Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για την ύφεση το 2020 – Τροχιοδεικτικά πυρά σήμερα 4/6 από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου

Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για την ύφεση το 2020 – Τροχιοδεικτικά πυρά σήμερα 4/6 από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου
Βαρόμετρο για το μέγεθος της ύφεσης που θα πλήξει τους επόμενους μήνες την ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2020
Βαρόμετρο για το μέγεθος της ύφεσης που θα πλήξει τους επόμενους μήνες την ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 που θα ανακοινώσει σήμερα 4/6 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα στοιχεία συγκεντρώνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον μετά τις τόσες διαδοχικά αναιρούμενες προβλέψεις μέσω των οποίων η κυβέρνηση διολίσθησε στην τελική παραδοχή ότι η βουτιά στο ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα αρχικά όρια.
Υπενθυμίζεται ότι αντίθετα με τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις της Κομισιόν η οποία προσγείωσε την Αθήνα στην σκληρή πραγματικότητα εκτιμώντας ότι η επιβράδυνση στο ΑΕΠ θα κυμανθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ η επίσημη κυβερνητική ρητορική διατεινόταν ότι η κάμψη θα περιοριστεί εντός ελέγξιμων ορίων περί το 3%. Η επέλαση της πανδημίας ωστόσο ανέτρεψε άρδην αυτές τις προβλέψεις βυθίζοντας αύτανδρο τον οικονομικό σχεδιασμό στα νερά της αβεβαιότητας.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να ενσωματώσει στις εγχώριες προβλέψεις τις υποδείξεις και τις παραδοχές ξένων οίκων και οργανισμών.
Πιο συγκεκριμένα με βάση το καλό σενάριο το ΑΕΠ θα παρουσιάσει πτώση μόλις 4,7% (!) ενώ στην περίπτωση επιβεβαίωσης του δυσμενούς σεναρίου η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει 7,9% ύφεση το 2020, ενώ δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την πανδημική κρίση που σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι και παρά την αγωνία τους για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες στην οικονομία θεωρούν ότι τα 14,5 δισ. μέτρα είναι μία ικανή δύναμη πυρός για την επανεκκίνηση της.
Ωστόσο για κάποιες άλλες πηγές από τον χώρο της οικονομίας θεωρείται ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό σωσίβιο που δεν διασφαλίζει τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.
Οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θεωρούνται, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «κομβικοί» για την χώρα. Τουρισμός και εστίαση είναι οι μόνοι κλάδοι που μπορούν να αλλάξουν τον χάρτη στην οικονομία και  να κάνουν την διαφορά στο ΑΕΠ, όμως για την ώρα έχουν ξεμείνει από δυνάμεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη μία στις τρεις επιχειρήσεις από τον χώρο της εστίασης βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού με τον τζίρο στο πρώτο διάστημα της λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 70%.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να προβούν σε καμία εκτίμηση για το ύψος των χρημάτων που θα έρθουν φέτος από τον τουρισμό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα 19 δισ. ευρώ που είχαν εισρεύσει πέρυσι από την βαριά βιομηχανία της χώρας δεν θα έρθουν φέτος…       

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης