Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Στο -6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, με το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7% - Στο +5,1% η ανάπτυξη το 2021

tags :
UBS: Στο -6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, με το δημοσιονομικό έλλειμμα  στο 7% - Στο +5,1% η ανάπτυξη το 2021
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 5,4% του ΑΕΠ (με πρόσθετο 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις) για τη στήριξη της οικονομίας
Σημαντικά βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις της UBS για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020, καθώς πλέον προβλέπει η ύφεση να είναι στο 6%, από 10% που εκτιμούσε τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, στην τελευταία 30σέλιδη ανάλυσή της για την παγκόσμια οικονομία (Global Economics & Strategy - UBS World at a Glance), η UBS επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 5,4% του ΑΕΠ (με πρόσθετο 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις) για τη στήριξη της οικονομίας.
Παράλληλα, αρχίζουν και χαλαρώνουν τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού, με τη χώρα να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες από 15 Ιουνίου.
Με βάση τις εκτιμήσεις για τη μείωσης του ΑΕΠ, η UBS εκτιμά πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνηση θα μπορούσε να φθάσει το 7% του ΑΕΠ το 2020, οδηγώντας χρέος στο 194% του ΑΕΠ το 2020.
Image
Βέβαια, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει βιώσει μια σημαντική μείωση της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid.
Image
Τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου συμπεριλαμβάνονται επίσης στο PEPP (πρόγραμμα πανδημίας) της ΕΚΤ, δεδομένου του waiver.
Επίσης, το ελληνικό επιχειρηματικό κλίμα έπεσε στις 88,5 μονάδες το Μάιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,9% στη χειρότερη επίδοσή του από τη δεκαετία του 1930. Προβλέπεται πάντως ότι το επόμενο έτος θα «τρέξει» με ρυθμούς 5,1%.
Ιδιαίτερα ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις της για τις ΗΠΑ.
Βλέπει ύφεση 7,6% φέτος και ανάπτυξη μόλις 3,1% την επόμενη χρονιά.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5% φέτος, αλλά αναμένεται να ανεβάσει αισθητά ταχύτητα στο 7,5% την επόμενη χρονιά.
Εστιάζοντας στο σύνολο της Ευρωζώνης, η UBS τοποθετεί τουλάχιστον στο 6,1% την ύφεση για το 2020, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται το 2021, με ρυθμό 4,1%.
«Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η ευρύτερη αδυναμία που καταγράφεται αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στις εποχές του 2016», προβλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας, ενώ χαρακτηρίζουν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, τόσο το «γενναίο» πακέτο στήριξης που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, όσο και τα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα που έχουν λάβει η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης