Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στην Ιταλία για τον «αποκλεισμό» της - Ανοίγει τα σύνορα αλλά παραμένει στη «μαύρη λίστα» - Στην Αθήνα ο Di Maio 9/6

Οργή στην Ιταλία για τον «αποκλεισμό» της - Ανοίγει τα σύνορα αλλά παραμένει στη «μαύρη λίστα» - Στην Αθήνα ο Di Maio 9/6
Ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio δήλωσε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζεται «σαν αποικία της λέπρας» και προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα καταρρεύσει» εάν οι χώρες δεν λάβουν από κοινού αποφάσεις
Η Ιταλία ανοίγει τα σύνορά της για τους τουρίστες, αλλά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της και τη διατηρούν στη «μαύρη λίστα», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προκαλώντας την οργή της ιταλικής κυβέρνησης.
«Η Ιταλία κάνει πάρτι και όλοι είναι καλεσμένοι.
Με στόχο να καλύψει το χαμένο έδαφος, η Ιταλία ανοίγει τα σύνορά της για τους τουρίστες της Ευρωπαϊκής Ένωση από σήμερα 3/6.
Ωστόσο, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό, καθώς εντάσσουν στη «μαύρη λίστα» τις χώρες που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
«Ένα συνονθύλευμα συμφωνιών για την αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών μετά την πανδημία φέτος, υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ενότητας και αλληλεγγύης και θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και το μέλλον της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν.
Η ιταλική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη και θεωρεί ότι πέφτει θύμα διακρίσεων από τους ευρωπαίους γείτονες.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση και την ΕΕ που επέτρεψαν στην Ιταλία να αντιμετωπίζεται «σαν χώρα δεύτερης κατηγορίας», σημειώνει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio δήλωσε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζεται «σαν αποικία της λέπρας» και προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα καταρρεύσει» εάν οι χώρες δεν λάβουν από κοινού αποφάσεις.
«Tο ερώτημα για το άνοιγμα των συνόρων απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, διότι εάν οι χώρες ενεργούν μόνες τους και με διαφορετικούς τρόπους, αυτό θα βλάψει το πνεύμα της ΕΕ», ανέφερε σε βίντεο στο Facebook.
O τουρισμός αποτελεί καταλύτη για την ιταλική οικονομία, καθώς αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ και στο 15% της απασχόλησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τον Μάιο κατευθυντήριες γραμμές για την επανέναρξη του τουρισμού.
Οι χώρες της ΕΕ με παρόμοια επίπεδα μολύνσεων από κορωνοϊό και ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν στη συνέχεια να ανοίξουν τα σύνορά τους.
Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί διμερείς συμφωνίες εντός της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν σε ορισμένα κράτη ένα άδικο πλεονέκτημα στην προσέλκυση τουριστών.
Από τότε που η Ιταλία άρχισε να εξέρχεται σταδιακά από το lockdown πριν από δύο εβδομάδες, οι θάλαμοι εντατικής θεραπείας άδειασαν και οι θάνατοι παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει περάσει, τουλάχιστον για τώρα.
Όμως, όσον αφορά τον προγραμματισμό καλοκαιρινών διακοπών για τους Ευρωπαίους πολίτες, η Ιταλία παραμένει «στον πάγο».
Η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία απέκλεισαν την Ιταλία από τη συμφωνία για το άνοιγμα των κοινών συνόρων στις 15 Ιουνίου.
Τα ελβετικά σύνορα παραμένουν κλειστά για τους Ιταλούς, ενώ η Αυστρία και η Σλοβενία επιμένουν ότι οι Ιταλοί επισκέπτες πρέπει να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ COVID-19 ή να παραμένουν υποχρεωτική καραντίνα.
Η Κροατία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της σε 10 ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι στην Ιταλία.
Ενώ η Ελλάδα θα ανοίξει ξανά σε τουρίστες από 29 χώρες στις 15 Ιουνίου, οι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα από περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Ιταλίας, θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα.
Το Politico αναφέρεται στις ανησυχίας για την ύπαρξη σκοπιμότητας, πίσω από τον αποκλεισμό της Ιταλίας.
«Κάποιοι ανησυχούν ότι οι άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ως στρατηγικό πλεονέκτημα την απομόνωση της Ιταλίας, ευελπιστώντας να κερδίσουν ένα μέρος από το μερίδιό της στην τουριστική αγορά.
Η Ιταλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γερμανούς τουρίστες, με την άνοδο στο 30% την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα στις λίμνες του Βορρά και τις ακτές της Αδριατικής», σημειώνει το Politico.

Δυσαρέσκεια και για την Ελλάδα - Στην Αθήνα ο Di Maio στις 9 Ιουνίου

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δηλώσει τη δυσαρέσκειά της απέναντι και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να εκφραστεί και από τον υπουργό Εξωτερικών Luigi Di Maio, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 9 Ιουνίου και θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Οι Ιταλοί θεωρούν  λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά, με τον Di Maio να προειδοποιεί ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».

Αυστρία: Καταργεί τους συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους στις γειτονικές χώρες - Εξαιρείται η Ιταλία

'Eπειτα από περίπου τρεις μήνες περιορισμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, η Αυστρία επαναφέρει πάλι την πλήρη ελευθερία ταξιδίων προς τις γειτονικές της χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία.
Όπως ανακοίνωσε από τη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, από αύριο, Πέμπτη, καταργούνται οι συνοριακοί και οι υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Γερμανία, το Λίχτενσταϊν, την Ελβετία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις χώρες αυτές θα ισχύει πλέον η προ του κορωνοϊού κατάσταση, δηλαδή δεν θα υπάρχουν η υποχρεωτική καραντίνα ούτε το απαραίτητο διαγνωστικό τεστ κατά την είσοδο στην Αυστρία, αλλά, προς το παρόν, παραμένουν οι περιορισμοί απέναντι στην Ιταλία και την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει η επόμενη σχετική αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, διαπιστώνεται ότι και στην Ιταλία έχει βελτιωθεί σαφώς η κατάσταση και ότι μεμονωμένες περιοχές -- όπως το Νότιο Τιρόλο -- μπορούν ήδη να έχουν καλά στοιχεία.
Ο ίδιος θεωρεί πως η πρόταση του Μπολζάνο, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα και προς άλλες ιταλικές περιοχές, "πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη", πάντως στόχος είναι ένα "άνοιγμα προς την Ιταλία μόλις το επιτρέψουν οι αριθμοί".
Τα σύνορα της Ιταλίας είναι και πάλι ανοιχτά για τους παραθεριστές από σήμερα.
Έπειτα από περίπου τρεις μήνες με αυστηρούς περιορισμούς, η ελευθερία ταξιδιού ισχύει για ανθρώπους από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ καθώς και από άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ελβετία, και δεν ισχύει πλέον η καραντίνα των δύο εβδομάδων.
Μέχρι τώρα οι αλλοδαποί είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη χώρα μόνο για έναν επείγοντα λόγο, όπως η εργασία.
Επιπλέον, οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν από και προς 20 περιφέρειες της χώρας τους, ενώ μέχρι στιγμής η έξοδος από τη δική τους περιοχή ήταν πολύ περιορισμένη.
Η Ιταλία έχει πληγεί νωρίς και ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα περίπου 33.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού, αλλά στο μεταξύ ο αριθμός των λοιμώξεων είναι κάτω από εκείνον της Γερμανίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης