Διεθνή

ΗΠΑ: Ογκώδεις διαδηλώσεις για τη δολοφονία Floyd με 11 νεκρούς - Για φόνο β΄ βαθμού παραπέμπεται ο αστυνομικός - δράστης

tags :
ΗΠΑ: Ογκώδεις διαδηλώσεις για τη δολοφονία Floyd με 11 νεκρούς - Για φόνο β΄ βαθμού παραπέμπεται ο αστυνομικός - δράστης
Στους 11 οι νεκροί από τις ταραχές - Το 64% των Αμερικανών κατανοεί ή συμφωνεί με τις διαδηλώσεις
(upd) Συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις για δέκατη συνεχόμενη ημέρα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd από λευκούς αστυνομικούς, γεγονός που πυροδότησε έναν άνευ προηγουμένου κύκλο βίας που με τη σειρά του οδήγησε σε πρωτοφανείς απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις και στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς σε τουλάχιστον 23 Πολιτείες.
Πάντως, οι κινητοποιήσεις της χθεσινής ημέρας ήταν αρκετά ηπιότερες σε σχέση με ότι τη συνέβη το προηγούμενο 48ωρο, καθώς δεν καταγράφηκαν εκτεταμένα επεισόδια, λεηλασίες και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μέσα σε αυτό το χάος που τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαδέχονται περιστατικά βίας, εμπρησμοί, λεηλασίες και πλιάτσικο σε καταστήματα, ο πρόεδρος Trump επιτέθηκε κατά των κυβερνητών των Πολιτειών, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και αδράνεια, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί να βγάλει το στρατό στο δρόμο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια κίνηση απόλυτου πολιτικού ρίσκου, καθώς είναι πολύ πιθανό αντί να κάμψει τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις, να τις πυροδοτήσει ακόμα περισσότερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην Ουάσινγκτον, και συγκεκριμένα σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον και όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, διευκρινίστηκε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», αλλά δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Την πρόθεση του D. Trump να επικαλεστεί το Νόμο περί Εξέγερσης, νόμο του 1807 που επιτρέπει σε αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει το στρατό για την καταστολή των αναταραχών, αποδοκίμασε εμφατικά σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μ. Esper.
Η δήλωση του Esper φαίνεται να εκφράζει και τη δυσαρέσκεια του κατεστημένου του Πενταγώνου, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει άμεσα εξελίξεις στο Λευκό Οίκο.
«Ανέκαθεν πίστευα ότι η Εθνοφρουρά είναι η καταλληλότερη για να ασκεί ρόλο εσωτερικής υποστήριξης στις αστικές αρχές σε αυτές τις καταστάσεις… για την υποστήριξη της τοπικής επιβολής του νόμου.
Δεν το λέω μόνο ως υπουργός Άμυνας, αλλά και ως πρώην στρατιώτης και πρώην μέλος της Εθνοφρουράς.
Η επιλογή χρήσης δυνάμεων εν υπηρεσία σε ρόλο επιβολής του νόμου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, και μόνο στις πιο έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις.
Δεν είμαστε σε μια από αυτές τις καταστάσεις τώρα» διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Esper.
Ο νόμος του 1807 χρησιμοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 για την επιβολή του λεγόμενου διαχωρισμού μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών, καθώς και στη δεκαετία του 1960, για την αντιμετώπιση των ταραχών στο Ντιτρόιτ και το 1992 έπειτα από τις ταραχές για την κακοποίηση του Rodney King.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές θέατρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, μετά το θάνατο του George Floyd από λευκό αστυνομικό.

Για φόνο β' βαθμού, με ποινή καθείρξεως 40 χρόνων, παραπέμπεται ο αστυνομικός που γονάτισε στο λαιμό του G. Floyd

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Keith Ellison θα αυξήσει την κατηγορία εναντίον του απολυθέντα αστυνομικού Derek Chauvin σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για την δολοφονία του George Floyd, και θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων απολυθέντων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανέφερε σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου η εφημερίδα Star Tribune.
Η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Amy Klobuchar επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.
Ο 44χρονος Chauvin, που γονάτισε στον λαιμό του Floyd, απολύθηκε και έπειτα συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Η νέα κατηγορία, - φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.
Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υόθεση– ο Thomas Lane, ο Alexander Kueng και ο Tou Thao, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού τόνισε η εφημερίδα της Μινεσότα, επικαλούμενη πηγές.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να κατηγορηθούν και άλλοι αστυνομικοί για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Floyd.

Μαζικές διαδηλώσεις

Πάντως, παρά τις απειλές του Trump να βγάλει το στρατό στους δρόμους και παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους.
Την ώρα μάλιστα της έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, γονάτισαν μπροστά στους αστυνομικούς φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», «δεν θα φύγουμε».
Ογκώδεις όμως ήταν οι διαδηλώσεις και στο Χιούστον του Τέξας, όπου εκτιμάται ότι 60.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά για να αποτίσουν φόρο τιμής στον George Floyd και για να απαιτήσουν δικαιοσύνη.
Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχε και ο δήμαρχος του Χιούστον (Δημοκρατικός και Αφροαμερικανός), Silvester Terner, ο οποίος απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, είπε πως η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του George Floyd» και  ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο George δεν πέθανε μάταια».
«Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί σε θέσεις εξουσίας πλέον ακούνε.
Όμως είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια.
Ότι ο George δεν πέθανε μάταια» υποστήριξε ο δήμαρχος του Χιούστον, ενώ στην πορεία πήρε μέρος και ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον.
Μέλη της οικογένειας Floyd συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη».
Ογκώδεις και ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Λος Άντζελες, στη Φιλαδέλφεια, στην Ατλάντα και στο Σιάτλ.
Image

Image
Επεισόδια και λεηλασίες στη Νέα Υόρκη

Με το πέρας όμως των ειρηνικών και μαζικών διαδηλώσεων και με την έλευση της νύχτας, το σκηνικό αλλάζει άρδην και ακολουθούν εκτεταμένες καταστροφές, λεηλασίες και συγκρούσεις με την αστυνομία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το βράδυ της Δευτέρας 1/6 πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυρών σε δύο πόλεις ενώ χθες Τρίτη 2/6 το βράδυ υπήρξαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας.
Το σκηνικό χάους περιλαμβάνει 11 νεκρούς από πυροβολισμούς, λεηλασίες και καταστροφές, εμπρησμοί, συλλήψεις και κοινωνική αναρχία.
Ταυτόχρονα ένας συνταξιούχος διοικητής της αστυνομίας του Σεντ Λούις πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας προσπαθώντας να σταματήσει τις λεηλασίες έξω από ένα ενεχυροδανειστήριο στο North City, σύμφωνα με το KMOV4.
«Η Νέα Υόρκη παραδόθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων.
Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει.
Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Donald Trump σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo.
Ομάδες διαδηλωτών αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και λεηλάτησαν καταστήματα στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας τη δημοτική αρχή να ανακοινώσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πόλη της Νέας Υόρκης για την υπόλοιπη εβδομάδα.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο καταγράφουν ανθρώπους να ορμούν στην είσοδο του πολυκαταστήματος Macy's και στα καταστήματα πολυτελών ειδών στην 5η Λεωφόρο, αφήνοντας πίσω τους σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένες βιτρίνες.
Ο δήμαρχος Bill de Blasio αναγνώρισε ότι η επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ 1 Ιουνίου 2020 απέτυχε να αποτρέψει την εγκληματική βία και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 8 το βράδυ, από σήμερα Τετάρτη 3/6, ενώ θα διαρκέσει και την υπόλοιπη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές ήταν «στη συντριπτική πλειοψηφία τους ειρηνικοί», όμως «θα δώσουμε μάχη» εναντίον των εκτεταμένων ταραχών.
«Όταν άνθρωποι έρχονται στο Μανχάταν για να επιτεθούν σε καταστήματα πολυτελών ειδών, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της πόλης της Νέας Υόρκης.
Δεν θα το αποδεχθούμε αυτό, δεν μας αντιπροσωπεύει και επομένως θα το σταματήσουμε», υπογράμμισε ο Cuomo, ο οποίος καταδίκασε τις «μοχθηρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών», μεταξύ αυτών εναντίον ενός αστυνομικού που τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ, όπου σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες.
Σχεδόν 700 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Image

Image
ΗΠΑ: Ναι στις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Floyd λένε οι Αμερικάνοι – Νέο πλήγμα για Trump

Υπέρ των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, George Floyd τάσσεται η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών, εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμα πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, δεδομένου ότι αυτός έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές απειλώντας να βγάλει το στρατό στο δρόμο για να τους αντιμετωπίσει.
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για το Reuters, το 64% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι κατανοεί ή ότι συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνουν, έναντι 27% που είπε ότι δεν συμφωνεί και του 9% που απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.
Παράλληλα, το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Trump τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενώ μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο Trump στον προεδρικό θώκο (39%).
Ο Trump δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, καθώς μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού δέχεται επικρίσεις και για τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές για τη δολοφονία του Floyd.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Joe Biden προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες του Trump ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων ψηφοφόρων που διαφωνεί με την προσέγγιση του Trump είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό στο γενικό δείγμα.
Ακόμη όμως και μεταξύ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, μόνο το 67% είπε πως εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά ο πρόεδρος Trump απέναντι στους διαδηλωτές, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που επιβεβαιώνει το υψηλό βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα, όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι από τα πεπραγμένα του γενικά (82%).
Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία.
Το 43% θεωρεί πως το χειρίζεται καλά αλλά το 47% διαφωνεί.
Όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό όσων κρίνουν πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνουν καλή δουλειά είναι υψηλότερο στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Στον στρατό στρέφεται ο πρόεδρος Trump

Τον στρατό προτίθεται να βγάλει στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σε μια προσπάθεια να περιορίσει και να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις και στα επεισόδια που εξακολουθούν να μαίνονται για 7η συνεχόμενη ημέρα στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd από λευκούς αστυνομικούς.
Τη στιγμή που σε τουλάχιστον 40 πόλεις, ανάμεσα τους η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας με προειδοποίηση ότι όποιος κυκλοφορεί, θα συλληφθεί και ενώ οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε 26 Πολιτείες συνδράμοντας τις τοπικές αρχές, ο Trump ανήγγειλε ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης.
Να σημειωθεί ότι έχουν αναπτυχθεί 18.000 εθνοφρουροί για να επιβάλλουν την τάξη και να μετριάσουν τα βίαια επεισόδια.
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «εγχώρια τρομοκρατία» αναφερόμενος στα επεισόδια των τελευταίων ημερών και χαρακτήρισε ντροπή τα όσα εκτυλίχθηκαν την Κυριακή 31/5 έξω από το Λευκό Οίκο.
Αφού επιτέθηκε κατά των κυβερνητών αρκετών Πολιτειών, κατηγορώντας τους για αδυναμία να αντιδράσουν αποτελεσματικά στα επεισόδια, ο Trump απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις Πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».
«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές» είπε ο Trump, ο οποίος σημειωτέον δύο φορές αναγκάστηκε να φυγαδευτεί για προληπτικούς λόγους στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου τόσο την περασμένη Παρασκευή 29/5 όσο και την Κυριακή 31/5 λόγω των επεισοδίων που ήταν σε εξέλιξη στην αμερικανική πρωτεύουσα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NG%20deployed.jpg?itok=Pps7lIbY
Μπορεί ο Trump να διατάξει επέμβαση του στρατού; Τι προβλέπει η Insurrection Act

Με ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στους δρόμους προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη στις αμερικανικές πόλεις απείλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Το ερώτημα είναι αν έχει την εξουσία να το πράξει.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Posse Comitatus Act, ομοσπονδιακός νόμος της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην χρησιμοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικούς λόγους, απαγορεύει στις στρατιωτικές δυνάμεις της αμερικανικής ομοσπονδίας να συμμετέχουν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεσθεί την Insurrection Act (1807), η οποία επιτρέπει την παρέμβαση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.
Η Εθνοφρουρά χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1950 στην εποχή των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσων, στην δεκαετία του 1960 για την καταστολή των ταραχών στο Ντιτρόιτ.
Η τελευταία φορά επέμβασης της Εθνοφρουράς ήταν το 1992, για την καταστολή των ταραχών του Λος Αντζελες που πυροδοτήθηκαν από την άγρια κακοποίηση του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς.
«Η Insurrection Act αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα που καλύπτει σειρά διατάξεων που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Ομοσπονδίας και μέσω των οποίων το Κονγκρέσο ασκεί την εξουσία που απορρέει από το Αρθρο Ι, Εδάφιο 8, Ρήτρα 15 του Συντάγματος που επιτρέπει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την επιβολή των Νόμων της Ένωσης, την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή εισβολών», ανέφερε σε άρθρο του στο Atlantic ο καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Stephen I Vladeck όταν τον περασμένο χρόνο ο Trump είχε και πάλι απειλήσει να κάνει χρήση της Insurrection Act στο Μεταναστευτικό.
«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους και έτσι προχώρησαν όχι μόνο μέχρι του σημείου να προσδιορίσουν τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κογκρέσο, όχι στον πρόεδρο».
Ο Stephen I Vladeck σημειώνει μία σημαντική για το θέμα γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το Κογκρέσο, όχι η Εκτελεστική Εξουσία, οφείλουν να ελέγχουν την χρήση της πολεμικής εξουσίας ως εργαλείου εσωτερικής πολιτικής».

Biden κατά Trump: Χρησιμοποιεί το στρατό κατά του αμερικανικού λαού

Πυρά κατά του Donald Trump εξαπέλυσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, Joe Biden με αφορμή τόσο τις απειλές Trump περί του να στείλει το στρατό για να μπει τέλος στις διαδηλώσεις όσο και στην απόφαση του να μεταβεί χθες Δευτέρα 1/6 στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, που βρίσκεται ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο.
«Χρησιμοποιεί τον αμερικανικό στρατό εναντίον του αμερικανικού λαού.
Εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κι έριξε πλαστικές σφαίρες.
Για μια φωτογραφία», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Joe Biden.
Αντιδράσεις πάντως υπήρξαν από πολλούς Δημοκρατικούς σχετικά με την πρόθεση Trump να αναπτύξει το στρατό.
«Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου.
Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», έκρινε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Kamala Harris ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer διερωτήθηκε «πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;»
«Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο.
Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση» είπε ο Schumer ενώ και ο κυβερνήτης της Νέας  Υόρκης, Andrew Cuomo χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του προέδρου.
«Χρησιμοποίησε τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία.
Όλα είναι ριάλιτι σόου για αυτόν τον πρόεδρο.
Ντροπή» τόνισε ο Cuomo.
A police station and nearby businesses were set ablaze on Thursday, the third night of protests in Minneapolis.


Στους 11 οι νεκροί - Τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί από πυρά

Στους 11 ανέρχονται οι νεκροί, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 6 θάνατοι.
Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοφιλούς Αφροαμερικανού ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Λούιβιλ της Πολιτείας του Κεντάκι, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε δυνάμεις της Εθνοφρουράς και της αστυνομίας και διαδηλωτών.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων.
Πάντως, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πώς έχασε τη ζωή του ο Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου και για αυτό το λόγο διεξάγεται ενδελεχής έρευνα.
Εν τω μεταξύ, το Associated Press μετέδωσε ότι υπάρχουν αναφορές για ένα νεκρό αστυνομικό, ο οποίος φέρεται να έπεσε νεκρός από πυρά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Λας Βέγκας.
Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε έξω από το Circus Circus Hotel & Casino, σύμφωνα με το 8 News.
Την ίδια στιγμή, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυρά διαδηλωτών στο Σεντ Λούις του Μισούρι.
Και οι 4 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή τους.
Όπως έγινε γνωστό, δύο από τους αστυνομικούς φέρουν τραύματα στα πόδια, ένας στο πόδι και ο τέταρτος στον ώμο.
Οι αστυνομικοί ένιωσαν έναν ξαφνικό πόνο χωρίς να ακούσουν πυροβολισμούς, ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σεντ Λούις, ο οποίος υποστήριξε πως οι διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν το αστυνομικό τμήμα της πόλης.
 
«Καταπέλτης» η ανεξάρτητη ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του George Floyd - Δείχνει ανθρωποκτονία

Η οικογένεια του George Floyd, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ανεξάρτητης ιατροδικαστικής εξέτασης για τα αίτια του θανάτου του.
Σύμφωνα με την Α. Wilson, μια από τους ιατροδικαστές που διεξήγαγαν την εξέταση, ο George Floyd πέθανε από ασφυξία και συνεπώς πρόκειται για ανθρωποκτονία.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με την προκαταρκτική ιατροδικαστική εξέταση που διεξήγαγαν οι κρατικές αρχές που αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν για ασφυξία ή πνιγμό, σύμφωνα με το cbsnews.
Η ανεξάρτητη ιατροδικαστική εξέταση έγινε από την Wilson και τον M. Baden.
Ο Baden, είναι πρώην επικεφαλής ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης και ανέλαβε το 2014 την νεκροψία του E. Garner, ενός μαύρου άνδρα που πέθανε όταν αστυνομικός του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης του έκανε κεφαλοκλείδωμα κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.
Τόσο ο Garner όσο και ο Floyd είπαν στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούν να ανασάνουν όπως αποδεικνύουν τα βίντεο από τα δύο περιστατικά και γι’ αυτό η φράση «δεν μπορώ να ανασάνω», έχει γίνει το κεντρικό σύνθημα των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει σε όλες της ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας.
Ο Baden δήλωσε ότι ο θάνατος του Floyd προήλθε από την πίεση στο λαιμό και τη πλάτη του που διέκοψαν τη ροή του αίματος και την αναπνοή του.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα του ιατρού της κομητείας του Χένεπιν αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν στραγγαλισμό ή ασφυξία.
Γίνεται λόγος για υποκείμενα νοσήματα του Floyd, πιο συγκεκριμένα στεφανιαία νόσο και υπέρταση, που σε συνδυασμό με την διαχείρισή του από τους αστυνομικούς και «τυχόν τοξικούς παράγοντες», θα μπορούσαν να ευθύνονται για τον θάνατό του.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία της Κομητείας, το πόρισμα δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμούν οι τοξικολογικές εξετάσεις.

ΗΠΑ: Ο Οbama λέει στους διαδηλωτές να διοχετεύσουν την οργή τους σε δράση και ψήφους

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama με την οποία απευθύνεται στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στα χέρια της αστυνομίας, καλώντας τους πολίτες να «διοχετεύσουν τη δικαιολογημένη οργή τους σε ειρηνική, διαρκή και αποτελεσματική δράση».
Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι οι πολίτες πρέπει να αφυπνίσουν τους άλλους για την αδικία, ακόμα και μέσω των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά να μεταφράζουν αυτήν τη συναίσθηση σε υψηλή προσέλευση στις κάλπες και εκλογή κυβερνητικών αξιωματούχων που ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας».
Ο Obama αναγνώρισε ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν αντιμετώπισαν εδώ και καιρό οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, καταδικάζοντας, την ίδια στιγμή, τη βία και τις λεηλασίες.
«για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο «συνεχής, διαβρωτικός ρόλος που ο ρατσισμός διαδραματίζει στην κοινωνία μας» και να θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλου αυτού, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή».
«Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αφυπνίσουμε τους άλλους και πρέπει να οργανωθούμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν μέσω μεταρρυθμίσεων», γράφει ο Barack Obama.

Φόβοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού από τις μαζικές διαδηλώσεις

Και ενώ όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν άρει και αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, προχωρώντας στο άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών τους δραστηριοτήτων, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων λόγω των μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για σοβαρούς κινδύνους δημόσιας υγείας λόγω της συνάθροισης τόσων πολλών ανθρώπων και επισημαίνουν ότι οι διαδηλώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου.
Image
Image

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αρμόδιοι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως σε δύο εβδομάδες θα φανεί, αν όντως υπήρξε επιβάρυνση της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης στις ΗΠΑ από τις διαδηλώσεις, την ώρα πάντως που ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι ζητούν από τους διαδηλωτές να φορούν μάσκες και να τηρούν όσο το δυνατόν τις αποστάσεις (!), αν και στα θετικά περιλαμβάνονται ότι αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και ότι σε αυτές συμμετέχουν νέοι άνθρωποι.

Image
Image
Image
Image
Στα αρνητικά, όπως επισημαίνουν, είναι ότι η χρήση δακρυγόνων και όποιων άλλων χημικών, αναγκάζουν τους διαδηλωτές να βήχουν και να δακρύζουν, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση του ιού, δεδομένου ότι και οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκες.
Δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί είναι ασυμπτωματικοί φορείς, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σύλληψη, μεταφορά και φυλάκιση διαδηλωτών… αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.
Image

Image

Image
A Starbucks is looted along Spring Street in downtown Los Angeles on May 29, 2020. (Wally Skalij/Los Angeles Times)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Image
Image
Image


Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
https://pbs.twimg.com/media/EZTVKV3WkAAydz0?format=png&name=900x900

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης