Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε Φινλανδία, Σουηδία και Ολλανδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του G. Floyd

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε Φινλανδία, Σουηδία και Ολλανδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του G. Floyd
Η αστυνομία ώθησε χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές στο Ρότερνταμ να πάνε σπίτια τους, λόγω του συνωστισμού, ενώ και στη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι η αστυνομία διέλυσε σιγά σιγά για τον ίδιο λόγο τους ειρηνικούς διαδηλωτές
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου στο κέντρο της Στοκχόλμης της Σουηδίας και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά του ρατσισμού, όμως η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτές τις συγκεντρώσεις, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας φωνάζοντας το σύνθημα «Black lives matter».
Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του George Floyd, του Αφροαμερικανού που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη.
Ο Όμαρ, που κατάγεται από την Γκάμπια και ζει μόνιμα στη Φινλανδία εδώ και 16 χρόνια, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμμετείχε στη διαδήλωση για να δείξει ότι οι φυλετικές διακρίσεις δεν είναι πρόβλημα μόνο των ΗΠΑ.
«Ακόμη και στη Φινλανδία, εδώ, υπάρχει ρατσισμός παντού, στα μπαρ, τις ντισκοτέκ, τα λεωφορεία, τα εμπορικά κέντρα, παντού.
Για αυτό αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε.
Στη Στοκχόλμη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού και κατά του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.
Η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτή τη συγκέντρωση, καθώς στη Σουηδία δεν επιτρέπονται συναθροίσεις άνω των 50 προσώπων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, η ολλανδική αστυνομία ζήτησε σήμερα από μερικές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη του Ρότερνταμ να πάνε στα σπίτια τους, επειδή στην αντιρατσιστική διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν, επικρατούσε συνωστισμός και το πλήθος δεν μπορούσε να τηρήσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πάνω και περιμετρικά της γέφυρας Εράσμους, γίνεται για την υπόθεση George Floyd, του Αφροαμερικανού που πέθανε κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
«Η διαμαρτυρία έληξε από τους διοργανωτές, σας ζητάμε να πάτε στα σπίτια σας και να κρατάτε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ σας», φώναζε η αστυνομία από μεγάφωνα.
Αν και πολλοί υπάκουσαν στις οδηγίες, μικρές ομάδες διαδηλωτών τριγυρνούσαν φωνάζοντας "No peace, no justice".
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Elianne Mastweik είπε ότι οι αρχές ελπίζουν το πλήθος να «διαλυθεί ειρηνικά».
Η ίδια δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ΜΜΕ ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση πάνω από 4.000 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης