Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειρηνικές και χωρίς λεηλασίες οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Floyd στις ΗΠΑ - Τα γυρίζει ο Trump: Δεν θα χρειαστεί να επέμβει ο στρατός

Ειρηνικές και χωρίς λεηλασίες οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Floyd στις ΗΠΑ - Τα γυρίζει ο Trump: Δεν θα χρειαστεί να επέμβει ο στρατός
Σφοδρή επίθεση στον Trump από τον πρώην υπ.Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis: Είναι ο πρώτος πρόεδρος που διχάζει τους Αμερικάνους
(upd2) Ειρηνικές και χωρίς τις εκτεταμένες βιαιότητες και λεηλασίες των προηγούμενων ημερών ήταν κατά κύριο λόγο οι χθεσινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διαρκούν εδώ και 10 ημέρες και που πυροδοτήθηκαν από την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd από λευκούς αστυνομικούς.
Οι διαδηλώσεις σε Ουάσινγκτον, Λος Άντζελες, Σιάτλ, Μινεάπολη ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται και από τη μεγάλη μείωση των συλλήψεων, ενώ ακόμα και στη Νέα Υόρκη όπου αναφέρθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς και έγιναν σχεδόν 90 συλλήψεις, οι Αρχές έκαναν γνωστό πως η χθεσινή ημέρα ήταν κατά πολύ πιο ήρεμη σε σχέση με τις προηγούμενες καθώς και ότι δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό λεηλασιών.
Όσον αφορά τις περιπτώσεις δύο αστυνομικών, εκ των οποίων ο ένας δέχθηκε πυροβολισμούς και ο άλλος επίθεση με μαχαίρι στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σχετίζονται με τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Floyd.
Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από 10 ημέρες διαδηλώσεων, συγκρούσεων, καταστροφών, λεηλασιών και εμπρησμών, η κατάσταση στις περισσότερες πόλεις βαίνει προς ομαλοποίηση κάτι που φαίνεται άλλωστε και από την απόφαση της δημάρχου του Σιάτλ να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ την ίδια απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα Πέμπτη 4/6 και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Eric Garcetti.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες και λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 αμερικανικές πόλεις (κάτι που δεν είχε προηγούμενο ούτε το 1968 μετά τη δολοφονία του Martin Luther King), δυνάμεις της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν σε τουλάχιστον 23 Πολιτείες ενώ ο πρόεδρος Donald Trump απείλησε να κατεβάσει το στρατό στο δρόμο για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές και να επιβάλλει το νόμο και την τάξη.
Πάντως χθες ο Trump τα γύρισε όσον αφορά την εμπλοκή του στρατού κατόπιν και της σφοδρότητας των πυρών που δέχθηκε για αυτήν την ρητορική του.
Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο λίγες ώρες νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην Ουάσινγκτον, και συγκεκριμένα σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον και όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, διευκρινίστηκε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», αλλά δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Image
Trump: Δεν θα χρειαστεί να επέμβει ο στρατός

Την θέση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει ο στρατός προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στις πόλεις των ΗΠΑ λόγω της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Trump αφού κατηγόρησε τις προηγούμενες ημέρες τους κυβερνήτες των Πολιτειών για ανικανότητα και για νωθρότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και τους καλούσε να ζητήσουν τη συνδρομή της Εθνοφρουράς, απείλησε πρόσφατα να κατεβάσει στο δρόμο το στρατό προκειμένου να ελέγξουν τους διαδηλωτές.
Χθες όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα γύρισε.
«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε» υποστήριξε ο Trump απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του George Floyd.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Trump έκανε λόγο για «εγχώρια τρομοκρατία» αναφερόμενος στα επεισόδια των τελευταίων ημερών και χαρακτήρισε ντροπή τα όσα εκτυλίχθηκαν την Κυριακή 31/5 έξω από το Λευκό Οίκο.
Αφού επιτέθηκε κατά των κυβερνητών αρκετών Πολιτειών, κατηγορώντας τους για αδυναμία να αντιδράσουν αποτελεσματικά στα επεισόδια, ο Trump απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις Πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».
«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές» είπε ο Trump, ο οποίος σημειωτέον δύο φορές αναγκάστηκε να φυγαδευτεί για προληπτικούς λόγους στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου τόσο την περασμένη Παρασκευή 29/5 όσο και την Κυριακή 31/5 λόγω των επεισοδίων που ήταν σε εξέλιξη στην αμερικανική πρωτεύουσα.
 
Σφοδρή επίθεση Mattis: Ο Trump ο πρώτος πρόεδρος που διχάζει τους Αμερικάνους

Πυρά κατά του Trump εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2018 από τη θέση του διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.
Ο Mattis κατηγόρησε τον Trump ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος των  ΗΠΑ που επιχειρεί να διχάσει την Αμερική.
«Ο Donald Trump είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό — δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει.
Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει.
Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών αυτής της τριετούς εσκεμμένης προσπάθειας» αναφέρει σε γραπτή τοποθέτηση του ο Mattis, ο οποίος για πρώτη φορά επιτίθεται κατά του Trump.
«Παρακολούθησα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας με οργή και φρίκη» υπογραμμίζει ο Mattis, τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν, όπως επισημαίνει, ισότητα δικαιωμάτων.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου.
Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας.
Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας» τόνισε ο Mattis, αναφέροντας πως το να «στρατιωτικοποιηθεί η απάντηση μας, όπως είδαμε στην Ουάσινγκτον, αποτελεί τη βάση για μια σύγκρουση μεταξύ του στρατού και της κοινωνίας των πολιτών».

Αποστάσεις και από τον Esper

Την πρόθεση του D. Trump να επικαλεστεί το Νόμο περί Εξέγερσης, νόμο του 1807 που επιτρέπει σε αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει το στρατό για την καταστολή των αναταραχών, αποδοκίμασε εμφατικά και ο υπουργός Άμυνας Μ. Esper.
Η δήλωση του Esper, η οποία φαίνεται να εκφράζει και τη δυσαρέσκεια του κατεστημένου του Πενταγώνου, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει άμεσα εξελίξεις στο Λευκό Οίκο.
«Ανέκαθεν πίστευα ότι η Εθνοφρουρά είναι η καταλληλότερη για να ασκεί ρόλο εσωτερικής υποστήριξης στις αστικές αρχές σε αυτές τις καταστάσεις… για την υποστήριξη της τοπικής επιβολής του νόμου.
Δεν το λέω μόνο ως υπουργός Άμυνας, αλλά και ως πρώην στρατιώτης και πρώην μέλος της Εθνοφρουράς.
Η επιλογή χρήσης δυνάμεων εν υπηρεσία σε ρόλο επιβολής του νόμου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, και μόνο στις πιο έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις.
Δεν είμαστε σε μια από αυτές τις καταστάσεις τώρα» διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Esper.
Ο νόμος του 1807 χρησιμοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 για την επιβολή του λεγόμενου διαχωρισμού μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών, καθώς και στη δεκαετία του 1960, για την αντιμετώπιση των ταραχών στο Ντιτρόιτ και το 1992 έπειτα από τις ταραχές για την κακοποίηση του Rodney King.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές θέατρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, μετά το θάνατο του George Floyd από λευκό αστυνομικό.
Image
Για φόνο β' βαθμού παραπέμπεται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον George Floyd

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Keith Ellison θα αυξήσει την κατηγορία εναντίον του απολυθέντα αστυνομικού Derek Chauvin σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για την δολοφονία του George Floyd, και θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων απολυθέντων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανέφερε σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Star Tribune.
Ο 44χρονος Chauvin, που δολοφόνησε γονατίζοντας στον λαιμό του Floyd, απολύθηκε και έπειτα συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Η νέα κατηγορία, - φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.
Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υόθεση – ο Thomas Lane, ο Alexander Kueng και ο Tou Thao - αναμένεται να κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να κατηγορηθούν και άλλοι αστυνομικοί για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Floyd.

Θετικός στον κορωνοϊό ο George Floyd - Αιτία θανάτου ασφυξία και καρδιακή ανακοπή

Θετικός στον κορωνοϊό ήταν ο George Floyd όπως προκύπτει από την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση.
Στην 20σέλιδη έκθεση διευκρινίζεται ωστόσο ότι ο κορωνοϊός δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Floyd είχε διαγνωστεί στις 3 Απριλίου και "κατά πάσα πιθανότητα" ήταν ασυμπτωματικός.
Η νεκροψία αποκάλυψε επίσης ότι οι πνεύμονες του θύματος ήταν υγιείς, αλλά ότι είχε μερική στένωση των καρδιακών αρτηριών.
Βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα 1/6, ο Floyd πέθανε από καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από την πίεση που του άσκησε στον λαιμό με το γόνατό του ο αστυνομικός.
Ο θάνατός του στις 25 Μαϊου χαρακτηρίστηκε ανθρωποκτονία.
Ο Floyd πέθανε από ασφυξία και από την καρδιακή ανακοπή που ακολούθησε, καθώς ο αστυνομικός τον πίεζε στον λαιμό περίπου για εννέα λεπτά ενώ εκείνος βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος.
Image
Συλλήψεις ακροδεξιών στο Λας Βέγκας για υποκίνηση σε ταραχές

Στη σύλληψη τριών μελών ακροδεξιάς οργάνωσης προχώρησε η αστυνομία στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Νεβάδα, τον Νίκολας Τρούτανιτς, οι τρεις άνδρες ανήκουν στο ακροδεξιό κίνημα Boogaloo, «ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους εξτρεμιστές για να δηλώσουν έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο ή/και την κατάρρευση της κοινωνίας».
Στην κατοχή τους βρέθηκε μία βόμβα μολότοφ.
«Βίαιοι υποκινητές έχουν σφετεριστεί ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Νεβάδα, εκμεταλλευόμενοι την πραγματική και θεμιτή αγανάκτηση για τον θάνατο του Floyd για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα»,τόνισε ο γενικός εισαγγελέας.
Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση υλικών ζημιών με τη χρήση εκρηκτικών, για παράνομη οπλοκατοχή και αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, συχνά βαριά οπλισμένα, διεισδύουν στις διαδηλώσεις, με κάποιους ειδικούς να αναρωτιούνται για τον ρόλο τους στο ξέσπασμα ταραχών σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.
Μάλιστα πολλοί από αυτούς που ανήκουν στο κίνημα Boogaloo φορούν χαβανέζικα πουκάμισα για να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο.
A police station and nearby businesses were set ablaze on Thursday, the third night of protests in Minneapolis.



90 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη, μικρής έντασης επεισόδια

Μικρότερης έντασης - τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες - ήταν τα επεισόδια που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, αν και πραγματοποιήθηκαν 90 συλλήψεις διαδηλωτών.
Οι Αρχές ανακοίνωσαν πάντως πως οι διαδηλώσεις ήταν πολύ ηπιότερες με ότι έχει προηγηθεί, ενώ ανακοίνωσαν πως δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό λεηλασίας καταστημάτων.
Εν τω μεταξύ, έρευνα διενεργείται για δύο περιστατικά επιθέσεων κατά αστυνομικών στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Συγκεκριμένα, ένας αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμούς και ένας άλλος επίθεση με μαχαίρι στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, αν και σύμφωνα με την αστυνομία., δεν ειναι ξεκάθαρο αν τα περιστατικά αυτό σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του George Floyd.
Τα ονόματα και η κατάσταση της υγείας των δύο αστυνομικών δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ και οι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Kings County.
Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη.
Image
Είναι χαρακτηριστικό πως το βράδυ της Δευτέρας 1/6 πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυρών ενώ στην Ατλάντα έξι αστυνομικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη ύστερα από απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος πολιτών.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 11 θάνατοι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, των συγκρούσεων και των λεηλασιών των προηγούμενων ημερών.
Τις προηγούμενες ημέρες η Νέα Υόρκη είχε γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και βιαιοτήτων, με τον πρόεδρο Trump να αναφέρει ότι«η Νέα Υόρκη παραδόθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων», ότι «οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει» και ότι «η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια».
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη κατά τις νυχτερινές ώρες θα είναι σε ισχύ έως την ερχόμενη Κυριακή.
Image
ΗΠΑ: Ναι στις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Floyd λένε οι Αμερικάνοι – Νέο πλήγμα για Trump

Υπέρ των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, George Floyd τάσσεται η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών, εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμα πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, δεδομένου ότι αυτός έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές απειλώντας να βγάλει το στρατό στο δρόμο για να τους αντιμετωπίσει.
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για το Reuters, το 64% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι κατανοεί ή ότι συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνουν, έναντι 27% που είπε ότι δεν συμφωνεί και του 9% που απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.
Παράλληλα, το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Trump τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενώ μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο Trump στον προεδρικό θώκο (39%).
Ο Trump δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, καθώς μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού δέχεται επικρίσεις και για τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές για τη δολοφονία του Floyd.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Joe Biden προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες του Trump ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων ψηφοφόρων που διαφωνεί με την προσέγγιση του Trump είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό στο γενικό δείγμα.
Ακόμη όμως και μεταξύ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, μόνο το 67% είπε πως εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά ο πρόεδρος Trump απέναντι στους διαδηλωτές, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που επιβεβαιώνει το υψηλό βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα, όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι από τα πεπραγμένα του γενικά (82%).
Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία.
Το 43% θεωρεί πως το χειρίζεται καλά αλλά το 47% διαφωνεί.
Όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό όσων κρίνουν πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνουν καλή δουλειά είναι υψηλότερο στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Obama σε Αφροαμερικάνους: Οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρα σας μετράνε

Για αλλαγή νοοτροπίας στους Αμερικάνους που διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που είχε με Αμερικάνους ακτιβιστές.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο.
Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα» είπε ο Obama, υπογραμμίζοντας πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.
«Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν παρών.
Η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.
Θέλω να ξέρετε πως μετράτε.
Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε» υποστήριξ ο Obama απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.
«Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο Obama, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.
«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος» τόνισε ο Obama.

Biden κατά Trump: Χρησιμοποιεί το στρατό κατά του αμερικανικού λαού

Πυρά κατά του Donald Trump εξαπέλυσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, Joe Biden με αφορμή τόσο τις απειλές Trump περί του να στείλει το στρατό για να μπει τέλος στις διαδηλώσεις όσο και στην απόφαση του να μεταβεί χθες Δευτέρα 1/6 στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, που βρίσκεται ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο.
«Χρησιμοποιεί τον αμερικανικό στρατό εναντίον του αμερικανικού λαού.
Εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κι έριξε πλαστικές σφαίρες.
Για μια φωτογραφία», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Joe Biden.
Αντιδράσεις πάντως υπήρξαν από πολλούς Δημοκρατικούς σχετικά με την πρόθεση Trump να αναπτύξει το στρατό.
«Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου.
Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», έκρινε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Kamala Harris ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer διερωτήθηκε «πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;»
«Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο.
Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση» είπε ο Schumer ενώ και ο κυβερνήτης της Νέας  Υόρκης, Andrew Cuomo χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του προέδρου.
«Χρησιμοποίησε τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία.
Όλα είναι ριάλιτι σόου για αυτόν τον πρόεδρο.
Ντροπή» τόνισε ο Cuomo.

Φόβοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού από τις μαζικές διαδηλώσεις

Και ενώ όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν άρει και αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, προχωρώντας στο άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών τους δραστηριοτήτων, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων λόγω των μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για σοβαρούς κινδύνους δημόσιας υγείας λόγω της συνάθροισης τόσων πολλών ανθρώπων και επισημαίνουν ότι οι διαδηλώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου.
Image

Image

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αρμόδιοι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως σε δύο εβδομάδες θα φανεί, αν όντως υπήρξε επιβάρυνση της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης στις ΗΠΑ από τις διαδηλώσεις, την ώρα πάντως που ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι ζητούν από τους διαδηλωτές να φορούν μάσκες και να τηρούν όσο το δυνατόν τις αποστάσεις (!), αν και στα θετικά περιλαμβάνονται ότι αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και ότι σε αυτές συμμετέχουν νέοι άνθρωποι.


Image

Image

Image

Image
Στα αρνητικά, όπως επισημαίνουν, είναι ότι η χρήση δακρυγόνων και όποιων άλλων χημικών, αναγκάζουν τους διαδηλωτές να βήχουν και να δακρύζουν, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση του ιού, δεδομένου ότι και οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκες.
Δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί είναι ασυμπτωματικοί φορείς, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σύλληψη, μεταφορά και φυλάκιση διαδηλωτών… αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.
Image

Image



Image

A Starbucks is looted along Spring Street in downtown Los Angeles on May 29, 2020. (Wally Skalij/Los Angeles Times)

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Image

Image
Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

https://pbs.twimg.com/media/EZTVKV3WkAAydz0?format=png&name=900x900

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης