Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, επεκτείνεται σε αμφισβητούμενα ύδατα

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, επεκτείνεται σε αμφισβητούμενα ύδατα
Η Τουρκία δεσμεύθηκε να «υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο
Aίσθηση έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα οι εξαγγελίες της Τουρκίας πως προτίθεται να διεξαγάγει εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραβιάζοντας την ελληνική ΑΟΖ.
Η Τουρκία δεσμεύθηκε να «υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, ετοιμάζεται να εκδώσει άδειες έρευνας και εξόρυξης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, από την άλλη, σε συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έκανε λόγο για «δραστηριότητες ορισμένων χωρών κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα χωρίς καμία παραχώρηση», δήλωσε στο συμβούλιο.
Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα ενεργειακό «θερμό σημείο» με σημαντικά ευρήματα για την Κύπρο -που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και η κίνηση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ένα μερίδιο των πόρων σε αυτά τα ύδατα έχει επιδεινώσει την ένταση σε μια ήδη ταραχώδη περιοχή, επισημαίνει το Bloomberg.
«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και ορισμένες άλλες χώρες προσπάθησαν να μας αποκλείσουν» από την κατανομή των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στην τηλεόραση TV24 σε συνέντευξη την Τετάρτη.
«Κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί να επιβιώσει και δεν είναι έγκυρη, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός», είπε με έμφαση.
Αφού έστειλε στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο μετά το πραξικόπημα του 1974 με στόχο την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, η Άγκυρα αντιτίθεται σθεναρά στις κυπριακές γεωτρήσεις χωρίς συμφωνία για το μοίρασμα των εσόδων, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Συνήψε επίσης συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορά τους, κάτι που οδήγησε τον Ερντογάν να ανακηρύξει δικαιώματα σε τμήματα του βυθού, τα οποία όμως η Αθήνα λέει ότι είναι ελληνικά με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μετατρέποντας το κύμα στον πόλεμο εναντίον του διοικητή της πολιτοφυλακής, Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Ρώσους μισθοφόρους.
Ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη, η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα φόρουμ για την προώθηση των συμφερόντων τους, η Τουρκία ανέπτυξε τα δικά της πλοία εξερεύνησης υπό την προστασία του ναυτικού και της αεροπορικής της δύναμης.
Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, TPAO, ζήτησε επίσημα νέες άδειες εξερεύνησης στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.
Προετοιμάζεται να επεκτείνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες πιο κοντά στο ελληνικό νησί της Κρήτης, ενώ παράλληλα τρυπά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα παράλια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης