Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ζυθοποιίες «σπάνε» τα συμβόλαια με τους παραγωγούς κριθαριού - Σε απόγνωση οι αγρότες

tags :
Οι ζυθοποιίες «σπάνε» τα συμβόλαια με τους παραγωγούς κριθαριού - Σε απόγνωση οι αγρότες
Οι ζυθοποιίες «σπάνε» τα συμβόλαια με τους παραγωγούς κριθαριού


Σε αναταραχή βρίσκονται οι παραγωγοί κριθαριού οι οποίοι χτες συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι δεν θα απορροφήσει την φετινή παραγωγή, λόγω κορωνοϊού και αναμενόμενης πτώσης του τουρισμού.
Όπως επισήμανε το Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών, Γιάννης Βάγγος στο Market Watch που αποτελεί την συνεργασία του bankingnews με τον τηλεοπτικό σταθμό Action, η μεγαλύτερη ζυθοποιϊας χώρας τους ανακοίνωσε την επιβολή ενός νέου χαµηλότερου πλαφόν, επί της προσδοκώµενης παραγωγής, πάνω από το οποίο θα παραλαµβάνει το προϊόν µε την τιµή που θα έχει το κτηνοτροφικό κριθάρι στην αγορά και όχι µε εκείνη του συµβολαίου.
Το πλαφόν αυτό θα είναι γύρω στα 300 κιλά το στρέµµα, από τα 400 κιλά, που ίσχυε, τις προηγούµενες σεζόν, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί αναφέρει και τον όρο της πανδημίας, γεγονός που την καλύπτει. 
Το bankingnews επικοινώνησε με εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η αγορά της μπύρας την περίοδο του lockdown έχει υποστεί καθίζηση πάνω από 70%, ενώ η αναμένόμενη μείωση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας, δεν μας επιτρέπει να προχωρήσει η παραγωγή μπύρας. «Αναζητείται ωστόσο η βέλτιστη λύση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βάγγο, «οι παραγωγοί έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος αρνείται να μας δει, λέγοντας πως είμαστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς και θέλουμε να συναντήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με άνθρωπο της αγοράς».
Σύμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν τελειώνουν εδώ, αφού δεκάδες τόνοι κρέατος, γάλακτος και ζωοτροφών λόγω της πανδημίας παραμένουν στα αζήτητα, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και στους παραγωγούς πατάτας, αφού οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 0,15 ευρώ το κιλό.
«Φέρνουν πατάτες από την Αίγυπτο και τις βαφτίζουν ελληνικές, με αποτέλεσμα η τιμή της ελληνικής πατάτας να έχει υποχωρήσει σε τραγικά επίπεδα», αναφέρει.
Και μέσα σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και οι ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή λόγω χαλαζοπτώσεων και τις αποζημίωσεις από τον ΕΛΓΑ να μην διαφαίνονται στον ορίζοντα, αφού εκκρεμούν αυτές του 2016...

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης