Ιαπωνία: Βελτιώθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Μάιο 2020 - Στις 26,5 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο δείκτης δραστηριότητας του κλάδου υπηρεσιών απομακρύνθηκε από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου
Βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στην Ιαπωνία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (3/6) στοιχεία της Markit, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 26,5 μονάδες, έναντι 21,5 μονάδων τον Απρίλιο, γεγονός που είχε αποτέλεσει το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία του PMI αποτελούν επί τα βελτίω αναθεώρηση σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Markit, στις 25,3 μονάδες.
Η παραγωγή του κλάδου παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ σημαντική ήταν η πτώση που σημειώθηκε και στον υποδείκτη ζήτησης.
Ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, αυτός διαμορφώθηκε στις 27,8 μονάδες, έναντι 25,8 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, τα οποία είχαν αποτελέσει επίσης ιστορικό χαμηλό.
«Κοιτάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του Μαΐου μεμονωμένα, ο δείκτης PMI είναι ενδεικτικός της μείωσης του ΑΕΠ κατά 10% σε ετήσια βάση», δήλωσε ο οικονομολόγς της Markit, Joe Hayes, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Επιπλέον, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Απριλίου, τα οποία ήταν ακόμα χειρότερα, είναι σαφές ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου θα είναι τεράστιος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης