Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το PEPP στο 1,5 τρισ., επεκτείνοντάς το μέχρι τα μέσα του 2021

tags :
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το PEPP στο 1,5 τρισ., επεκτείνοντάς το μέχρι τα μέσα του 2021
Παρά τη σύσταση της ΕΚΤ για ευελιξία σε ό,τι αφορά τις κατανομές αγοράς κρατικών ομολόγων μέσω PEPP, δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις κεφαλαιακές κλείδες
Στο 1,5 τρισ. ευρώ αναμένεται να αυξήσει το Πρόγραμμα Πανδημίας στο 1,5 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντάς το μέχρι τα μέσα του 2021, σύμφωνα με αναλύσεις οικονομολόγων στη Wall Street.
Στο μεταξύ, σε μείζον ζήτημα αναδεικνύονται οι αποκλίσεις του προγράμματος PEPP από τις κεφαλαιακές κλείδες κατανομής για την εγγραφή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε για πρώτη φορά την κατανομή των κεφαλαίων της, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (PEPP).
Mε το PEPP να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Μαρτίου, η ανακοίνωση της 2ας Ιουνίου περιλαμβάνει πράξεις ανοιχτής αγοράς που διενεργήθηκαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Και ενώ ήταν ήδη σαφές πως η ΕΚΤ παρεκκλίνει από τις κεφαλαιακές κλείδες σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Πανδημίας, η Deutsche Bank σημειώνει ότι αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.
Ειδικότερα, τα δεδομένα από τα PEPP δείχνουν κατανομές σύμφωνα με τις κεφαλαιακές κλείδες της ΕΚΤ, με την Ιταλία να επωφελείται περισσότερο από τις όποιες αποκλίσεις, αλλά μόνο κατά 4,7%, σε σύγκριση με το +20% του PSPP του Μαρτίου και του Απριλίου.
Οι συνολικές αγορές, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος έκτακτης ανάγκης, ανέρχονταν στα 234,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στα τέλη Μαΐου.
Τα κρατικά ομόλογα αντιστοιχούσαν στο 80% των αγορών PEPP, με τα εμπορικά ομόλογα να αποτελούν τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ιδιωτικού χρέους.
Η ΕΚΤ δαπάνησε περίπου 35,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε εμπορικά ομόλογα, ενώ απέκτησε πάνω από το 80% αυτού του χρέους στην πρωτογενή αγορά.
Παρά τη σύσταση της ΕΚΤ για ευελιξία σε ό,τι αφορά τις κατανομές αγοράς κρατικών ομολόγων μέσω PEPP, τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα αγοράστηκαν λιγότερο – ιδιαίτερα σε σχέση με το πρόγραμμα PSPP.
Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές ιταλικού χρέους δεν ξεπέρασαν το 5% της κλείδας κατανομής για την εγγραφή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Οι αποκλίσεις σε σχέση με την κεφαλαιακή κλείδα για τη Γαλλία αναφορικά με τα προγράμματα PEPP και PSPP αντισταθμίζουν η μία την άλλη.
Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης ευνοήθηκαν, όπως αναμενόταν.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΚΤ ήταν πολύ πιο ευέλικτο από ό,τι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αμφισβητήθηκε έντονα από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.
Εξετάζοντας περαιτέρω τα δεδομένα, η ΕΚΤ αγόρασε 37,4 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικού χρέους βάσει του σχεδίου που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου.
Η ΕΚΤ, επίσης, αγόρασε ελληνικό χρέος ύψους 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού αποφάσισε να συμπεριλάβει τα κρατικά ομόλογα της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μη επενδυτικό βαθμό.
Η κίνηση αυτή περιόρισε τον φόβο των επενδυτών, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να πέφτει από το 4% στο 1,5% την Τρίτη 2 Ιουνίου.
Στον Βορρά, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο πούλησαν χρεόγραφα με συντομότερη λήξη.
Επομένως, το πρόγραμμα PEPP θα επηρεάσει την προσφορά ομολόγων κυρίως σε αυτές τις χώρες, εκτός αν υπάρξουν επανεπενδύσεις.
Η διάρκεια λήξης του «πανδημικού χαρτοφυλακίου» της ΕΚΤ ανέρχεται, μεσοσταθμικά, στα 6,3 έτη, ενώ στο QE είναι 7,2 έτη.
Πάντως, ιδιαίτερες αποκλίσεις από τις κεφαλαιακές κλείδες δεν υπήρξαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει απαλοιφή τους.
Η Goldman σημειώνει ότι η πρόθεση απελευθέρωσής τους σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιδιώξει να περιορίσει τέτοιου είδους αποκλίσεις.
Στο μεταξύ, οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να αυξήσουν το μέγεθος του προγράμματος πανδημίας και να επεκτείνουν εάν χρειαστεί.
Πράγματι, πολλοί αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προαναγγείλει την επέκταση των προγραμμάτων στήριξης, ενώ πολλοί οικονομολόγοι της Wall Street αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον διπλασιασμό του PEPP σε 1,5 τρισ. ευρώ, παρατείνοντας το «πρόγραμμα της πανδημίας» έως τα μέσα του 2021.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης