Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα οι μελέτες για τον κορωνοϊό του ΠΟΥ - Βασίστηκαν σε μελέτες και δεδομένα αμφιλεγόμενης εταιρείας... 11 υπαλλήλων

tags :
Στον αέρα οι μελέτες για τον κορωνοϊό του ΠΟΥ - Βασίστηκαν σε μελέτες και δεδομένα αμφιλεγόμενης εταιρείας... 11 υπαλλήλων
Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε ο βρετανικός Guardian
Την ώρα που... καταλαγιάζει η η κρίση του κορωνοϊού, που έθεσε τον πλανήτη σε πρωτοφανή καραντίνα, έρευνα του βρετανικού Guardian αναδεικνύει ένα ζήτημα που ίσως να αποτελέσει και το σκάνδαλο του αιώνα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Guardian, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ορισμένες κυβερνήσεις άλλαξαν τις πολιτικές τους καθώς και τις μεθόδους θεραπείας για τν COVID-19, με βάση αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία από μία μικρή αμερικανική εταιρεία αναλύσεων, την Surgisphere, θέτοντας, μάλιστα, υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα σημαντικών μελετών.
Ειδικότερα, η εταιρεία Surgisphere, στους υπαλλήλους της οποίας περιλαμβάνονται  ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο, παρείχε δεδομένα για πολλές μελέτες σχετικά με το Covid-19, αλλά δεν έχει εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή τη μεθοδολογία της.
Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την εταιρεία, αποκτήθηκαν νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως και αποτέλεσαν τη βάση επιστημονικών άρθρων που οδήγησαν σε αλλαγές στις πολιτικές θεραπείας του Covid-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ήταν επίσης πίσω από την απόφαση του ΠΟΥ και των ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο να σταματήσει τις δοκιμές της αμφιλεγόμενης φαρμακευτικής υδροξυχλωροκίνης.
Την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές θα επαναληφθούν.
Παράλληλα, δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο - το Lancet και το New England Journal of Medicine - δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε δεδομένα που παρείχε η Surgisphere, ωστόσο και τα δύο περιοδικά εξέδωσαν ανακοινώσεις που εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για τα δεδομένα των ερευνών τους.
Η μελέτη Lancet, η οποία συμπεριελάμβανε τον CEO της Surgisphere, S. Desai, ως έναν από τους συν-συγγραφείς, ισχυρίστηκε ότι ανέλυσε δεδομένα της Surgisphere που συλλέχθηκαν από σχεδόν 96.000 ασθενείς με Covid-19, εισήχθησαν σε 671 νοσοκομεία από τη βάση δεδομένων τους με 1.200 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, τα οποία έλαβαν υδροξυχλωροκίνη μόνο ή σε συνδυασμό με αντιβιοτικά.
Τα αρνητικά ευρήματα ώθησαν τον ΠΟΥ να σταματήσει τις δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης.

Την ίδια ώρα, η έρευνα του Guardian διαπίστωσε:
- Η αναζήτηση διαθέσιμου στο κοινό υλικού υποδηλώνει ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της Surgisphere έχουν ελάχιστα ή καθόλου δεδομένα ή επιστημονικό υπόβαθρο.
- Η σελίδα LinkedIn της εταιρείας έχει λιγότερους από 100 ακόλουθους και την περασμένη εβδομάδα αναφέρονται μόνο έξι εργαζόμενοι. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, οι υπάλληλοι ήταν τρεις.
- Ενώ η Surgisphere ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες βάσεις δεδομένων νοσοκομείων στον κόσμο, δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία στο διαδίκτυο.
Ο λογαριασμός του στο Twitter έχει λιγότερους από 170 ακόλουθους, χωρίς δημοσιεύσεις μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαρτίου 2020.
- Μέχρι τη Δευτέρα (1/6), ο σύνδεσμος «επικοινωνήστε» στην αρχική σελίδα της Surgisphere ανακατευθύνθηκε σε ένα πρότυπο WordPress για έναν ιστότοπο κρυπτογράφησης, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το πώς τα νοσοκομεία μπορούσαν εύκολα να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της.
- Σε βάρος του CEO, S. Desai εκκρεμούν τρεις ιατρικές υποθέσεις που δεν σχετίζονται με τη βάση δεδομένων της Surgisphere.
- Το 2008, ο Desai ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding στον ιστότοπο Indiegogo, προωθώντας μια φορετή «συσκευή επόμενης γενιάς ανθρώπινης αύξησης που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτό που ποτέ δεν πίστευατε ότι ήταν δυνατό».
- Η σελίδα Wikipedia του Desai διαγράφηκε μετά από ερωτήσεις σχετικά με το Surgisphere και την ιστορία του

Η Surgisphere «βγήκε από το πουθενά»

Ένα από τα ερωτήματα που εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα είναι πώς η Surgisphere, που ιδρύθηκε από τον Desai το 2008 ως εταιρεία ιατρικής εκπαίδευσης που δημοσίευε εγχειρίδια, έγινε ιδιοκτήτης μιας ισχυρής διεθνούς βάσης δεδομένων.
Αυτή η βάση δεδομένων, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Surgisphere, διαθέτει πρόσβαση σε δεδομένα από 96.000 ασθενείς σε 1.200 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
Ο Guardian ήρθε σε επαφή με τον Desai, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία του απασχολούσε μόλις 11 άτομα.
Οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο LinkedIn καταγράφηκαν στον ιστότοπο ότι είχαν προσληφθεί στη Surgisphere μόλις πριν από δύο μήνες.
Αρκετοί δεν φαίνεται να έχουν επιστημονικό ή στατιστικό υπόβαθρο, αλλά αναφέρουν εμπειρογνώμονες στη στρατηγική, το copywriting και την ηγεσία.
Την ίδια ώρα, δεν είναι σαφές από τη μεθοδολογία των μελετών που χρησιμοποίησαν δεδομένα της Surgisphere ή από τον ίδιο τον ιστότοπο, πώς η εταιρεία μπόρεσε να συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων από τόσα πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με περιορισμένη τεχνολογία, και να συμβιβάσει διαφορετικές γλώσσες και συστήματα κωδικοποίησης, ενώ παραμένουν εντός των κανονιστικών κανόνων, της προστασίας δεδομένων και των δεοντολογικών κανόνων κάθε χώρας.
Ο Desai είπε ότι η Surgisphere και το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου QuartzClinical ήταν μέρος μιας ερευνητικής συνεργασίας που ξεκίνησε «πριν από αρκετά χρόνια», αν και δεν διευκρίνισε πότε.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης